Cum sunt afectate plasamentele investitorilor de politică monetară şi deciziile băncilor centrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.wall-street.ro
FOTO www.wall-street.ro

Dobândă-cheie, politică monetară, relaxare cantitativă – doar câţiva dintre termenii adesea folosiţi în ultimii opt ani care ar trebui să fie bine înţeleşi de orice investitor pe bursă aflat la început de drum, deoarece, inevitabil, deciziile băncilor centrale le vor influenţa plasamentele.

Chiar si peste o luna este asteptata o decizie de politica monetara cruciala in Europa, care ar putea readuce optimismul in piete, sau care, dimpotriva, ar putea sa dezamageasca din nou investitorii.

Pana a ajunge insa la deciziile de politica monetara luate in prezent de bancile centrale este preferabil sa ca efectele si motivele pentru care acestea sunt luate sa fie mai intai explicate.

Termenul de politica monetara face referire la strategia bancii nationale a unei tari fata de propria moneda si fata de masa monetara a respectivului stat. Orice tara are ca obiectiv final cresterea economiei, insa felul in care acest lucru este obtinut difera de la stat la stat. Rezerva federala americana (FED), de exemplu, are ca obiectiv reducerea somajului si cresterea numarului de angajari, in vreme ce sefii Bancii Centrale Europeane (BCE) au in prezent ca obiectiv cresterea inflatiei pana in jurul cifrei de 2%.

Ce determina bancile centrale sa modifice politica monetara si dobanda cheie?

Bancile centrale practica in general politici monetare de relaxare, de inasprire sau neutre. Cand economia tarii creste prea repede si inflatia urca intr-un ritm alert, banca centrala poate lua masuri pentru a “frana” economia marind dobanda cheie si aplicand astfel o politica de inasprire monetara. In situatia opusa, atunci cand economia merge prost, banca centrala va aplica o politica de relaxare monetara, reducand dobanda cheie, si stimuland astfel economia sa revina pe un trend de crestere.

Un exemplu concret este cel al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care de la startul crizei din 2008 a redus constat dobanda cheie de la 10,25%, la 1,75% in prezent. Economia Romaniei a fost insa in revenire in ultimii ani, analistii mizand pe o crestere a PIB si in acest an, iar in aceste conditii este de asteptat ca in 2017 politica de relaxare monetara a BNR sa inceteze. Pentru o imagine de ansamblu asupra dobanzilor cheie practicate de principalele tari din lume, puteti vizita pagina aceasta.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite