Bursa de la Bucureşti scade puternic, după prăbuşirea preţului petrolului

Bursa de la Bucureşti scade puternic, după prăbuşirea preţului petrolului

Bursa de Valori Bucureşti a deschis şedinţa de tranzacţionare de luni cu o scădere puternică, după ce duminică noapte preţul petrolului s-a prăbuşit. Cele mai afectate companii erau cele petroliere precum OMV Petrom şi Romgaz, dar şi altele precum Nuclearelectrica, Banca Transilvania sau BRD.

Ştiri pe aceeaşi temă

Indicele BET al BVB a deschis şedinţa de luni cu un minus de 9,5%, scădere care a continuat şi în următoarele ore de tranzacţionare, dar mai domol: 8% după prima oră, 6% la ora 12.00.

Titlurile OMV Petrom au deschis cu un minus de 20% şi s-au depreciat cu până la 24%, în prima oră de tranzacţionare. Acesta este cel mai abrupt declin înregistrat de Petrom în ultimii ani.

Acţiunile BRD au scăzut cu până la 12%, în timp ce Banca Transilvania a avut minus de 6%, iar Romgaz minus 11%. Scăderi importante au consemnat şi Nuclearelectrica - minus 6% şi Transgaz minus 6%.

BVB a anunţat că a declanşat mecanismul de întrerupere a volatilităţii de pentru numeroase acţiuni, precum cele ale Petrom, Transelectrica, Alro şi Electrica.

Acest mecanism se defineşte precum „o modalitate de protecţie şi un instrument de administrare a riscului de piaţă, care să prevină perturbări artificiale ale preţului de piaţă, contribuind la îmbunătăţirea continuităţii preţurilor şi asigurând un grad ridicat de calitate a pieţei”.

Bursa de la Bucureşti urmează trendul pieţei internaţionale de capital, care a deschis şedinţa de tranzacţionare de luni pe roşu. Pieţele petroliere s-au prăbuşit cu peste 30%.

Vineri, a avut loc o implozie a alianţei dintre OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi Rusia. Rusia a refuzat să reducă producţia pentru a stabiliza preţul. Drept răspuns, Arabia Saudită a escaladat situaţia prin noi acţiuni menite să redobândescă controlul pieţei şi a pune presiune pe Rusia, respectiv prin scăderea preţurilor.

Preţul petrolului s-a prăbuşit, aşadar, înregistrând o scădere de 31%, cel mai mare declin din 1991.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: