Fonduri europene pentru o plantaţie de roşii

Fonduri europene pentru o plantaţie de roşii

Cei care vor să facă o afacere în agricultură pot obţine fonduri europene pentru o plantaţie de roşii

Cei care vor să obţină fonduri europene pentru o plantaţie de roşii trebuie să se grăbească cu proiectul întrucât ar fi nevoie să înceapă lucrările.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roşiile se plantează din primăvară, cam pe la sfârşitul lunii aprilie, dacă e vorba de culturile de vară. De asemenea, plantaţiile care dau recolta toamna se pun până la sfârşitul lunii mai. La o suprafaţă de două hectare, pentru pregătirea terenului, adică arătura, discuitul şi îngrăşăminte ar trebui un buget de aproximativ 2.000 de lei.  
   
Răsadurile, care se pot cumpăra de la solarii, ar costa în jur de 9.000 de lei. Pentru cele două hectare ar trebui în jur de 70.000 de plante, iar în această investiţie intră şi mâna de lucru la plantare şi transportul.    
 
Apoi, vara, urmează prăşitul, care se face atât mecanic, cât şi manual. La o suprafaţă de 2 hectare, acest operaţiuni ar costa în jur de 700 de lei. De obicei, aceste lucrări se fac în a doua jumătate a lunii iunie.    
 
Dacă plantaţia de roşii e pe lista dumneavoastră de idei de afaceri în agricultură trebuie să ştiţi că irigarea este o altă operaţiune extrem de importantă. Se face cam la 10 zile. Astfel, e bine să căutaţi un teren care să fie aproape de o sursă de apă, mai ales în primii ani, ca să nu faceţi o investiţie foarte mare în sisteme de irigaţie chiar de la începutul afacerii. Specialiştii în agricultură spun că cele două hectare, dacă sunt îngrijite ca la carte ar putea produce în jur de 80 de tone de roşii.
 

Fonduri europene pentru o plantaţie de roşii. Prin ce măsuri se pot obţine banii

La jumătatea lunii aprilie, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) care se va derula până în 2020 ar urma să primească un aviz din partea Uniunii Europene. 
 
România şi-a propus să investească prin acest program peste 9,3 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro sunt fonduri europene, iar restul sunt de la bugetul de stat.
 
Încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei. 
 
Potrivit reprezentanţii Ministerului Agriculturii, pentru sprijinirea fermelor mici, în care ar putea intra şi o plantaţie de roşii, fondurile europene ar veni din trei măsuri: Măsura 4.1 - „Modernizarea exploataţiilor agricole”; Măsura 6.2 - „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non-agricole în zone rurale” şi Măsura 6.3 - „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
 

Fonduri europene pentru o plantaţie de roşii. Tinerii pot depune proiecte

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii estimează că la începutul lunii mai vor fi lansate toate măsurile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. 
 
„Dacă la jumătatea lunii aprilie vom avea scrisoarea de conformitate, pe urmă putem să lansăm ghidurile pe toate măsurile şi nu trebuie să mai aşteptăm acordul final pentru întregul program. Cred că la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, vom fi în măsură să le lansăm pe toate, dar ordinea în care le vom lansa va fi supusă unei analize în comitetul de monitorizare de unde fac parte toţi partenerii sociali. Ştiu că este o aşteptare foarte mare pentru toate măsurile, dar noi vom încerca să răspundem acestor aşteptări”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
 
Începând de săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii primeşte primele proiecte pe două măsuri pentru care s-a negociat deja cu responsabilii Comisiei Europene. Mai exact, se vor acorda fonduri europene în agricultură pentru investiţii în ferme şi pentru măsura „tinerii fermieri”. Proiectele-tip le puteţi găsi pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările