Consiliul ASF propune amenzi pentru BCR, Depozitarul Central şi SSIF Broker în scandalul Harinvest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brokerii au vândut acţiunile unor clienţi, fără acordul acestora, pentru a acoperi găurile din alte tranzacţii  FOTO Reuters
Brokerii au vândut acţiunile unor clienţi, fără acordul acestora, pentru a acoperi găurile din alte tranzacţii  FOTO Reuters

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va analiza miercuri rapoartele finale în cazul fraudei de la Harinvest, pentru BCR, Depozitarul Central (DC) şi SSIF Broker, care vor cuprinde propuneri de amenzi şi sesizare a organelor de cercetare.

„Mâine voi prezenta Consiliului ASF rapoartele finale, după control şi investigaţii la BCR, Depozitarul Central şi SSIF Broker, cu propuneri de amenzi şi de sesizare a organelor de cercetare abilitate de la caz la caz“, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil cu piaţa de capital, citat de Mediafax.

În cazul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, brokerul Maria Voinea ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate.

Totodată, există suspiciunea că în data de 22 august 2013 ea a sustras de la Depozitarul Central 1 milion de acţiuni Fondul Proprietatea deţinute de o persoană fizică, fără să aibă dreptul de a desfăşura servicii de investiţii financiare pentru persoana vătămată şi cauzând un prejudiciu de 840.000 lei, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Sistem de rostogolire

Într-un comunicat cu antetul Harinvest transmis în prima parte a lunii decembrie a anului trecut se arată că un angajat al Harinvest a „creionat un sistem de rostogolire a obligaţiilor de decontare“ împreună cu BCR şi SSIF Broker.

„Sistemul de rostogolire funcţiona atât timp cât existau suficiente sume de bani astfel încât, în ciuda pierderilor imense înregistrate zilnic, să se poată respecta angajamentele de vânzare la preţuri în scădere din partea Harinvest şi reachiziţionare la preţuri mai mari de la cele 2 contrapărţi numite, BCR şi SSIF Broker (...) Din dorinţa de a dispune de cât mai mult numerar pentru rostogolirea decontărilor, agentul Harinvest, Voinea Maria, foloseşte în scop nelegitim sold-urile disponibile în cadrul Harinvest de către clienţi şi le foloseşte fără ştirea/acceptul acestora. În momentul în care nu mai are lichidităţi, sistemul trece la a doua fază: vânzarea de acţiuni din conturile clienţilor fără acceptul acestora şi folosirea aceloraşi conturi fantomă, fără reflectarea transfer-in/transfer-out de instrumente financiare precum şi răscumpărarea lor la preţuri mai mari, contraparte şi de aceasta dată fiind BCR până în data de 13 noiembrie 2013 şi ulterior SSIF Broker Cluj. O bună parte din acţiunile înstrăinate nu mai sunt însă răscumpărate în ultimile zile“, se arată în email-ul respectiv, care nu este semnat.

Joaca de-a amenda

Cazul investitorilor păgubiţi de la Harinvest a intrat în atenţia ASF şi ulterior a organelor de cercetare penală, după ce Depozitarul Central a folosit, la jumătatea lunii noiembrie, 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pentru decontarea unor tranzacţii intermediate de Harinvest, întrucât firma de brokeraj nu a avut banii respectivi în cont în data decontării.

Depozitarul a recuperat banii de la Harinvest, care a fost nevoit să vândă acţiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizaţi din rezerv fondului de garantare.

Potrivit Depozitarului Central, Harvinvest a confirmat că deţine acordul clienţilor pentru tranzacţii sell-out speciale pe contul clienţilor săi, prin completarea şi semnarea documentelor aferente acestor operaţiuni. Operaţiunile sell-out nu au fost impuse, adică nu au fost dispuse de Depozitar.

ASF a derulat un control în luna noiembrie la Harinvest în urma căruia a dispus pentru început suspendarea activităţii Harinvest pentru trei luni şi amendarea cu 6.770 de lei (0,1% din cifra de afaceri din 2012). Cuatumul amenzii a fost redus ulterior la 677 de lei, autoritatea invocând o eroare de redactare.

La jumătatea lunii decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între trei şi cinci ani. Maria Voinea a fost amendată cu 100.000 de lei de ASF şi i s-a interzis să mai activeze timp de cinci ani pe piaţa de capital.

Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sancţionată cu 338.500 de lei, sumă redusă partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocând şi de această dată o eroare de redactare. Valoarea cumulată a amenzilor dictate de ASF a scăzut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.

Compensări din fondul special de despăgubire

Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache afirma în luna februarie că Fondul de compensare a investitorilor trebuie accesat pentru a-i despăgubi pe păgubiţii de la Harinvest. Despăgubirile sunt limitate la 20.000 de euro de persoană.

La finalul anului trecut, Fondul dispunea de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare, însă poate transfera banii doar dacă ASF a constat că Harinvest nu dispune de resurse financiare pentru restituirea activelor clienţilor. Fondul poate compensa şi dacă o autoritate judiciară a emis o hotărâre definitivă prin care este suspendată posibilitatea investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi.

Harinvest a intermediat anul trecut tranzacţii de 325,5 milioane lei, clasându-se pe locul 13 în topul brokerilor de la BVB, cu o cotă de piaţă de 1,2%. Cele mai mari tranzacţii au fost realizate cu produse structurate, operaţiunile cu aceste titluri însumând 277,3 milioane lei (26,09% pe acest segment).

Firma este controlată de preşedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA - Ion Antonescu (23,05%), şi alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) şi Dumitru Crăciunescu (23,04%).

Mai puteţi citi:

UPDATE Dosarul Carpatica. Deputaţii USD l-au scăpat pe liberalul Daniel Chiţoiu de începerea urmăririi penale

Cererea de urmărire penală a fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu a fost votată de deputaţi cu 248 de voturi „împotrivă“ şi doar 108 „pentru“ . Procurorii anticorupţie îl acuză pe Chiţoiu de abuz în serviciu şi de constituirea unui grup infracţional organizat.

Plenul Parlamentului va decide până în 3 aprilie înlocuitorii lui Ruşanu şi Mîrzac în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară

Plenul Parlamentului va decide, prin vot, cel târziu în 3 aprilie cine îi va înlocui la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe fostul preşedinte Dan Radu Ruşanu, precum şi pe Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliului instituţiei, a anunţat Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Senatului.

Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele ASF, a returnat primele de aproape 70.000 de euro încasate la sfârşitul anului trecut

Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat că a returnat integral primele încasate la finalul anului trecut. Dăianu a încasat în lunile noiembrie şi decembrie 2013 venituri brute de 69.043 de euro, fiind al doilea cel mai bine plătit angajat din ASF, după preşedintele Dan Radu Ruşanu, cu încasări în ultimele două luni din 2013 de 72.094 de euro.

Cronologia conflictului dintre Astra Asigurări şi conducerea ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, marţea trecuta, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, cea mai mare firmă de asigurări, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca administrator special.

Omerta la ASF. Salariaţii, obligaţi prin semnătură să nu dea declaraţii procurorilor. Judecătorii au respins arestarea preventivă a lui Ruşanu

Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind suspect în dosarul „Carpatica” în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Marţi noapte, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis să respingă propunerea de arestare preventivă a lui Ruşanu.

DOCUMENT „Brokerii“ pieţei Forex, ameninţaţi din nou de ASF

Intermediarii care promit câştiguri fabuloase pe bursele externe puteau fi scoşi în afara legii încă de acum un an, dar Autoritatea de Supraveghere Financiară îi sancţionează doar declarativ.

De la dosarul Carpatica la scandalul salariilor: ce a făcut ASF de la înfiinţare şi până în prezent

Zece luni au trecut de la înfiinţarea Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), timp în care instituţia nu a fost ferită de scandaluri sau situaţii dificil de gestionat, cazurile Astra Asigurări şi Carpatica fiind cele mai cunoscute. Care au fost cele mai importante episoade din scurta istorie a instituţiei de supraveghere?

Salariile finanţiştilor, o palmă pe obrazul statului de drept

Victimă colaterală în disputa dintre ASF şi Astra Asigurări, salariul guvernatorului BNR a ajuns din nou în spaţiul public. Deşi ridică o problemă fundamentală a statului de drept, grila unică de salarizare, este în continuare trecută cu vederea, consfinţind încă o dată lipsa unei scări a valorii în societatea românească dar şi, mai ales, a conştientizării responsabilităţilor.

Ponta: Ordonanţa privind plafonarea salariilor din ASF la nivelul celor din BNR a fost evident eludată. Guvernul nu a luat în calcul şi premiile

Ordonanţa care plafona salariile din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la nivelul celor din Banca Naţională a României (BNR) a fost evident eludată, Guvernul neluând în calcul că trebuie să redacteze actul într-o formă care să prevadă clar că acest nivel include şi premiile, a declarat premierul Victor Ponta.

Dan Radu Ruşanu, şeful ASF, cercetat penal în dosarul „Carpatica“. Ruşanu: Cred că are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF

Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost chemat în această dimineaţa la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind citat în dosarul "Carpatica". DNA a comunicat în urma audierilor că şeful ASF este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional şi complicitate la abuz în serviciu. La plecarea de la sediul DNA, Ruşanu a spus că "totul are legătură mai mult cu Astra decât cu ordonanţa ASF“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite