Dăncilă: Departamentul pentru monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură are în coordonare 12 proiecte de anvergură

Dăncilă: Departamentul pentru monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură are în coordonare 12 proiecte de anvergură

Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Implementarea proiectelor de investiţii va continua şi Guvernul luat deja o serie de măsuri pentru impulsionarea lucrărilor, a anunţat joi premierul Viorica Dăncilă, care a precizat că Departamentul pentru dezvoltarea, promovarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură, înfiinţat recent, are în coordonare 12 proiecte de anvergură.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Lucrările sunt atent monitorizate, astfel încât aceste proiecte să se realizeze în termene cât mai scurte. Voi da şi câteva exemple a ceea ce s-a realizat în ultima perioadă”, a declarat Dăncilă.

În ceea ce priveşte Autostrada Sibiu-Piteşti, a fost avizată Hotărârea de Guvern privind exproprierile pentru Secţiunea 1 Sibiu-Boiţa, document pe care Guvernul l-a adoptat în şedinţa de guvern de joi. „Astfel, alocăm suma de aproximativ 5 milioane de lei necesară despăgubirii proprietarilor”, a spus Dăncilă.

În ceea ce priveşte Pasajul Drajna, a fost semnat contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate, iar în urma discuţiilor purtate cu proiectantul, acesta s-a angajat că va finaliza documentele mai devreme cu două luni decât este prevăzut în contract, potrivit premierului.

S-au făcut progrese importante şi în cazul proiectelor ce vizează investiţiile de pe Centura Bucureşti Sud. Pentru Lotul 1, în această săptămână, a fost transmisă către antreprenorul declarat câştigător invitaţia de depunere a documentelor în vederea semnării contractului. Iar declaraţia de proiectare pentru Lotul 2 a fost acceptată în Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR, a anunţat Dăncilă.

De asemenea, săptămâna trecută a fost publicată lista imobilelor ce vor fi expropriate şi au fost transferate sumele necesare pentru despăgubirea proprietarilor pe traseul tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Piteşti, iar CNAIR a trimis clarificările necesare pentru Contractul de supervizare a lucrărilor, care se află în procedura de achiziţie publică. A fost transmisă, în vederea validării, şi documentaţia aferentă procedurii de atribuire a Contractului de Proiectare şi Execuţie pentru Tronsonul 4, de 31,88 kilometri al acestui Drum Expres.

În ceea ce priveşte Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi, la începutul acestei săptămâni, au fost deschise solicitările de participare pentru atribuirea contractului. Patru investitori şi-au manifestat interesul pentru realizarea acestui proiect de infrastructură în parteneriat public-privat.

Premierul susţine că au fost făcute progrese importante şi în privinţa investiţiilor în turism, după ce Guvernul a îmbunătăţit procedura de finanţare şi dezvoltare a proiectelor în acest sector.

„De la începutul acestui an, au fost deblocate şi finalizate două proiecte de investiţii importante. Este vorba despre pârtia de schi de la Voineasa şi cea de la Câmpulung Moldovenesc, ambele proiecte fiind prevăzute cu instalaţie de zăpadă artificială şi instalaţie nocturnă. Ieri a fost semnat contractul de finanţare pentru extinderea şi modernizarea Delfinariului din Constanţa. De asemenea, săptămâna trecută a fost semnat contractul de finanţare în valoare de 104 milioane de lei pentru realizarea pârtiei de schi de la Borşa, din judeţul Maramureş, iar săptămâna viitoare va fi plătită prima tranşă de finanţare pentru proiectul unei piste pentru sănii de vară la Borsec. Săptămâna viitoare, Ministerul Turismului va semna la Călăraşi un contract de finanţare pentru construcţia unui port turistic la Dunăre, în valoare de 86 de milioane de lei, pentru a stimula turismul în această zonă. Vrem să valorificăm cât mai mult potenţialul turistic al Dunării, iar un port turistic la Călăraşi va stimula şi dezvoltarea micilor afaceri în această zonă”, a declarat premierul.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, continuă şi măsurile pentru dezvoltarea turismului balnear, una dintre cele mai importante resurse pentru România, având în vedere că o treime din izvoarele minerale ale Europei se regăsesc pe teritoriul ţării noastre.

„Discutăm în şedinţa de guvern de astăzi un proiect de hotărâre pentru Strategia pentru Dezvoltare a Turismului Balnear. Obiectivele stabilite în cadrul acestei Strategii vizează măsuri de sprijin în vederea dezvoltării ofertei turistice pentru turismul balnear. Aprobarea acestei Strategii întăreşte celelalte măsuri luate de Executiv pentru stimularea acestei forme de turism, cum ar fi eliminarea redevenţelor pentru utilizarea apelor geotermale şi minerale în scop turistic, dar şi Programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare. Acţiunile Guvernului din ultimul an pentru stimularea turismului au avut ca efect creşterea numărului de vizitatori. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, numărul înnoptărilor în structurile de primire turistică a crescut cu aproape 11% în luna iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, iar numărul turiştilor străini la punctele de frontieră a crescut, în luna iunie 2019, cu 15,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceste cifre arată încă o dată eficienţa măsurilor luate de Executiv pentru stimularea acestui sector economic”, a conchis premierul.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: