Dăncilă şi-a dat seama: Nu avem cum să mergem mai departe cu aplicarea programului de guvernare dacă nu stimulăm investiţiile

Dăncilă şi-a dat seama: Nu avem cum să mergem mai departe cu aplicarea programului de guvernare dacă nu stimulăm investiţiile

Premierul Viorica Dăncilă a spus că Guvernul va începe să atragă investiţii în cel de-al doilea trimestru, pentru că programul de guvernare nu are cum să meargă mai departe în acest fel.

„Nu avem cum să mergem mai departe cu aplicarea programului de guvernare dacă nu stimulăm investiţiile. Am promis în programul de guvernare că anul 2018 va fi anul investiţiilor şi aşa va fi. Ne-am propus atragerea unor investiţii cu valoare adăugată ridicată, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite. Săptămâna aceasta au apărut ultimele date cu privire la valoarea investiţiilor străine directe pentru primele trei luni ale anului 2018. Acestea au crescut cu 21,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, demonstrând încredere în potenţialul economiei româneşti şi în actul de guvernare, însă consider că nu este suficient, ne dorim mult mai mult decât atât”, a spus Dăncilă, citată de Agerpres.
 
Declaraţia a fost făcută în contextul anunţului privind schema de ajutor de stat care va fi aplicată în cazul parteneriatului pe care Guvernul vrea să-l încheie cu marile companii, dispuse să investească în România mai mult de 10 milioane de euro.
 
Planurile măreţe ale guvernanţilor vizează, de altfel, atragerea unor investiţii de peste 1 miliard de euro„în scurt timp”.
 
 „Vreau să dau un semnal că ne dorim stimularea unor noi investiţii majore în România şi din acest motiv vom adopta şi alte măsuri care să susţină acest lucru. Dorim să asigurăm o dinamică pozitivă a economiei şi astăzi anunţăm că în scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investiţiile private mai mari de 10 milioane de euro, în investiţii în deschiderea sau extinderea capacităţilor de producţie. Nu vă ascund faptul că ţinta noastră finală este să atragem investiţii de peste un miliard de euro. Aceste investiţii vor crea mii de locuri de muncă şi vor contribui la creşterea veniturilor bugetare”, a spus Dăncilă.
 
Ea a adăugat că schema de ajutor de stat este doar o parte a pachetului de stimulare a investiţiilor în România, anunţând că în următoarele luni se va înfiinţa Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi Exporturi.
 
Această Agenţie va fi una cu flexibilitate mare, cu manageri de proiect dedicaţi care se vor ocupa de toate sectoarele strategice, din punct de vedere economic.
 
Potrivit Eurostat, România ocupă locul al patrulea în UE la cel mai mare declin al investiţiilor ca procent din PIB în ultimii zece ani. Astfel, în perioada 2007 - 2017, cel mai semnificativ declin al investiţiilor (din sectorul public şi din cel privat) ca procent din PIB s-a înregistrat în Letonia (19,9% în 2017 faţă de 36,4% în 2007, sau minus 16,5 puncte procentuale), Grecia (minus 13,4 puncte procentuale), Estonia (minus 12,9 puncte procentuale) şi România (minus 12,5 puncte procentuale).
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: