ASF a respins regulamentul privind titlurile de interes, prin care Fondul Proprietatea vrea să se listeze pe bursa de la Londra

ASF a respins regulamentul privind titlurile de interes, prin care Fondul Proprietatea vrea să se listeze pe bursa de la Londra

Listarea FP la Londra este în pericol

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins miercuri proiectul de regulament care ar fi permis listarea unui emitent tranzacţionat la bursă în România pe o piaţă dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes, mecanism pe care Fondul Proprietatea (FP) intenţiona să îl folosească pentru listarea la Londra.

„După încheierea perioadei de consultare publică, Consiliul ASF nu a întrunit în şedinţa din data de 26 noiembrie 2014 majoritatea voturilor pentru aprobarea Regulamentului privind listarea pe o piaţă dintr-un alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România“, se arată într-un anunţ al instituţiei.
 
Proiectul de regulament a fost pus în dezbatere publică în 5 noiembrie. În data de 17 noiembrie, ASF a informat că perioada destinată primirii de propuneri şi observaţii pe marginea proiectului a fost prelungită până la 21 noiembrie.
 
Fondul Proprietatea intenţiona să se listeze la Londra prin intermediul titlurilor de interes în prima jumătate a lunii decembrie, însă pentru a putea iniţia acest demers era necesar ca ASF să aprobe regulamentul pentru aceste instrumente financiare.
Managerul FP, Grzegorz Konieczny, a declarat recent că Fondul Proprietatea are nevoie de aprobarea ASF cel mai târziu în această săptămână pentru a se putea lista la Londra în prima parte a lunii decembrie, întrucât vrea să evite intrarea pe piaţa britanică în perioada Crăciunului.
 
„Avem deja aranjamente cu bursa de la Londra. Săptămâna următoare este aproape ultimul moment pentru obţinerea aprobării (din partea ASF, n.r.). Orice întârziere ar risca să fim nevoiţi să facem listarea în timpul Sărbătorilor de Crăciun“, a spus în urmă cu o săptămână managerul Fondului.
O situaţie în care Fondul Proprietatea s-ar lista chiar înaintea Crăciunului pe piaţa de capital britanică este de evitat, a afirmat el.
 
Pregătirea listării la Londra are loc de mai mult timp, iar Konieczny spera în aprilie că intrarea Fondului Proprietatea pe piaţa britanică va avea loc în septembrie sau octombrie. Listarea a fost întârziată, întrucât Fondul Proprietatea nu a primit aprobarea din partea ASF.
În cazul în care listarea nu va avea loc în luna decembrie, Fondul va fi nevoit să ceară din nou acordul acţionarilor, a afirmat Konieczny într-un interviu acordat Reuters la sfârşitul lunii octombrie.
 

Ce sunt certificatele de depozit

 
ASF a aprobat la 5 noiembrie modificările necesare extinderii posibilităţii emiterii certificatelor de depozit pentru toţi emitenţii listaţi în România. În urma deciziei, toate societăţile listate pe piaţa de capital din România pot să fie admise la tranzacţionare şi în alte state membre ale Uniunii Europene prin intermediul certificatelor de depozit (listare indirectă).
Certificatele de depozit au la bază acţiuni suport şi conferă deţinătorului drepturi şi obligaţii aferente acţiunilor suport, precum şi dreptul de a obţine, prin conversie, acţiuni suport.
 

Ce sunt titlurile de interes

 
Titlurile de interes sunt un instrument financiar mai simplu şi mai puţin costisitor decât certificatele de depozit. Astfel, un investitor care deţine acţiuni Fondul Proprietatea le-ar poate tranzacţiona în orice moment la bursa de la Londra ca titluri de interes, în cazul unei astfel de listări, iar cumpărătorul de titluri de interes la Londra ar putea similar să le vândă ca acţiuni pe piaţa de la Bucureşti. Fiecărui titlu de interes îi corespunde o acţiune.
 
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat în luna aprilie listarea secundară la Londra a societăţii prin intermediul titlurilor de interes.
 
Acţiunile Fondului Proprietatea au închis joi în creştere cu 0,7%, la 0,936 lei/unitate, cotaţie la care societatea are o capitalizare de 11,64 miliarde de lei (2,63 miliarde de euro).Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: