Autostrada „Unirii“. Ca de la inginer constructor la politician: Noi putem, voi vreţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul a votat o lege pentru construirea Autostrăzii Unirii.
Parlamentul a votat o lege pentru construirea Autostrăzii Unirii.

Autostrada Unirii nu reprezintă un proiect grandios ci o necesitate pentru o treime din România ce se scaldă la limita sărăciei tocmai datorită faptului că politicienii români au făcut tot ce este posibil ca această regiune să nu fie legată la infrastructura Europeană. Toate guvernele de până acum au comis un act de trădare naţională pentru că nu au reuşit să pună un metru pătrat de autostradă.

Aici nu mai este vorba despre prostie ci de rea intenţie şi premeditare. L-am auzit în aceste zile pe domnul Liviu Dragnea făcându-şi griji cu privire la banii cu care se va construi această autostradă. Eu spun să nu mai bună căruţa în faţa boilor din guvern şi parlament şi să o luăm pas cu pas până se face, de la studiu de fezabilitate, la proiect tehnic, la execuţie şi apoi punere în funcţiune.

Toţi necalificaţii de prin ministere vin şi pun în faţă ceea ce pare că nu se poate face, în loc să vină şi să spună ce se poate face şi apoi găsim noi, inginerii constructori, soluţii şi pentru ceea ce spun ei că nu se poate realiza. Căci nu cred că ar fi un inginer constructor în Ţara asta care să nu găsească o soluţie tehnică la toate problemele fictive pe care politicienii corupţi le ridică când e vorba de a face ceva.

Se spune că e scumpă şi că traversarea munţilor este dificilă. Cu toate acestea nu ne-am apucat să facem nici ceea ce este uşor, căci 80% din traseu este printr-un teren uşor de prelucrat, prin dealuri şi podişuri şi nu prin munţi. Haideţi să facem pe de o parte şi de alta a Carpaţilor autostrada şi apoi să ne punem probleme despre cum le Unim, sau mai bine spus să nu vă mai faceţi voi griji că ne ocupăm noi de acest lucru.

Noi constructorii putem. Pot şi firmele româneşti să construiască această autostradă, pot şi specialiştii din România să o proiecteze şi asta chiar pe bani veniţi de la Uniunea Europeană şi care ar genera creştere economică. Voi daţi drumul la licitaţii şi lăsaţi problemele la noi şi nu vă mai daţi cu părerea despre ce nu se poate.

Sigur că se poate dacă nu băgaţi în faţă companii străine venite aici doar să dea şpagă şi să plece cu banii dar fără nici o autostradă. Că nu ştiu ca vreuna din aceste companii să fi adus muncitori de la ei din ţară şi nici materie primă, iar cu bani de acasă cu siguranţă nu au venit, ceea ce ne trimite cu gândul că în mod premeditat se pun condiţii astfel încât companiile româneşti să nu aibă acces, deşi ele sunt cele care construiesc în cele din urmă. Cică să ai experienţă similară: păi de unde să aibă companiile româneşti această experienţă din moment ce voi nu ne-aţi lăsat să construim autostrăzi?

Vine domnul Liviu Dragnea şi ne spune, ca la proşti, că este un precedent periculos să se dea o lege pentru o autostradă căci acum se va dori una şi în Sud. Păi foarte bine că se vrea o autostradă şi în Sud şi ea să se facă. Este dreptul şi celor din Teleorman să îşi dorească şi să se facă autostrada. Mă mir că nu vă este ruşine că în calitatea ce o aveţi nu v-aţi pus problema să le duceţi una şi pe acolo. Sau cei din Teleorman nu merită autostradă şi sunt buni numai pentru voturi?

Dar nu mai bine vă duceţi voi cu toţii în Costa-Rica, vă plătim o pensie specială şi ne lăsaţi pe noi în pace? Staţi la plajă, trăiţi-vă liniştiţi viaţa cu fete tinere, cu mult soare şi multă distracţie. Hai lăsaţi-ne cu retorica asta de prost gust: adică nu facem autostrăzi pentru unii români că vor vrea şi ceilalţi? Păi faceţi şi la ceilalţi autostrăzi că sunt sigur că românii  moldoveni nu vor avea nimic împotriva.

Vorbim de puţin peste 300 km de autostradă. Haideţi să facem un pic de matematică împreună: 18m x 300.000m = 5.400.000 metri păstraţi de autostradă. Să spunem că turnăm un metru de beton pe toată această suprafaţă şi pe bune că nu ajungem la mai mult de un miliard de euro. De unde scoateţi voi cifrele acelea impresionante chiar că nu ştiu. Probabil că e vorba despre banii de şpagă... acolo nu prea vă iese vouă calculul. O să minţiţi că e treaba cu retrocedările, că acelea sunt scumpe, de parcă autorităţile locale nu ar putea prin lege să relocheze acele proprietăţi. Păi voi aveţi şi guvernul şi parlamentul şi voi puteţi face legea aşa cum este bine pentru Ţară... Dar nu se poate pentru că unii dintre voi v-aţi luat teren şi acum vreţi despăgubiri pe el.

Se poate face în doar patru ani această autostradă? Împărţită în vreo şase tronsoane se poate face cu siguranţă. Şi haideţi să ne apucăm de ceea ce este uşor, că doar nu vom începe autostrada exact din mijlocul Carpaţilor. Facem anul care vine studiul de fezabilitate şi proiectarea, dăm drumul la licitaţie, construim în vreo doi ani cele şase tronsoane şi apoi avem timp un an să facem şi probe şi să reparăm, că aşa suntem obişnuiţi. Nu puteţi face asta? Atunci lăsaţi la autorităţile judeţene şi am siguranţă că se vor descurca şi mai bine dar şi mai ieftin decât voi.

Aşa că domnule Liviu Dragnea, ca de la inginer constructor la politician: Noi putem, voi vreţi?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite