Fonduri europene 2015 pentru tineri. Cum începi o fermă de iepuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri europene 2015 pentru tineri. O afacere bună în agricultură ar putea fi o fermă de iepuri
Fonduri europene 2015 pentru tineri. O afacere bună în agricultură ar putea fi o fermă de iepuri

O fermă de iepuri cu fonduri europene poate aduce un profit destul de important pentru tinerii care vor să se apuce de o afacere în agricultură.

Fonduri europene pentru tineri. Cum să începi o fermă de iepuri

O tânără din Dâmboviţa a reuşit să-şi dezvolte o fermă de iepuri cu fonduri europene, prin măsura „Instalarea tinerilor fermieri” - Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Cu ajutorul a 16.000 de euro, fonduri europene, tânăra a reuşit să ajungă anul trecut la peste 400 de iepuri. Creşte rasele californian, berbec german, neozeelandez, fluture german, marele alb precum şi câţiva pitici. 

Preţul variază de la 25 de lei, în cazul unui mascul de aproape două luni, 40 de lei o femelă de aceeaşi vârstă şi poate ajunge până la 200 de lei în funcţie de vârstă şi rasă. 

Fonduri europene 2015 pentru o fermă de iepuri

Cei care doresc să-şi facă o fermă de iepuri prin fonduri europene 2015 sunt aşteptaţi să depună proiecte până la sfârşitul lunii octombrie. 

Tinerii fermieri poti primi fonduri europene până la 50.000 de euro, care se acordă în două tranşe. Prima este de 75% şi se dă la începutul proiectului. Cea de-a doua tranşă, de 25%, se dă în maxim trei ani de la decizia de finanţare, după ce tânărul fermier demonstrează că afacerea sa este funţională.  

Una dintre condiţii este că fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia. De asemenea, acesta trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă de fonduri europene, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe. 

Fonduri europene 2015 pentru tineri. Paşii pentru a obţine banii 

Iată ce paşi trebuie să urmeze tinerii pentru a obţine fonduri europene nerambursabile în domeniul agriculturii, prin PNDR 2014 - 2020: 

  • Tânărul fermier trebuie să aibă înregistrată; microîntreprinderea sau întreprinderea mică cu maximum 2 ani înainte de a depune cererea de finanţare;
  • Planul de afaceri trebuie elaborat pentru o exploataţie agricolă care va atinge o dimensiune economică de cel puţin 12.000 S.O.;
  • Depunerea cererii de finanţare împreună cu planul de afaceri, documente doveditoare privind baza materială cu bunuri imobile deţinute la momentul depunerii cererii de finanţare şi angajamentul ca în termen de maximum 9 luni de la momentul deciziei de finanţare va demara implementarea planului de afaceri;
  • Îndeplinirea în maxim trei ani a obiectivelor propuse în planul de afaceri, inclusiv atingerea dimensiunii economice (SO) propuse, reprezentând momentul instalării tânărului fermier.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite