Fonduri europene 2015. Bani pentru ferme de oi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri europene 2015. O fermă de oi poate fi destul de profitabilă
Fonduri europene 2015. O fermă de oi poate fi destul de profitabilă

România şi-a propus să investească prin PNDR 2014 - 2020 peste 9,3 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul sunt de la bugetul de stat.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a lansat în urmă cu două săptămâni primele măsuri de investiţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR). 

Deocamdată, e vorba de o decizie care are acordul Comisiei Europene doar de principiu. Scrisoare de conformitate a Uniunii Europene urmează să vină până la sfârşitul acestei luni, promit reprezentanţii Ministerului Agriculturii. 

Ministrul Agriculturii spune că spera ca beneficiarii să poată depune cererile de finanţare la sfârşitul lui mai, începutul lunii iunie. Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. 

Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1.   

Fonduri europene 2015. Cum începi o fermă de oi 

Cei care vor să facă o afacere în agricultură se pot gândi şi la o fermă de oi. Oaia poate fi valorificată intergral, astfel că poate fi o afacere destul de profitabilă mai ales dacă o începi cu fonduri europene. Se poate vinde lâna, pielea, carnea, mieii, laptele, brânză sau caş. Pentru o fermă de familie, la început, ar trebui să achiziţionaţi în jur de 250 - 300 de capete. Pentru a cumpăra 300 de oi ar trebui să investiţi în jur de 18.000 - 20.000 de euro. 

Pentru a face un calcul şi să vedeţi dacă merită să accesaţi fonduri europene în agricultură pentru a deschide o astfel de fermă, trebuie să ştiţi că o oaie dă în jur de 50 de litri de lapte, iar preţul este de aproximativ 2 lei. Lâna se vinde cu aproximativ 2,5 lei pe kilogram. Întreţinerea unei oi v-ar mai costa în jur de 150 de lei pe an. Tot la costuri trebuie să mai includeţi şi salariile pentru ciobani. 

De asemenea, atunci când începeţi să puneţi pe hârtie proiectul de a obţine fonduri europene pentru o fermă de oi trebuie să luaţi în calcul şi terenul pentru baza furajeră. Vă trebuie în jur de 25 de hectare cultivate cu orz, fasole, soia şi porumb. La acestea se mai adaugă şi păşunea, care ar trebui să se întindă, în medie, pe aproximativ 70 de hectare.

Fonduri europene 2015 pentru tineri. Până la 50.000 de euro pentru o fermă de oi

Tinerii care vor să-şi deschidă o fermă de oi poti primi fonduri europene până la 50.000 de euro, care se acordă în două tranşe. Prima este de 75% şi se dă la începutul proiectului. Cea de-a doua tranşă, de 25%, se dă în maxim trei ani de la decizia de finanţare, după ce tânărul fermier demonstrează că afacerea sa este funţională.  

Una dintre condiţii este că fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia. De asemenea, acesta trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp. Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă de fonduri europene, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe. 

    

Mai trebuie precizat şi faptul că fermele mici pot obţine maxim 40.00 de euro, iar o finanţare de 50.000 de euro se acordă, de exemplu, dacă ne referim doar la partea vegetală, pentru o producţie întinsă pe o suprafaţă cuprinsă între 56 şi 94 de hectare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite