Cei mai mulţi cuponari nu ştiu că au acţiuni. Ce pot face acţionarii cu deţineri reziduale la SIF-uri pentru a scăpa de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La standul Depozitarului Central din cadrul târgului „Banii Tăi Expo“, vizitatorii pot verifica gratuit ce acţiuni deţin FOTO Eduard Enea
La standul Depozitarului Central din cadrul târgului „Banii Tăi Expo“, vizitatorii pot verifica gratuit ce acţiuni deţin FOTO Eduard Enea

Beneficiarii Programului de Privatizare în Masă din anii '90 descoperă abia acum, la standul Depozitarului Central din Târgul „Banii Tăi Expo“, că mai deţin acţiuni chiar dacă şi-au vândut cupoanele

„Scrieţi, aici, «SIF-uri», ca să vă pot da extrasul de cont“, îi spune consultantul de la Depozitarul Central vizitatorului din târgul bursier. Nedumerit, acesta completează formularul şi află astfel ceea ce nici nu bănuia, anume că mai deţine încă acţiuni chiar dacă şi-a vândut cuponul primit în urmă cu mai bine de 20 de ani.

„Păi, ştiţi, eu mi-am vândut cuponul, îl băgasem la o fabrică şi am vândut acţiunile, nu mai am nimic“, îi spune vizitatorul consultantului.

Dar specialistul îi explică: „Corect, v-aţi vândut deţinerea pe care aţi subscris-o la societatea aceea, dar pe cupon mai aveaţi şi acţiuni la SIF-uri, pe care nu le-aţi vândut, deci le mai deţineţi. Iată şi extrasul de cont“.

Acest scenariu s-a repetat deja de câteva zeci de ori la standul Depozitarului Central din cadrul Târgului „Banii Tăi Expo“, organizat de Bursa de Valori Bucureşti, ce se desfăşoară în perioada 6-7 octombrie în Piaţa Universităţii (zona BCR) din Capitală.

„N-ar fi etic să nu-i ajutăm“

„Dacă întrebi pe cineva câţi bani are în bancă, ştie să răspundă. Dacă întrebi, însă, ce acţiuni deţine pe piaţa de capital, aproape nimeni nu ştie, deşi acţiunile sunt tot bani, depozitaţi în aceste titluri.
Mai ales oamenii care au beneficiat de cupoane, la Programul de Privatizare în Masă, cam 80%-90% din ei nu-şi cunosc deţinerile.
De aceea am şi venit aici, să oferim gratuit extrase de cont“, ne-a spus, la standul din târgul bursier, unul dintre reprezentanţii Depozitarului Central.

El a arătat că nu s-a făcut suficientă publicitate acelui program din anii '90, astfel că „este o consecinţă firească, deşi e ciudat, că majoritatea cuponarilor nu ştiu că au acţiuni“.

Reamintim că aceste deţineri, care valorează doar câţiva lei, sunt considerate „venituri din investiţii“ şi titularul lor trebuie să plătească la Fisc contribuţii de asigurări de sănătate (CASS) de câteva sute de lei pe an, aferente acestor venituri.

Asta pentru că baza de impozitare la CASS nu este suma din cont (cei câţiva lei), ci salariul minim pe economie.

De aceea, cine „descoperă“ că are o astfel de deţinere ar fi mai mult decât tentat să scape de ea, dar lucrurile nu sunt tocmai simple.

Ce poate face un cuponar aflat în această situaţie? Ne-a răspuns, la standul SSIF Broker, Simona Florescu, director regional în cadrul companiei de brokeraj:
„Este cumva la limita de pierdere pentru o societate de brokeraj să intermedieze vânzarea acestor acţiuni reziduale, având în vedere că numai extrasul de cont costă 10 lei (acum, la târg, se dă gratuit şi e bine că se procedează aşa), apoi mai sunt şi costurile efective de tranzacţionare şi, desigur, brokerul ar trebui să aibă un comision.
Dar nu putem să nu-i ajutăm pe oamenii aceştia, n-ar fi etic să nu-i ajutăm. Până la urmă, de aceea există societăţile de brokeraj, ca să intermedieze tranzacţiile bursiere.
În fine, oamenii pot să vină cu extrasul acesta de cont, cu buletinul şi cu numărul IBAN al contului bancar al titularului. Să vină, şi cu siguranţă găsim o soluţie“.

Încă un sfat, de data aceasta de la un consultant bursier: „Se pot face şi tranzacţii la comun, dacă se asociază mai mulţi cuponari, se adună o anumită sumă şi atunci nimeni nu iese în pierdere“.

„Banii Tăi Expo“ este primul dintr-o serie de proiecte care vor avea loc în această toamnă, având ca obiectiv creşterea nivelului culturii financiare din România.

Celelalte activităţi care vizează investitorii persoane fizice vor fi anunţate de Bursa de Valori Bucureşti în următoarea perioadă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite