Firmele din România nu investesc îndeajuns. Ce motive le împiedică

Firmele din România nu investesc îndeajuns. Ce
motive le împiedică

Activitatea de investiţii din România rămâne una dintre cele mai scăzute din UE: doar 68 % dintre firme au investit în ultimul exerciţiu financiar, comparativ cu 87 % la nivelul UE, principalele bariere fiind incertitudinea în ceea ce priveşte viitorul, precum şi reglementările privind întreprinderile şi piaţa muncii.

Ştiri pe aceeaşi temă

În data de 4 decembrie, Banca Naţională a României şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au organizat o conferinţă de presă comună având ca temă Investiţiile şi finanţarea investiţiilor în România.

Debora Revoltella, directorul Departamentului economic al BEI, a prezentat noile rezultate pentru 2018 ale Sondajului anual al Grupului BEI privind investiţiile (EIBIS), care, împreună cu Raportul privind investiţiile BEI, oferă o prezentare generală a dinamicii ciclice şi structurale în urma investiţiilor şi finanţării investiţiilor din Europa.

Sondajul Grupului BEI privind investiţiile şi finanţarea investiţiilor furnizează, în cazul României, date unice privind activitatea de investiţii a firmelor româneşti, planurile acestora, precum şi opinii cu privire la elementele care frânează investiţiile. EIBIS arată că deficitul de investiţii perceput – exprimând ponderea firmelor care nu au investit suficient în ultimii ani – se situează peste nivelul UE (20% faţă de 16%). Acest fapt confirmă rata scăzută a investiţiilor la nivel macroeconomic şi o calitate semnificativ mai slabă a activelor. Ponderea medie a maşinilor, utilajelor şi echipamentelor bazate pe tehnologie de vârf este una dintre cele mai scăzute din UE, o pondere scăzută având şi parcul imobiliar eficient din punct de vedere energetic.

În urma unei perioade post-criză prelungite, cu investiţii de capital public şi privat situate cu 30% sub nivelul celor din 2008, creşterea investiţiilor a înregistrat un ritm pozitiv în 2017, prognozele fiind de asemenea îmbunătăţite. Tendinţa de a acorda prioritate consumului în ceea ce priveşte cheltuiala publică şi gradul de îndatorare relativ ridicat al corporaţiilor în plan privat au constituit principalii factori care au împiedicat redresarea investiţiilor până anul trecut. Înţelegerea motivelor care au stat la baza procesului lent şi neuniform de redresare a investiţiilor în ultimul deceniu este elementul cheie pentru definirea unor intervenţii de politică adecvate cu scopul de a confirma şi a beneficia de o tendinţă pozitivă.

Investiţiile firmelor rămân axate pe înlocuire şi orientate către active corporale. Investiţiile în active necorporale se situează mult sub nivelul UE (25% faţă de 36%). O analiză mai atentă a activităţii de inovare a firmelor din România arată că majoritatea firmelor inovatoare se bazează mai degrabă pe adoptarea de soluţii decât pe dezvoltarea acestora. „În ansamblu, această situaţie evidenţiază nevoia de a se întreprinde mai mult în acest domeniu şi de a sprijini o tranziţie către o creştere axată în mai mare măsură pe inovare în România”, este de părere Debora Revoltella.

Circa 12% dintre firme se confruntă cu constrângeri privind finanţarea, iar dependenţa de sursele de finanţare internă rămâne ridicată. Accesul la finanţare constituie o problemă mai mare în România decât în alte ţări UE, iar firmele inovatoare, din domeniul tehnologiilor avansate, se confruntă cu dificultăţi şi mai mari în obţinerea de finanţare externă. Incertitudinea în ceea ce priveşte viitorul, precum şi reglementările privind întreprinderile şi piaţa muncii constituie principalele bariere pentru întreprinderile din România. În plus, lipsa infrastructurii de transport adecvate reprezintă un obstacol mai mare pentru firmele româneşti comparativ cu întreprinderile similare din UE. Găsirea de forţă de muncă având calificări adecvate este o problemă cu care se confruntă în special întreprinderile inovatoare.

Această prezentare generală la nivel de ţară conţine date obţinute în urma interviurilor cu 475 de firme din România în perioada aprilie-august 2018. Sondajul face parte din Sondajul anual al Grupului BEI privind investiţiile şi finanţarea investiţiilor (EIBIS), un sondaj la nivelul UE în rândul a 12.500 de firme, care culege informaţii cantitative despre activităţile de investiţii din IMM-uri şi întreprinderi mai mari, despre cerinţele de finanţare şi dificultăţile cu care se confruntă acestea.

Înţelegerea constrângerilor privind investiţiile este crucială pentru ca România să-şi continue drumul spre convergenţa economică. Conferinţa a constituit prilejul unei ample dezbateri cu privire la nevoile şi priorităţile în materie de investiţii, disponibilitatea surselor de finanţare pentru investiţii, în special utilizarea de fonduri europene şi rolul instrumentelor financiare BEI pentru susţinerea investiţiilor pe termen lung. În plus, discuţia s-a centrat pe modul în care România ar putea trece la un model diferit de creştere şi în care ar putea susţine cât mai bine activitatea de inovare.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat următoarele: „Banca Europeană de Investiţii a reprezentat un pilon puternic pentru dezvoltarea economică strategică a României, dirijând investiţiile către sectoare critice precum transporturile, infrastructura digitală şi noile tehnologii, educaţie pentru forţa de muncă specializată, sănătate sau agricultură. Banca Europeană de Investiţii contribuie la crearea mentalităţii potrivite şi atitudinii responsabile necesare pentru asumarea unor riscuri calculate. Aceasta susţine comunicarea politicilor publice durabile şi priorităţilor pentru dezvoltarea economică şi socială a României, pentru a continua şi extinde integrarea europeană şi convergenţa economică”.

Conform afirmaţiilor vicepreşedintelui Băncii Europene de Investiţii, Andrew McDowell: „Sondajul, care se desfăşoară la nivelul Europei, incluzând şi România, oferă băncii UE un instrument politic puternic pentru înţelegerea planurilor de investiţii şi a nevoilor societăţilor de stat şi private, precum şi pentru definirea modului în care BEI poate aduce în mod real valoare economiei şi oamenilor. Împreună cu numeroşii reprezentanţi locali, BEI este pregătită să răspundă nevoilor existente prin finanţarea investiţiilor derulate de corporaţii şi entităţi de stat din România”.

În urmă cu o zi, BEI a semnat un acord pentru un împrumut în valoare de 30 milioane EUR către BCR Leasing, pentru cofinanţarea proiectelor de leasing care sprijină IMM-urile şi întreprinderile de dimensiune intermediară din România. Contractul face parte dintr-o operaţiune mai mare (100 milioane EUR) aprobată de BEI, reconfirmând un parteneriat deja de succes cu unul din partenerii cheie de pe piaţa de leasing financiar din România. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările