Dăncilă anunţă un nou pod peste Dunăre, construit în parteneriat public-privat

Dăncilă anunţă un nou pod peste Dunăre, construit în parteneriat public-privat

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, că va fi construit un nou pod peste Dunăre, care să fie realizat în parteneriat public-privat.

UPDATE Guvernul a aprobat memorandumul prin care podul peste Dunăre între Zimnicea şi Svishtov se va realiza în parteneriat public-privat.

„Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi un Memorandum cu privire la realizarea  Podului peste Dunăre între Zimnicea - Svishtov, un proiect discutat la nivelul celor doi prim-miniştri şi în cadrul reuniunii cvadrilaterale din 29 martie, de la Snagov.
 
Acest proiect de anvergură este necesar în condiţiile în care traficul între România şi Bulgaria s-a intensificat, urmare a dezvoltării schimburilor comerciale şi a circulaţiei de tranzit, iar în condiţiile actuale de infrastructură transfrontalieră, traversarea fluviului Dunărea se desfăşoară cu dificultate.
 
Soluţia propusă pentru realizarea acestui obiectiv este cea a parteneriatului public-privat. Podul peste Dunăre Svishtov - Zimnicea se corelează cu alte obiective de investiţii de infrastructură propuse să se realizeze în parteneriat public-privat în zona de sud a României, respectiv cu Autostrada Bucureşti - Alexandria - Craiova - Drobeta Turnu Severin - Lugoj, cât şi la nivel de regiune România - Bulgaria”, arată un comunicat al Executivului.
 

„În ultima perioadă am deblocat proiecte importante în infrastructura de transport şi am luat măsuri ca ele să aibă o perspectivă sigură de realizare în termene corect stabilite şi asumate. Pe agenda şedinţei de astăzi avem o serie de acte normative prin care pornim proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi pentru dezvoltarea comunităţilor locale. În primul rând, vom lua o decizie importantă cu privire la construcţia podului peste Dunăre la Zimnicea, o investiţie de anvergură pentru România, Bulgaria, dar şi pentru celelalte state din zonă”, a anunţat Viorica Dăncilă.

Potrivit premierului, acesta este un proiect pe care Guvernul a decis să îl realizeze cât mai rapid, despre care Executivul a discutat cu premierul bulgar Boiko Borisov, atât în cadrul reuniunilor cvadrilaterale, cât şi în ultima şedinţă bilaterală a guvernelor României şi Bulgariei.

„Avem în vedere dezvoltarea acestui proiect în parteneriat public-privat, cu beneficii multiple, având în vedere că vom asigura un nou coridor de tranzit pentru traficul rutier care va face legătura între Europa Centrală şi de Nord, spre Turcia, Grecia, Albania, prin România şi Bulgaria. Adoptăm astăzi un memorandum prin care mandatăm Ministerul Transporturilor şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză să facă toate demersurile legislative şi organizatorice pentru ca această investiţie să fie realizată cât mai curând posibil”, a precizat Dăncilă.

Ea a adăugat că în şedinţa de joi va fi adoptată o hotărâre privind reaprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru autostrada Lugoj-Deva şi pentru drumul naţional care face legătura între Câmpu lui Neag şi Valea Cernei din judeţul Gorj.

Potrivit premierului, pe ordinea de zi se mai află două hotărâri prin care Guvernul sprijină autorităţile locale - una privind modernizarea şi extinderea patinoarului din Gheorghieni şi una referitoare la construirea unei săli polivalente la Piteşti. Ambele proiecte sunt în valoare de peste 140 de milioane de lei şi vor fi finanţate de la bugetul de stat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: