Fonduri europene 2015 în agricultură. De câţi bani ai nevoie pentru o plantaţie de lavandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vasluian a reuşit să planteze un hectar de lavandă cu o investiţie de 28.000 de lei, iar prima investiţie spune că a recuperat-o în mare parte încă de la prima recoltă. În vara aceasta aşteaptă şi un profit consistent.

Plantaţiile de lavandă au început să apară şi la noi după ce agricultorii şi-au dat seama că din punct de vedere financiar este o afacere din care se poate obţine profit destul de repede. 

După ce este cultivată, perioada de exploatare a plantaţiei de lavandă este de până la 18 ani. De asemenea, trebuie menţionat şi că o plantaţie de lavandă are cheltuieli minime de întreţinere. Sunt estimări ale unor agricultori care arată că au câştigat chiar şi 8.000 de euro la un hectar de lavandă.

Din lavandă se pot obţine numeroase produse. Unul dintre acestea este uleiul de lavandă, care se face din florile plantei prin trei metode: distilare cu apă, distilare cu apă şi aburi şi prin distilare cu aburi. Acest ulei se vinde la preţuri de aproximativ 20 de lei pentru o sticluţă de 10 mililitri.

Un alt produs este tinctura de lavandă care se obţine prin măcinarea lavandei uscate. Apoi se lasă la măcerat în alcool, lichidul rezultat se filtrează şi se pune în sticluţe.50 de mililitri de tinctură de lavandă costă în jur de 15 lei. 

Tot din lavandă se mai poate face şi oţet, după procedee asemănătore ca în cazul tincturii. Se foloseşte pentru comprese, iar o sticluţă de 50 de mililitri costă în jur de 20 de lei. Un alt produs din lavandă este uleiul. Planta se lasă la macerat în ulei de floarea soarelui. De obicei se vinde în sticluţe de 50 de mililitri, se foloseşte la masaje şi costă în jur de 20 de lei. 

Fonduri europene 2015 pentru tineri. Cum se pot obţine bani pentru cultivarea lavandei

Pentru a obţine fonduri europene pentru cultivarea lavandei puteţi apela la forma de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Aveţi la dispoziţie măsura „121 – modernizarea exploataţiilor agricole” sau, dacă sunteţi tânăr, „112- tinerii fermieri”.

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o plantaţie de lavandă pot apela la fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde sunt de la bugetul de stat.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite