BERD finanţează secţiunea din România a gazoductului BRUA, printr-un împrumut de 60 milioane de euro acordat Transgaz

BERD finanţează secţiunea din România a
gazoductului BRUA, printr-un împrumut
de 60 milioane de euro acordat Transgaz

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) susţine dezvoltarea pieţelor europene regionale de energie, printr-un împrumut de 278 milioane de lei (60 milioane de euro) pentru construcţia unei conducte noi de gaze naturale între România, Bulgaria, Ungaria şi Austria.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu o lungime totală de  1,318 km, aşa-numitul coridor  BRUA va oferi o interconectare mai bună între ţările aflate de-a lungul traseului său. Acesta va stimula piaţa energetică prin crearea de legături noi cu proiectele majore de infrastructură de gaze, cum ar fi Southern Gas Corridor, prin TAP şi TANAP, alte centre de gaz din Europa Centrala şi viitoare situri de producţie offshore din Marea Neagră.

Proiectul va asigura, de asemenea, o mai mare integrare a pieţelor europene de gaze şi va spori securitatea aprovizionării.

Promovând diversificarea rutelor şi a surselor de aprovizionare, conducta va sprijini şi dezvoltarea economiilor locale şi a concurenţei pe pieţele regionale de energie în beneficiul consumatorilor. 

Fondurile BERD vor fi acordate operatorului de stat Transgaz, care construieşte porţiunea conductei pe teritoriul României.

Costul total al proiectului este de 479 milioane de euro. Pe lângă finanţarea BERD, Transgaz investeşte 149 milioane de euro, Uniunea Europeană oferă un grant de 179 milioane de euro şi Banca Europeană de Investiţii contribuie cu un împrumut de 50 de milioane de euro. Diferenţa va fi acoperită de alţi creditori.

Prima fază a proiectului include construirea unei conducte de 478 km între nodul tehnologic Podisor, de lângă Bucureşti, şi cel din Recaş, la 30 km distanţă de Timişoara, în vestul ţării, precum şi auxiliare, sisteme de supraveghere hardware şi software de ultimă generaţie, şi trei staţii de compresoare de gaz, care urmează să fie plasate de-a lungul traseului. 

Ion Sterian, Directorul General al Transgaz, a declarat: “Acesta este un eveniment cu adevărat special, atât pentru compania noastră, cât şi pentru BERD. Suntem mândri să colaborăm cu BERD pentru a asigura finanţarea secţiunii româneşti a proiectului BRUA. Fiind unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură susţinut de Comisia Europeană, BRUA va îmbunătăţi conexiunea dintre Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Transgaz apreciează efortul făcut de BERD de a crea oportunităţi semnificative pentru operatorii de transport de gaze naturale de-a lungul rutei BRUA, care va ajuta la reducerea decalajului dintre coridoarele de gaz est-vest şi nord-sud.”

Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria, a adăugat: “Suntem mândri să colaboram cu Transgaz în acest demers crucial. Acest proiect se aliniază perfect cu obiectivele noastre strategice din România. Colaborarea cu Transgaz a ridicat ştacheta foarte sus şi, avem încredere că se vor materializa şi alte oportunităţi de sprijinire a dezvoltării infrastructurii strategice din ţară, atât în sectorul energetic cât şi în cel al transporturilor.”

Eric Rasmussen, Director BERD pentru Resurse Naturale, a declarat: “Suntem încântaţi să sprijinim construcţia conductei BRUA, care va permite o mai bună integrare a pieţelor de gaz din Europa de Sud-Est şi va contribui la transparenţa preţurilor. Transgaz merită toate laudele pentru planificarea conductei cu aplicarea, celor mai bune practici sociale şi de mediu.”

BERD este principalul investitor instituţional din România. Anul trecut, Banca a susţinut investiţii în 29 de proiecte în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanţare, un procent de 93 la sută a fost acordat sectorului privat.

citeste totul despre: