Analiştii financiar-bancari: 2018 este cel mai bun an pentru listarea la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iancu Guda
Iancu Guda

Firmele din România ar trebui să-şi crească gradul de capitalizare, iar 2018 este un an foarte bun pentru listarea la bursă, au declarat analiştii prezenţi la evenimentul „Cum vor arăta indicatorii macroeconomici ai României în 2018?”, organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) împreună cu Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Este foarte important ca firmele active în România să-şi crească gradul de capitalizare. Într-un context în care costul banilor este aşteptat să crească din cauza presiunilor inflaţioniste, 2018 este cel mai bun an pentru listarea la bursă. Din perspectiva venitului, consumul este la un nivel semnificativ pentru a încuraja investiţiile şi creşterile veniturilor pentru anul în curs. Din perspectiva alternativelor de finanţare, anul 2018 este favorabil pentru listarea la bursă,” a spus Iancu Guda, preşedintele AAFBR.

„Piaţa locală de capital a cunoscut în 2017 unul dintre cei mai dinamici ani: 4 listări ale companiilor private şi 9 emisiuni de obligaţiuni corporative. Ceea ce este de remarcat este că acţiunile pe care investitorii le-au cumpărat în companiile care fac parte din indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, au avut o creştere de peste 19% anul trecut. Creşteri impresionante, de aproape 24%, au avut loc şi pentru BET-XT-TR, indicele care include cele mai tranzacţionate 25 de companii listate la BVB şi de dividendele acordate de acestea. Desigur, randamentele trecute nu reprezintă o garanţie pentru viitor, însă pot transmite un semnal în legătură cu modul în care românii îşi pot creşte avuţia accesând piaţa de capital,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

„Creşterile obţinute pe piaţa de capital reprezintă o oportunitate şi pentru cei care vor să vină la bursă şi să se finanţeze,” a susţinut Horia Braun Erdei, economist-şef în cadrul BCR. „Companiile din România sunt subcapitalizate şi multe dintre ele nu pot accesa nici măcar un credit bancar din acest motiv. Dacă vii la bursă, îţi rezolvi problema de capitalizare, partea de evaluare pe care o găseşti acum pe bursă e atractivă, deci preţurile pe care le poţi obţine ca emitent de acţiuni probabil că sunt destul de bune fiindcă ne aflăm la această fază foarte bună a ciclului economic şi financiar. Deci, mă uit cu interes la anul 2018 în ceea ce priveşte potenţialele listări,” a precizat Erdei.

Semnalul dat de Banca Naţională a României prin majorarea dobânzii-cheie la 2%, prima majorare din 2008 încoace, e un prim indicator de creştere a costului de finanţare şi, în acest context, listarea pe bursă reprezintă o opţiune serioasă pentru companii. „PIB-ul este format din factori de producţie: muncă, capital, resurse naturale. Resursele naturale sunt oarecum constante, factorul de producţie muncă e din ce în ce mai greu disponibil, iar factorul de producţie capital devine mai scump odată cu creşterile de rată de dobândă. Mai clar, e mai bine să vii pe piaţa de capital decât să te împrumuţi în momentul în care acest factor de producţie devine mai greu accesibil, mai scump,” a spus Ciprian Dascălu, economist-şef ING.

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti listate la BVB a crescut anul trecut cu 20% faţă de 2016 şi a ajuns la aproape 20 de miliarde de euro. Un record istoric de peste 35 de miliarde de euro a fost consemnat şi la nivelul capitalizării tuturor companiilor listate pe piaţa principală a BVB. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate în 2017 la BVB a depăşit 3 miliarde de euro, cu 24% peste nivelul din 2016 sau cu 28% peste media ultimilor 10 ani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite