Cum vom putea să împrumutăm statul. Paşii de urmat pentru cumpărarea şi tranzacţionarea de obligaţiuni destinate populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici şi Victor Ponta (stânga), în prezenţa directorului general al Bursei de Valori, Ludvik Sobolevschi (stânga), au anunţat ieri, cu mare entuziasm, lansarea emisiunii de titluri de stat destinate populaţiei  FOTO: Gov.ro
Eugen Teodorovici şi Victor Ponta (stânga), în prezenţa directorului general al Bursei de Valori, Ludvik Sobolevschi (stânga), au anunţat ieri, cu mare entuziasm, lansarea emisiunii de titluri de stat destinate populaţiei  FOTO: Gov.ro

În perioada 8-19 iunie, românii vor putea cumpăra titluri de stat cu scadenţa la doi ani, a câte 1.000 de lei bucata, în cadrul unei emisiuni dedicate special populaţiei. Deţinătorii vor putea să tranzacţioneze pe Bursă aceste obligaţiuni.

Persoanele care doresc să-şi pună banii la adăpost, beneficiind de un grad maxim de siguranţă, vor putea să împrumute statul român.

În perioada 8-19 iunie, Ministerul Finanţelor va emite titluri de stat cu scadenţa la doi ani (şi o dobândă care deocamdată este necunoscută) destinate vânzării către populaţie, fiecare titlu în parte costând 1.000 de lei.

Suma pusă în joc prin această emisiune – programul numit „Fidelis“ – este de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea de a fi suplimentată în cazul în care cererea va fi suficient de mare.

Cum vom putea să împrumutăm statul. Paşii administrării contului

1. Analiza prospectului şi a oportunităţii de investire.
Ca în orice achiziţie de titluri de pe piaţa de capital, este recomandat ca mai întâi să se analizeze dacă investiţia este sigură şi în ce măsură este profitabilă, inclusiv prin comparaţie cu posibilele plasamentele de aceeaşi valoare în alte opţiuni de investire.
De exemplu, plasamentele în aceste titluri de stat pot fi comparate cu plasamentele bancare la termen, unde la 24 de luni dobânda medie oferită în prezent este de 2,25% (deci un posibil câştig de 37,8 lei la 1.000 de lei investiţi). Maxima este de 3% (câştig posibil de 50,4 lei la 1.000 de lei investiţi).
Cât despre gradul de siguranţă, este general acceptat că titlurile de stat sunt cele mai sigure plasamente, riscul de neplată fiind aproape nul.
Pentru a întări mesajul de siguranţă, Ministerul Finanţelor se prezintă – pentru început – cu ratinguri rezonabile de ţară, ca „Baa3“ de la agenţia de evaluare Moody’s, „BBB“ de la Fitch, respectiv „BBB-“ de la Standard&Poor’s şi cu un nivel relativ scăzut al datoriei publice.

2. Exprimarea intenţiei de subscriere.
În perioada 8-19 iunie veţi putea achiziţiona titlurile de stat, fără comision, direct la ghişeele BCR, BRD sau Raiffeisen (băncile din consorţiu), prin completarea unui formular de subscriere în care optează pentru nivelul de dobândă din intervalul precizat şi prin depunerea banilor.
Plata se poate face în numerar, prin ordin de plată sau transfer bancar.
Suma va fi depusă într-un cont de titluri al băncii respective şi se aşteaptă perioada de subscriere.
Dacă respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile în proprietate la momentul decontului, însă dacă nu intră în alocare primeşte banii înapoi.

3. Alocarea şi tranzacţia efectivă.
Pe 22 iunie va fi stabilită rata dobânzii finale şi se vor face alocările (se vor distribui titlurile, în caz de suprasubscriere), apoi pe 23 iunie se va realiza tranzacţia, iar pe 25 iunie cumpărătorii vor avea alocate în cont titlurile achiziţionate în perioada 8-19 iunie.
Pe scurt, abia la 25 iunie aflaţi dacă aţi şi primit titlurile pentru care aţi optat, iar în cazul în care nu le primiţi, vi se vor restitui banii.
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP), alocările se vor face în două tranşe. „Tranşa primară este rezervată investitorilor care depun subscrieri de minimum un titlu de stat şi care, cumulat, nu depăşesc 50 de titluri de stat (inclusiv), iar tranşa secundară va include toate titlurile de stat subscrise care depăşesc 50 de titluri de stat“, se arată într-un document al MFP.
Cât despre intervalul de dobândă, acesta va fi stabilit în funcţie de apetitul investitorilor pentru această emisiune de titluri de stat.
„Dobânda va fi stabilită în funcţie de o dobândă de referinţă pentru piaţa obligaţiunilor plus/minus 0,2 puncte procentuale. Vineri vom publica prospectul emisiunii şi acolo vom preciza clar care este intervalul de dobândă, iar cumpărătorul va putea opta pentru o dobândă mai mică sau mai mare, în acest interval, pe formularul de subscriere. Dacă vom avea cerere foarte mare, adică suprasubscriere, vom merge pe o dobândă competitivă, mai joasă, iar cel care a optat pentru limita superioară a dobânzii va pierde“, a declarat, miercuri, şeful Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, în conferinţa de lansare a programului.

4. Păstrarea, vânzarea sau achiziţia de noi titluri.
Începând din 26 iunie, titlurile de stat vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, astfel că veţi putea să vindeţi titlurile achiziţionate sau, dimpotrivă, să mai cumpăraţi altele (desigur, dacă vor exista vânzători).
În cazul vânzării înainte de termenul scadenţei (iunie 2017), avantajul este că veţi primi dobânda la zi (spre deosebire de lichidarea unui depozit bancar, la care s-ar pierde dobânda), iar dezavantajul este că preţul de vânzare – cotat la Bursă – ar putea fi mai mic decât cel pe care l-aţi plătit la cumpărare.
În schimb, dacă păstraţi titlurile până la scadenţă (26 iunie 2017), în acel moment veţi primi suma investită (1.000 de lei înmulţit cu numărul de titluri păstrate) plus dobânda, reiese din documentul MFP.

În cazul în care emisiunea din iunie va avea succes, Ministerul Finanţelor ar putea să lanseze titluri de stat la vânzare pentru populaţie în fiecare trimestru.


Cum vom putea să împrumutăm statul. Miniştrii şi ciobanii, invitaţi să subscrie

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că va cumpăra şi el titluri de stat destinate persoanelor fizice, în cuantum de 1.000 de lei, precizând că a fost convins în acest sens de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Ministrul Finanţelor a zis că să punem toţi membrii Guvernului să cumpere câte un titlu de 1.000 lei, ca să ştiţi, că în loc să vă mărească salariile vă spune să băgaţi bani tot la Finanţe“, le-a spus Ponta miniştrilor, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Tot miercuri, şeful ASF, Mişu Negriţoiu, a precizat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi băncile implicate vor promova emisiunea de titluri de stat pentru persoane fizice, astfel încât „şi un crescător de oi din vârful muntelui“ să investească în acestea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite