Articol publicitar

Ce este un broker şi cum te poate ajuta să îţi administrezi banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odată deschis contul, investitorul poate solicita ajutorul unui reprezentant al casei de brokeraj sau al băncii alese pentru a afla tehnic modalitatea prin care poate efectua primele tranzacţii
Odată deschis contul, investitorul poate solicita ajutorul unui reprezentant al casei de brokeraj sau al băncii alese pentru a afla tehnic modalitatea prin care poate efectua primele tranzacţii

Ai bani puşi deoparte? Vrei sa economiseşti? Sau poate vrei să îi înmulţeşti? Atunci un broker ar putea fi soluţia pentru tine. Dar ce este un broker şi cum te poate ajuta?

În general o societate de brokeraj prezintă o oferta integrată de servicii de investiţii cuprinzând tranzacţionarea acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, fie printr-un cont asistat de broker, fie printr-un cont online de tranzacţionare. De asemenea oferta de servicii poate cuprinde administrarea fondurilor de investiţii şi conturi individuale administrate, în măsura în care persoanele care investesc nu au timp sau disponibilitatea să se ocupe direct de investiţiile lor, spune şi Florin Munteanu, trader Intercapital Invest. 

„Rolul unei companii de brokeraj este acela de a oferi investitorilor şi potenţialilor investitori acces la instrumente financiare, în special acţiuni listate la bursă. Astfel, dacă o persoană este interesată să mute din economiile pe care le deţine în depozite bancare spre bursă, cu scopul de a obţine un randament total mult mai mare decât dobânda bancară actuală, acest lucru îl poate face exclusiv utilizând serviciile unei societăţi de brokeraj. În general, o companie de brokeraj pune la dispoziţia clienţilor săi o platformă online de tranzacţionare prin care investitorii pot cumpăra sau vinde acţiuni listate la bursă. Totuşi, pentru investitorii incepatori, noi, societăţile de brokeraj, oferim seminarii şi cursuri specifice nivelului lor de cunostinte. Astfel, oferim servicii adiţionale celei de tranzacţionare efectivă, prin care clienţii să ia o decizie de investiţie înţeleaptă având cât mai multe informaţii şi cunoştinţe despre companii, riscuri, beneficii, alte instrumente financiare diponibile“, a declarat, pentru „Adevărul“, Cosmin Marinescu, director adjunct în cadrul Tradeville, o companie de profil.

Companiile de brokeraj din România oferă în mod frecvent trei tipuri principale de servicii: intermedierea tranzacţiilor, servicii de consultanţă pentru investiţii şi un serviciu de administrare discreţionară a portofoliilor, spune şi Laura Hexan, şef Departament Vânzări Retail în cadrul BCR. „Aceste servicii pot fi oferite parţial sau în totalitate, însă pot există şi alte servicii adiacente, cum ar fi serviciul de consultanţă oferită companiilor care doresc să efectueze operaţiuni pe pieţele de capital“, precizează Hexan.

Cum îţi alegi brokerul

În primul rând, dacă te-ai hotărât să investeşti cu ajutorul unui broker trebuie să alegi unul. Iar acesta trebuie să fie autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pe site-ul instituţiei se găseşte registrul instrumentelor financiare. Iar un clasament al societăţilor de intermediere financiară, în funcţie de activitatea de tranzacţionare, se regăseşte şi pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucureşti.

De asemenea, este important ca societatea de brokeraj să aibă o reputaţie bună. 

„Printre factorii importanţi putem enumera prestigiul şi siguranţa pe care o oferă brokerul respectiv, resursele şi serviciile pe care brokerul le pune la dispoziţia clientului, respectiv platformele de tranzacţionare, sistemele de analiză furnizate, rapoartele şi informaţiile de piaţă, cursuri sau alte materiale educative, care conduc la o administrare eficientă a portofoliului şi la obţinerea unor randamente pozitive“, consideră Florin Munteanu.

Alte criterii importante sunt costurile de tranzacţionare şi suma minimă de deschidere a unui cont. Spre exemplu Tradeville percepe comisioane de tranzacţionare cuprinse între 0,25% şi 0,65% în funcţie de rulaj sau mărimea portofoliului.

De asemenea, şi în privinţa sumei investite datele pot varia. Suma minimă cu care se pot începe investiţiile la bursă poate fi în jurul valorii de 1.000 de lei, spune Florin Munteanu. Pe de altă parte, Cosmin Marinescu afirmă că o suma minimă ideală de tranzacţionare este de cel puţin 10.000 de lei, pentru ca un investitor să aibă un portofoliu diversificat astfel încât să gestioneze eficient riscurile asociate investiţiilor bursiere.

Ce trebuie să ştie un investitor aflat la început de drum

În primul rând, orice om care alege să îşi investească banii pe pieţele financiare trebuie să fie conştient că, dacă la bancă banii lui sunt garantaţi în limita unui plafon de 100.000 de euro, pe burse nu există astfel de garanţii.

Potrivit Laurei Hexan, etapele sunt următoarele: încheie un contract cu societatea de brokeraj, solicită consultanţă şi apoi studiază şi analizează opţiunile primite. „ 

Serviciile de brokeraj sunt oferite doar pe baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare pe care investitorul îl semnează cu societatea de servicii de investiţii financiare sau cu instituţia bancară aleasă. Prin urmare, este important ca investitorul să citească toate clauzele acelui contract şi totodată să se intereseze de costurile şi comisioanele percepute“, spune ea.

Odată deschis contul, investitorul poate solicita ajutorul unui reprezentant al casei de brokeraj sau al băncii alese pentru a afla tehnic modalitatea prin care poate efectua primele tranzacţii. 

„Investiţiile pe pieţele de capital presupun asumarea unor riscuri de către investitori şi din această cauza, fiecare tranzacţie trebuie făcută numai după o analiză detaliată a companiei tranzacţionate la bursă, aleasă pentru investiţiile iniţiale“, avertizează Hexan.

Consultanţă de la specialişti

„În ceea ce priveşte strategia investiţională pentru un investitor aflat la început de drum este de preferat că acesta să aleagă un tip de cont care presupune posibilitatea consultării cu un broker, cel puţin pentru perioada de început. Brokerul va ajuta investitorul să îşi formeze un portofoliu compus din acţiuni cu rezultate financiare solide, care oferă rate de dividend consistente an de an, precum şi o diversificare sectorială a portofoliului care să permită o diminuare a riscului“, consideră şi Florin Munteanu, trader Intercapital Invest.

Nu vă aşteptaţi să vă îmbogăţiţi peste noapte

De asemenea, Cosmin Marinescu, director adjunct Tradeville, spune că cei aflaţi la început de drum ar trebui să înceapă prin a-şi doza corespunzător aşteptările legate de rolul investiţiilor la bursă. „Investiţia la bursă trebuie privită că o modalitate de a creşte semnificativ randamentul economiilor, şi nu că o modalitate de a se îmbogăţi peste noapte, eventual dintr-o suma mică. Aşteptările realiste ale unui investitor ar trebui să se situeze undeva între 10-20% pe an, randament semnificativ mai mare decât dobada bancară actuală“, spune Marinescu.

Mai mult, el avertizează că astfel de randamente bursiere nu pot fi obţinute decât dacă există o situaţie macroeconomică bună, dacă domeniul de activitate în care activează companiile la care cumperi acţiuni are o evoluţie bună şi dacă societăţile în cauză au politici atractive de recompensare a dividendelor.

„Consider că un investitor începător ar trebui să îşi îndrepte atenţia către acţiunile cele mai lichide şi purtătoare de dividende componente ale indicelui BET (cele mai importante 10 companii listate la BVB)“, mai spune Cosmin Marinescu.  

Pentru a investi în aceste companii, investitorii începători au la dispoziţie inclusiv un instrument cu mare notorietate în rândul acestora, şi anume ETF BET Tradeville. 

Acest instrument permite începătorilor să investească în toate cele 10 companii ce alcătuiesc indicele BET, beneficiind de diversiifcarea şi evoluţia acestuia. 

Trebuie menţionat că acum există posibilitatea de a tranzacţiona atât de pe calculator, cât şi prin aplicaţii pe sistemele de operare Android sau iOS. Bursa de Valori Bucureşti are aplicaţia proprie prin care se pot urmări acţiunile tranzacţionate pe întreaga piaţă, o altă aplicaţie prin care se poate tranzacţiona şi va lansa în curând conturile demo prin care va fi posibilă simularea tranzacţiilor la bursă.

În fine, cine vrea să cumpere şi să vândă acţiuni de capul lui poate să o facă oricând.

Mai multe informaţii despre strategii de investiţii pot fi aflate la „Banii Tăi Expo 2016“, care va avea loc în data de 27 şi 28 mai în Piaţa Universităţii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite