Doreii, infrastructura şi România centenară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza administraţiei catastrofale şi a lipsei de investiţii reale, în ciuda balivernelor cu uriaşa creştere de liliputan, economia trage să moară şi se anunţă încă o recesiune economică globală! Nimeni de la butoane nu vrea să dea atenţie acestui lucru, ţipând isteric că nu-i adevărat! În anul Centenarului, ”Doreii” sunt peste tot, în politică, în administraţie, în economie, în societate, oriunde şi fac ce ştiu ei mai bine.

România este o ţară de coşmar în privinţa infrastructurii în transporturi, fie că vorbim de infrastructura rutieră,  feroviară sau pe apă. Românii mor cu zecile pe şosele din cauza drumurilor periculoase, a podurilor, a gropilor, a lipsei de semnalizare, din cauza ambuteiajelor. Pe calea ferată, ce a mai rămas din ea, trenurile circulă mai încet decât acum o sută de ani, podurile se degradează continuu şi se dărâmă, degradare accentuată de neglijenţă, dezinteres, iresponsabilitate, de intemperii şi calamităţi naturale.

Tragem de o infrastructură construită în mare, în perioada interbelică şi de cea făcută pe vremea comuniştilor! În ultimii 30 de ani, mai mult s-a distrus infrastructura decât s-a construit, iar ce s-a construit s-a făcut prin costuri imense, de durată, de prostă calitate. Mai mult s-au furat din banii de construcţii! Am ajuns în situaţia ca bucăţi de autostradă, de şosele să se surpe înainte sau imediat după inaugurare. La tăiat ”pamblici” guvernanţii şi aleşii au fost primii, să ia caimacul electoratului.

Marii investitori auto, în special cei din Germania, au ajuns să se roage de noi să facem autostrăzi, să poată construi fabrici în România, să creeze locuri de muncă şi să aducă bani statului român. Geaba! Guvernele noastre prin incompetenţă, lipsă de implicare, dezinteres, prostie i-au făcut pe nemţi să aleagă alte ţării, cum este Ungaria, cu o infrastructură mult mai bună.  Şi alţi investitori de mare calibru din ţările dezvoltate, au ales să investească în economiile unor ţări vecine României.

Şi recent, un mare constructor auto german şi-a anunţat intenţia de a deschide o nouă fabrică în zona noastră geografică, lucru pentru care europarlamentarul Sigfried Mureşan, a adresat o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, să facă ceva să atragă investiţia în ţara noastră. Credeţi că ocupanta fotoliului din Palatul Victoria, între sumedenia de apariţii publice la braţ cu şeful ei penal, dând tot felul de declaraţii politice şi fantasmagorice, are interes, timp şi pricepere să dea atenţie unei astfel de oportunităţi?

Mai nou, la proaspăta rectificare bugetară se pare că a tăiat fonduri de la investiţiile în autostrăzi! Chiar dacă şi tot mai mulţi cetăţeni români cer cu vehemenţă, chiar în stradă, construirea de autostrăzi! Din cauza administraţiei catastrofale şi a lipsei de investiţii reale, în ciuda balivernelor cu uriaşa creştere de liliputan, economia trage să moară şi se anunţă încă o recesiune economică globală, în cel mai scurt timp! Dar nimeni de la butoane nu vrea să dea atenţie acestui lucru, ţipând isteric că nu-i adevărat! În anul Centenarului, ”Doreii” sunt peste tot, în politică, în administraţie, în economie, în societate, oriunde şi fac ce ştiu ei mai bine. Nu doar distrug, fură, fac lucruri de mântuială! Cum e posibil ca un consiliu local, cel al oraşului Orşova de exemplu, să refuze dotarea spitalului local cu ambulanţe noi, în condiţiile în care nu trebuiau să dea nici un ban de la buget?!!!

Cum e posibil să comanzi sute de autobuze în Turcia, unele lungi, cu burduf , pentru un trafic infernal în Bucureşti, iar primele livrate să nu aibă un scaun al şoferului din care acesta să poată conduce în siguranţă?!!! Cum e posibil să faci grevă la metrou, doar pentru creşteri salariale cu 42%, să paralizezi oraşul, activitatea agenţilor economici, să blochezi accesul la spitale, şcoli, la locul de muncă, în loc să faci tot posibilul pentru rezolvarea problemelor importante ale Metrorex?!!! Cum e posibil să tai fonduri de la spitale şi să le dai la catedrală?!!!

Ultima trăznaie auzită în ţara Absurdistanului, la 100 de ani de la crearea României Mari, să organizezi o chermeză politică în Palatul Regal, în sala tronului, acolo unde anul trecut era depus sicriul cu ultimul monarh al României, Regele Mihai?!!! Ca să-i impresionezi pe oficialii europeni, să demonstrezi că eşti în stare să gestionezi Uniunea europeană de la anul!

În ultimii 30 de ani, România a pierdut masiv şi continuă să piardă în plan economic uriaşe oportunităţi, investiţii care nu i-au interesat pe efemerii politicieni care s-au perindat în fruntea ţării. Mai rău, nici acum, în ciuda aparenţelor şi promisiunilor permanente, fără număr, ale guvernanţilor zilei, nu se manifestă un interes concret pentru atragerea investiţiilor masive şi importante. Ba, dimpotrivă parcă se face totul ca investiţiile în economie să fie omorâte şi descurajate încă din faşă!

Mai mult, se încearcă punerea la punct şi arătarea pisicii investitorilor care cârtesc şi nu se aliniază politicii dezastruoase guvernului. Nu mai vorbesc de faptul că în loc să acceseze şi să folosească fondurile europene pentru infrastructură,  guvernul umblă după cai verzi pe pereţi şi cămile prin ţările arabe.

Încă mai tragem de infrastructura construită secolul trecut, ce a mai rămas din ea, în continuă degradare şi dispariţie.Infrastructura României în secolul XXI este ca un mare călcâi al lui Ahile, ne duce tot mai mult în jos. Unul dintre cei mai importanţi piloni ai dezvoltării, pe toate planurile, dacă nu chiar cel mai important, infrastructura noastră este ca o piatră de moară în loc să fie motorul principal al economiei!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite