Cu ce alternative vin băncile la „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul incert al programului guvernamental a determinat mai multe instituţii de credit să lanseze noi împrumuturi sau să le adapteze pe cele din oferta curentă la condiţii similare cu „Prima Casă“. Alternativele la „Prima Casă“ au dobânzi mai mari, dar şi un avans minim mai consistent, însă nu implică obligativitatea de a nu mai deţine o altă locuinţă.

Plafonul de garanţii de 200 de milioane de euro alocat de stat în cadrul programului „Prima Casă 3" a fost deja consumat în proporţie de peste 50%, iar reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM spun că nu va mai trece mult timp până când acesta va fi epuizat în totalitate. Mai mult, Raiffeisen Bank şi CEC Bank au anunţat că au terminat garanţiile acordate de stat pentru acest tip de credite.

Pentru că viitorul programului guvernamental rămâne incert, băncile au lansat noi împrumuturi sau le-au adaptat pe cele din oferta curentă astfel încât o parte dintre românii care doreau să-şi cumpere o locuinţă să poată fi finanţaţi prin astfel de produse. „Dacă am un produs garantat 100% de stat este simplu.

Dacă am un produs garantat în proporţie de 50% de stat, atunci băncile au norme proprii, aprobate de BNR. Cred că or să apară bănci cu oferte similare proprii", a declarat ieri Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank. Deşi băncile promovează aceste produse ca fiind alternative la „Prima Casă", condiţiile „similare" fac diferenţa. Costurile sunt uşor mai mari, iar avansul minim cerut este şi el mai consistent.

Cost şi avans mai mari

Odată cu epuizarea plafonului de garanţii, Raiffeisen Bank a anunţat că a lansat un credit promoţional pentru cei care au depus deja documentaţiile de credit „Prima Casă" şi nu se mai califică pentru plafonul alocat de stat, dar şi pentru cei interesaţi de cumpărarea primei locuinţe. „Rămânem fideli principiului de a oferi acest produs promoţional pentru achiziţionarea primei locuinţe şi tocmai de aceea am făcut tot posibilul să păstrăm parametrii creditului cât mai apropiaţi de cel cu garanţie de la stat", a declarat Radu Topliceanu, director executiv pentru persoane fizice al Raiffeisen Bank.

Produsul „Prima ta locuinţă" este disponibil în euro şi are o dobândă de 5,95% pe an, respectiv 5,55% pe an pentru clienţii care îşi încasează veniturile într-un cont curent la bancă. Raiffeisen percepea pentru creditul „Prima Casă" o dobândă de aproximativ 4,7% pe an (EURIBOR la trei luni plus 3,5%).

În ceea ce priveşte avansul, banca percepe o contribuţie proprie a clientului de minimum 15%, în timp ce pentru creditele acordate prin programul guvernamental aceasta era de 5% pentru locuinţele vechi cu preţuri de până la 60.000 de euro. Şi CEC Bank a anunţat ieri că a epuizat plafonul de garanţii acordate de stat şi a lansat o promoţie pentru creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare, valabilă până la finele lunii octombrie.

Creditul este disponibil atât în lei, cât şi în euro, iar dobânda percepută este de 8,85% (ROBOR la şase luni plus 1,9%), respectiv 5,22% (EURIBOR la şase luni plus 4%). Avansul minim cerut de bancă este de 10%.

Mici avantaje

Chiar dacă alternativele lansate de bănci la „Prima Casă" presupun costuri şi avansuri minime mai mari, există şi unele avantaje. Printre acestea se numără faptul că nu mai trebuie constituit depozitul colateral de trei rate de dobândă şi nici nu mai trebuie plătit comisionul către Fondul de Garantare. În plus, unele bănci nu obligă clientul ca împrumutul să fie utilizat strict pentru achiziţionarea primei locuinţe. Un alt avantaj al produselor alternative este termenul mai scurt de aprobare a împrumutului pentru că dosarul nu trebuie să mai fie avizat şi de Fondul de Garantare.

Ce face Guvernul cu „Prima Casă"

Guvernul a discutat săptămâna trecută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul „Prima Casă", astfel încât suma de 750 milioane de euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi. Discuţiile tehnice privind continuarea programului urmează să fie finalizate în această săptămână.

Bancherii au ridicat însă mai multe probleme privind propunerea Guvernului de a împărţi riscul de garantare între instituţiile bancare şi stat. Printre acestea se numără nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii.

Info

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite