Electrica a anunţat Bursa de la Londra despre intenţia de listare. Nicolescu: Este un business sigur, garantat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Electrica SA, controlată de stat, a lansat în dimineaţa zilei de vineri, la Bursa din Londra, intenţia de a se lista, a declarat vineri Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„Electrica ar putea fi cea mai mare listare pe piaţa de capital românească. Este o companie cu performanţă şi perspective financiare foarte bune, are o marjă de profit comparabilă cu a celorlalţi distribuitori. Este un business sigur, garantat, poate fi o investiţie foarte bună care se face într-un anume context regional. Sper că va fi un succes“, a spus Răzvan Nicolescu, potrivit Mediafax.

Listarea este programată pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi GDR-uri pe piaţa de la Londra. 

Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei. Compania are un capital social de 2,06 miliarde lei.

Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie că în urma transferului de acţiuni compania ar putea atrage peste 400 de milioane de euro.

Electrica deţine trei filiale de distribuţie şi una de furnizare de. Cele trei subsidiare de distribuţie a energiei ale companiei Electrica au înregistrat anul trecut venituri cumulate de 2,16 miliarde de lei, în creştere cu 6,3% faţă de nivelul de 2,03 miliarde de lei raportat pentru 2012, iar profiturile au avansat cu 39,5%, până la 259,5 milioane de lei. Compania şi-a recuperat la începutul acestei luni şi datoria pe care CFR Infrastructură o avea către companie, respectiv 230 de milioane de lei.

Recent, statul a separat din componenţa Electrica pachetele minoritare pe care societatea le mai deţinea la filialele deja privatizate cu Enel şi E.ON, dar şi participaţia minoritară la compania de proiect pentru realizarea hidrocentralei pe pompaj de la Tarniţa. Statul doreşte crearea unui fond de investiţii în energie în valoare de un miliard de euro, care să administreze participaţiile la companiile deja privatizate şi unde statul este acţionar minoritar. Pa lângă sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, în acest fond ar putea intra şi pachetul de circa 20% din Petrom şi pachetele de la fostele Distrigazuri. OMV deţine acum Petrom, iar grupurile E.ON şi GdF SUEZ controlează principalii distribuitori de gaze naturale.

Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica şi Transelectrica au fost listate la bursă prin vânzarea de pachete minoritare, iar guvernul s-a angajat faţă de FMI să listeze şi Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia de asemenea prin plasarea către investitori a unor participaţii minoritare.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/listare-electrica" target="_blank">View the story "Listare Electrica " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite