Consiliul Concurenţei recomandă listarea la bursă a companiilor de stat, pentru creşterea eficienţei acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listarea la bursă a companiilor de stat conduce la creşterea eficienţei acestora, ca urmare a extinderii acţionariatului şi a gradului de transparenţă pe care trebuie să îl adopte, dar ar atrage şi resurse financiare necesare pentru investiţii, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei.

„Listarea la bursă creează premisele unei creşteri a eficienţei companiilor de stat. În primul rând gradul de transparenţă pe care trebuie să îl adopte orice companie listată la bursă impune o mai mare disciplină în activitatea firmei. În al doilea rând, extinderea acţionariatului şi în sfera privată lărgeşte sfera stakeholderilor în faţa cărora o companie listată la bursă trebuie să îşi motiveze acţiunile. Astfel firmele cotate la bursă vor fi stimulate să adopte acele decizii care vor satisface acţionariatul într-o măsură cât mai mare. Aceste rigori cărora trebuie sa li se conformeze firmele listate la bursă conduc la îmbunătăţirea calităţii guvernanţei corporative, aspect care va influenţa şi performanţele companiei. Un al treilea beneficiu al listării la bursă îl reprezintă accesul la resurse suplimentare de finanţare, astfel companiile pot atrage de pe piaţa de capital o parte din necesarul de finanţare de care au nevoie, oferindu-le un mai mare spaţiu de manevră, în special în privinţa programelor de investiţii pe care acestea doresc să le desfăşoare“, potrivit Consiliului Concurenţei.

Evoluţia unei companii la un anumit moment nu poate fi pusă doar pe seama listării la bursă, contextul economic în care a activat având, de asemenea, o importanţă semnificativă asurpa performanţelor acesteia.

În cele mai multe cazuri funcţionarea firmelor de stat se desfăşoară într-un cadru specific, reglementat. Deşi majoritatea firmelor de stat livrează servicii de interes general, activitatea acestora poate fi îmbunătăţită în special prin definirea rolului statului de proprietar, îmbunătăţirea transparenţei, responsabilităţii şi funcţionării organelor de conducere ale companiilor de stat.

„Listarea la bursă a unor pachete minoritare poate reprezenta un vehicul pentru realizarea cele două obiective simultan, statul putând astfel să-şi păstreze deţinerile în sectoarele strategice într-o maniera eficientă“, notează instituţia.

Cele mai importante companii în care statul român are deţineri se află în sectoare strategice, cea mai mare parte a acestora aflându-se în sectorul energetic. În cele mai multe cazuri activitatea acestor companii se desfăşoară într-un cadru reglementat, comparaţiile în termeni de profitabilitate şi eficienţă fiind mai greu de realizat cu firme asemănătoare (acolo unde există) din sectorul privat.

Pe lângă sectorul energetic, statul deţine participaţii şi în companii din sistemul bancar, unde activează prin CEC Bank şi Exim Bank, sectorul farmaceutic (Antibiotice), transporturi (CFR Marfă, CFR Infrastructură, CFR Călători, Tarom, Aeroporturi Bucuresti, Portul Constanta etc) şi servicii poştale (Poşta Română).

În sectoarele în care statul nu este principalul sau singurul furnizor de produse sau servicii, motivaţia existenţei respectivelor firme nefiind în mod necesar satisfacerea unor nevoi sociale sau de interes general, se poate observa că entităţile deţinute de acesta în scopuri strategice înregistrează rezultate pozitive, se arată în raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite