BCR Banca pentru Locuinţe începe să dea primele credite în acest an

BCR Banca pentru Locuinţe începe să dea primele credite în acest an

Alexandru Ciobanu, preşedintele BCR BpL

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), bancă specializată în produse de tip economisire-creditare în domeniul locativ, va începe în acest an să acorde clienţilor împrumuturilor, stabilindu-şi pentru 2010 un plafon de finanţare de peste 100 de milioane de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), a anunţat astăzi Alexandru Ciobanu, preşedintele băncii.


"În 2010 începem creditarea şi avem peste 100 de milioane de lei pe care vrem să le dăm clienţilor noştri sub formă de credite", a spus Ciobanu.

El a menţionat că banca nu a primit deocamdată nicio solicitare de credit, dar se aşteaptă ca primele cereri să apară în următoarele două luni. Banca oferă clienţilor interesaţi posibilitatea de a contracta un credit intermediar (după şase luni de economisire) sau anticipat - două tipuri care au menirea de a scurta perioada de aşteptare pentru un credit de economisire-creditare.


Produsele oferite de băncile pentru locuinţe (pe piaţă activează doar BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe) constă în combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. În acest sens, cei care încheie contracte de economisire-creditare trebuie să economisească o perioadă de timp, după care pot obţine credite cu dobânzi avantajoase, sub nivelul pieţei. Pe toată perioada de economisire, clienţii primesc la soldul economisit o primă de stat şi o dobândă oferită de bancă. Împrumuturile se acordă numai pentru modernizare, extindere, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite în domeniul locativ. Dobânzile percepute sunt fixe pe toată perioada de creditare şi variază, în funcţie de tipul de produs - toate sunt în lei, între 5% şi 6% pe an.


BCR Banca pentru Locuinţe avea încheiate la finele anului 2009 aproximativ 134.000 de contracte, în creştere de la 56.000 de contracte în anul precedent, valoarea lor ajungând la 3,5 miliarde de lei. Pentru 2010, banca şi-a propus să încheie 100.000 de contracte noi. "În acest moment, doar unul din 100 de români are încheiat un contract de economisire-creditare, dar suntem încrezători că băncile pentru locuinţe vor deveni foarte populare şi printre români", a spus preşedintele băncii.

În ceea ce priveşte numărul contractelor reziliate în 2009, preşedintele băncii a menţionat că el este de 100-200 de contracte. Suma medie contractată a crescut în 2009 cu peste 30%, până la 30.000 de lei, iar depunerile au urcat de la 26 milioane de lei în 2008, la 220 de milioane de lei anul trecut.

Prima de la stat - 44 milioane de lei

Pentru economiile constituite de clienţi în 2009, BCR BpL a solicitat prime de la stat în valoare de 44 de milioane de lei, în creştere de la 3,4 milioane de lei în 2008. Prima de stat a fost majorată pentru 2009 la 25% (maximum 250 de euro) din valoarea sumelor economisite, de la 15% în anii precedenţi. "Am vorbit cu cei de la Ministerul Dezvltării Regionale şi Turismului şi urmează ca în luna aprilie să fie virate primele în conturile băncii, ale clienţilor noştri", a spus Ciobanu. Acesta a adăugat că prima de stat acordată în domeniul locativ va avea impact pentru peste 250.000 de familii la nivel de piaţă.

"Pentru cetăţenii care doresc să-şi îmbunătăţească condiţiile locative şi economisesc prin acest sistem, sprijinul statului este foarte important", a adăugat preşedintele băncii.

Pierdere mai mică

BCR BpL a înregistrat în 2009 o pierdere netă de 7,2 milioane de lei, în scădere de la 11,6 milioane de lei în 2008."Pierderea din 2009 este sub cea bugetată şi estimăm că banca va trece pe profit în următoarele 12 luni", a spus Ciobanu. Activele băncii au urcat de la 63,7 milioane de lei în 2008, la 254,1 milioane de lei în 2009.

BCR Banca pentru Locuinte, subsidiara a grupului BCR specializataă în economisirea şi creditarea domeniului locativ în sistem colectiv, a fost lansată în iulie 2008. Principalii acţionari sunt Banca Comercială Română Romania - acţionar majoritar cu 80% din acţiuni - şi S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, bancă specializată în economisire-creditare a Grupului ERSTE Austria - 20% din acţiuni.