Fondul Proprietatea a aprobat reducerea capitalului cu 677 de milioane lei. Acţionarii nu vor plăti impozit pe sumele primite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a spus că Fondul nu mai poate face un alt program de răscumpărări pentru propriile acţiuni, deoarece a ajuns la maximul de 10% pe care îl stipulează legea
Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a spus că Fondul nu mai poate face un alt program de răscumpărări pentru propriile acţiuni, deoarece a ajuns la maximul de 10% pe care îl stipulează legea

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat luni reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor către acţionari, prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la un leu la 0,95 lei, potrivit unor surse, citate de Mediafax.

Totodată, acţionarii au fost de acord cu modificarea statutului prin reducerea cvorumului pentru adoptarea deciziilor legate de reducerea capitalului la cel puţin 25% din drepturile de vot la prima convocare şi minim 20% la a doua convocare.

În prezent, pentru validitatea deliberarilor adunării generale extraordinare a acţionarilor pentru adoptarea unei hotarâri privind majorarea capitalului social, reducerea capitalului social, dizolvarea anticipată a Fondului Proprietatea, efectuate în condiţiile legii, este necesara atât la prima, cât si la a doua convocare prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin 50% din numărul total al drepturilor de vot.

Administratorul a menţinut însă cvorumul minim necesar la 50% pentru AGEA privind majorarea capitalului social şi dizolvarea anticipată a Fondului, efectuată în condiţiile legii.

La AGA de luni au fost prezenţi acţionari care deţin 52,88% din FP.

Decizia de reducere a capitalului a fost adoptată cu 93,92% din voturile celor prezenţi, însă operaţiunea va trebui aprobată şi de ASF.

Managerul Greg Konieczny le-a spus acţionarilor că nu trebuie plătit impozit pentru banii pe care îi vor primi şi că Fondul va încerca să obţină o poziţie oficială de la autorităţi în ceea ce priveşte acest subiect.

Reprezentanţii FP au invocat o prevedere din codul fiscal, potrivit căreia distribuţiile de bani nu sunt asimilate dividendelor, astfel că nu se plăteşte impozit.

Konieczny a menţionat că Fondul nu poate începe al treilea program de răscumpărare de acţiuni, întrucât FP a ajuns la limita maximă legală de acţiuni pe care o companie poate să o deţină din capital, respectiv 10%.

Totodată, managerul Fondului le-a răspuns acţionarilor că administratorul va prezenta acţionarilor şi o propunere de dividende care ar urma să fie distribuit din profitul de anul trecut, urmând ca acţionarii să decidă dacă vor dividende sau ca banii să fie păstraţi pentru programul de răscumpărare.

Mai puteţi citi:

Redevenţele la petrol şi gaze riscă să ajungă instrument electoral

În acest an, Guvernul poate să renegocieze taxele pe care le va percepe de la Petrom, dar şi de la alte companii din domeniul extractiv, iar forţele implicate atrag atenţia asupra mizei uriaşe a redevenţelor, mai ales înaintea alegerilor.

Fondul Proprietatea a ieşit din acţionariatul Transgaz, transportatorul naţional de gaze. Pachetul de 15%, vândut cu 300 milioane de lei

Fondul Proprietatea (FP) a vândut, printr-un plasament privat, tot pachetul de acţiuni deţinute la Transgaz, pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro).

Începe marea lichidare: Fondul Proprietatea vrea să-şi vândă acţiunile la Transgaz, după ce recent a vândut un pachet din titlurile Petrom

Fondul Proprietatea a angajat Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment şi Wood & Company pentru a analiza opţiunile de a ceda o parte sau toată participaţia deţinută la Transgaz, reprezentând 14,99% din acţiuni, pachet evaluat pe Bursă la 335,98 milioane lei (75,16 milioane euro), scrie Mediafax.

Fondul Proprietatea: statul va încasa 700 - 900 milione lei din „taxa pe stâlp“, ceea ce va afecta dividendele oferite de companii

Fondul Proprietatea (FP) estimează că statul va încasa din taxa pe construcţii speciale între 700 milioane lei şi 900 milioane lei, mult peste suma avansată de autorităţi, de aproape 500 milioane lei.

Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni, dar acţionarii au plusat şi au pus pe masă 72% din titluri

Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 2,6%, astăzi fiind ziua în care expiră oferta de răscumpărare prin care Fondul vrea să preia 4,35% din propriile titluri.

Scandalul Hidroelectrica-Energon: Alro a început să viziteze "oameni superiori ierarhic", presează pentru energie sub 160 de lei/MWh

Alro a început să viziteze „oameni ierarhic superiori“ celor din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi presează să obţină energie la preţuri sub 160 lei/MWh, declara Eugen Brădean, fostul director de furnizare al Hidroelectrica, în şedinţa Consiliului de Supraveghere care analiza oferta celor de la Energon.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite