Capitalizarea de piaţă a companiilor din componenţa BET a crescut de opt ori în ultimii 20 de ani

Capitalizarea de piaţă a companiilor din
componenţa BET a crescut de opt ori în ultimii 20 de ani

BET (Bucharest Exchange Trading), indicele principal al pieţei de capital româneşti, include, la 20 de ani de la lansare, 13 companii, capitalizarea acestora a crescut de 8 ori, la 35 de miliarde de lei, iar cele mai longevive companii sunt cele din sectorul bancar, Banca Transilvania şi BRD.

Ştiri pe aceeaşi temă

BET împlineşte 20 de ani de existenţă pe 19 septembrie 2017. Lansat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe 19 septembrie 1997, BET a fost primul indice dezvoltat şi totodată indicele de referinţă al pieţei locale de capital. BET reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate companii de pe Piaţa Principală a BVB, excluzând societăţile de investiţii financiare (SIF-uri). Criteriul principal de selecţie al societăţilor incluse în indice este lichiditatea. Începând cu anul 2015, pentru selecţie se aplică şi criterii legate de transparenţa emitenţilor, calitatea raportărilor şi a comunicării acestora cu investitorii.

Indicele BET şi-a început istoria în urmă cu 20 de ani de la un nivel de 1.000 de puncte, cu 10 companii şi o capitalizare de 443 milioane lei. De-a lungul timpului, 36 de companii au fost incluse în BET. Astăzi, indicele principal se află la 8.000 de puncte, include 13 companii cu o valoare de piaţă de peste 35 miliarde de lei.

„Investitorii care au fost în piaţă de la început şi au crezut în dezvoltarea pieţei de capital româneşti au fost răsplătiţi cu randamente foarte bune. Indicele principal al bursei a crescut de peste patru ori din 2009 şi până în prezent, companiile din BET distribuind în ultimii ani dividende consistente. Indiferent de trendul pieţei, însă, cel mai important este ca investitorii să rămână activi la tranzacţionare, în căutare de noi oportunităţi”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Istoric, la un an din momentul lansării, BET avea să atingă minimul istoric: pe 24 septembrie 1998, indicele ajungea la cel mai scăzut nivel, de 281 de puncte. În contrapartidă, la aproape 10 ani de la momentul lansării, BET a atins maximul istoric: pe 24 iulie 2007, principalul indice al pieţei de capital din România a avut 10.813 puncte la închiderea şedinţei. Ulterior, evenimentele de pe scena financiară internaţională din anul 2008 au condus la scăderi abrupte pe toate pieţele de capital ale lumii, iar nivelul minim după această perioadă a fost atins în România pe 25 februarie 2009, când indicele BET avea un nivel de 1.887 puncte. Pe 18 septembrie 2017, BET a închis şedinţa aproape de nivelul de 8.000 de puncte, o creştere de 324% faţă de 2009.

Pe 22 septembrie 2014, BVB lansează indicele BET-TR, primul indice de tip total return, construit pe structura indicelui de referinţă al pieţei, BET. Indicele BET-TR reflectă atât evoluţia preţurilor companiilor componente, cât şi dividendele oferite de acestea. De la un nivel de 4.910 puncte la lansare, BET-TR a încheiat şedinţa din 18 septembrie 2017 la un nivel de 10.600 de puncte. Practic, valoarea BET-TR s-a dublat în ultimii 3 ani.

Cel mai longeviv emitent din istoria BET este Banca Transilvania şi se află în componenţa acestui indice de 17 ani. BRD – Groupe Societe Generale se află de 16 ani în BET, iar OMV Petrom de 15 ani.

La momentul lansării, cea mai mare pondere în indicele BET o avea Oltchim (25,58%). În prezent, doi emitenţi au ponderi de aproape 20%: Banca Transilvania (19,99%) şi Fondul Proprietatea (20%).

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) calculează şi distribuie în timp real 8 indici proprii – BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK, BET-FI, BET-NG, BET Plus – precum şi un indice dezvoltat împreună cu Bursa de Valori din Viena, indicele ROTX.

citeste totul despre: