Corina Creţu: BEI sprijină extinderea reţelei de difuzare a televiziunii digitale terestre în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu FOTO Facebook

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă un împrumut în valoare de 9,78 milioane de euro companiei publice Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (Radiocom) din România pentru a finanţa parţial digitalizarea infrastructurii naţionale de difuzare pe cale terestră.

Această tranzacţie este susţinută prin Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa, a informat Comisia Europeană.

Acest proiect sprijină introducerea unei reţele de difuzare a televiziunii digitale, bazată pe standardul DVB-T2, pentru a permite trecerea de la distribuţia TV analogică la cea digitală terestră. Se urmăreşte ca reţeaua, care va fi implementată în 228 de staţii de difuzare, să transmită semnalul operatorului naţional de televiziune cu acces liber care acoperă aproximativ 94 % din populaţia ţării şi 81 % din teritoriul său. Investiţiile vor contribui, de asemenea, la o utilizare mai eficientă a foarte valorosului spectru de frecvenţe radio.

„Prin acest nou acord, Planul Juncker aduce o schimbare foarte vizibilă în viaţa de zi cu zi a românilor, oferind o mai bună calitate a televiziunii în casele lor. Sunt foarte mândră de acest nou proiect al FEIS şi nu pot decât să încurajez România să profite într-o mai mare măsură de oportunităţile deosebite oferite de Planul Juncker pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în ţară dar şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor”, a declarat Corina Creţu, comisarul european pentru politica regională.

„Finanţarea BEI va permite implementarea televiziunii digitale terestre în România, o oportunitate unică de a extinde industria audiovizuală, în ceea ce priveşte calitatea imaginii programelor de televiziune furnizate prin reţelele de comunicaţii electronice şi interactivitatea acestora în raport cu cerinţele beneficiarilor acestor servicii. Proiectul de tranziţie al Radiocom este unul dintre obiectivele strategice ale companiei noastre, care va asigura respectarea dreptului la informare al populaţiei din România şi va consolida, de asemenea, poziţia companiei noastre pe piaţa televiziunii digitale terestre”, a spus la rândul său Eugen Brad, directorul executiv al Radiocom.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene, fiind instituţia de creditare pe termen lung a UE şi singura bancă care este deţinută de statele membre ale Uniunii Europene şi care reprezintă interesele acestora. Ea pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la obiectivele de politică ale UE. BEI cooperează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru implementarea politicii UE.

Fiind cel mai mare debitor şi creditor multilateral ca volum al tranzacţiilor, BEI pune la dispoziţie fonduri şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi viabile, care contribuie la avansarea obiectivelor de politică ale UE. Mai mult de 90 % din activitatea BEI seconcentrează în Europa(link is external), dar banca sprijină şi politicile externe şi de dezvoltare ale UE.

Planul de investiţii pentru Europa

Planul de investiţii pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre măsurile esenţiale ale UE destinate stimulării investiţiilor în Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă şi la stimularea creşterii economice. În acest scop, vor fi utilizate în mod mai inteligent resursele financiare noi şi cele existente. Grupul BEI joacă un rol vital în acest plan de investiţii. Datorită garanţiilor din partea Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), BEI şi Fondul european de investiţii (FEI) sunt în măsură să îşi asume o mai mare parte a riscului pentru proiecte, încurajând investitorii privaţi să participe la acestea. Iniţial, s-a intenţionat ca FEIS să mobilizeze investiţii în valoare de 315 miliarde euro în întreaga UE, pe o perioadă de trei ani, până la jumătatea anului 2018. În decembrie 2017, Parlamentul European şi statele membre au ajuns la un acord în sensul prelungirii duratei FEIS până în 2020 şi al creşterii capacităţii financiare a acestuia până la 500 miliarde EUR. Pe lângă asistenţa din partea FEIS, noua platformă de consiliere EIAH(link is external) îi ajută, la rândul său, pe promotorii de proiecte din sectoarele public şi privat să-şi structureze proiectele de investiţii cu mai mult profesionalism. Planul de investiţii îmbunătăţeşte, de asemenea, mediul de investiţii în Europa.

În noiembrie 2018, Planul Juncker a mobilizat deja investiţii suplimentare în valoare de 360 miliarde euro , inclusiv peste 2,3 miliarde euro în România, urmând ca 850.000 de întreprinderi mici şi mijlocii să beneficieze de un acces mai bun la finanţare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite