Aderarea creşte cu 150% afacerile companiilor aeriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi români pleacă în străinătate pentru a analiza oportunitatea deschiderii unui business în ţările din UE Integrarea în UE a adus o creştere spectaculoasă a numărului

Tot mai mulţi români pleacă în străinătate pentru a analiza oportunitatea deschiderii unui business în ţările din UE

Integrarea în UE a adus o creştere spectaculoasă a numărului de români care pleacă în străinătate şi, odată cu aceasta, majorarea încasărilor firmelor care realizează transport de persoane. O mare parte din acestea au înregistrat creşteri între 60-150% în prima lună a anului curent în comparaţie cu ianuarie 2006, ceea ce reprezintă o evoluţie unică în acest sector de business în ultimii ani.

O mare parte a celor ieşiţi din ţară merg în străinătate în scop turistic şi alţii la muncă, însă o pondere semnificativă o au şi întreprinzătorii care merg să tatoneze alte pieţe în vederea deschiderii unui business acolo.

"Numărul de pasageri Blue Air a crescut cu 148% la începutul anului 2007, faţă de 2006", a declarat, pentru Adevărul, Raluca Păuna, asistent de marketing al companiei aeriene low-cost Blue Air. Potrivit acesteia, compania va introduce curse suplimentare pe destinaţii precum Franţa (şapte curse în loc de patru din martie) şi Spania (încă trei-patru curse), pentru a putea acoperi cererea enormă.

"Începutul anului este perioada în care românii care lucrează în străinătate se întorc la muncă. Dar în 2007, datorită aderării României la Uniunea Europeană, se remarcă o creştere substanţială faţă de anii precedenţi", explică Păuna. Ea spune că posibilitatea de a ieşi din ţară doar cu buletinul uşurează decizia românilor de a călători. Compania Blue Air, una dintre cele mai cunoscute din România pe piaţa low-cost, este controlată de omul de afaceri Gheorghe Răcaru, fostul preşedinte al Tarom. Cifra de afaceri a firmei a crescut cu 163% în ianuarie faţă de perioada similiară a anului 2006. Raluca Păuna este de părere că trendul deosebit de pozitiv se va menţine pe tot parcursul anului 2007.

Pe de altă parte, Dragoş Anastasiu, director general al grupului Eurolines, consideră că efervescenţa pieţei se va opri în jurul lunii mai. Până acum, în această perioadă veneau românii plecaţi la muncă în străinătate care nu aveau voie să stea mai mult de trei luni în spaţiul Schengen. Acum aceştia vor pleca şi nu se mai întorc.

"Numărul locurilor vândute la cursele cu autocarul au crescut cu 70%, iar la cele cu avionul cu 60%", spune Anastasiu. Compania operează transport de persoane în străinătate cu autocarul, iar Anastasiu este şi reprezentantul local al companiei de zbor low-cost Wizz Air. Potrivit acestuia, compania sa a introdus curse suplimentare pe destinaţii precum Polonia, Grecia şi ţările baltice.

A crescut semnificativ şi traficul pe aeroportul Otopeni

"2007 va fi un an atipic. Depinde de reparaţiile care vor fi făcute la aeroportul Băneasa şi câte curse vor fi aduse la Otopeni, însă creşterea fluxului de pasageri va fi de 20% şi poate ajunge şi la 30%", spune Vlad Iordache, reprezentantul aeroportului Otopeni din Bucureşti. Potrivit acestuia, majorarea numărului de călători a fost anul trecut de circa 16% faţă de 2005, până la 3,5 milioane de persoane.

O creştere de aproximativ 30% pentru întregul an estimează şi Traian Bădulescu, ofiţer de presă în cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Este vorba atât de apetenţa românilor pentru călătorii, cât şi de faptul că multe firme îşi trimit angajaţii la diverse cursuri în străinătate", spune acesta. Bădulescu este de părere că o parte a celor care pleacă acum din ţară merg în străinătate să îşi deschidă o afacere acolo, spunând că deja cunoaşte exemple de întreprinzători care au procedat astfel. Surse de pe piaţa consultanţei în sectorul business spun că, deocamdată, acesta nu este încă un trend.

"Mai degrabă marile companii vor merge întâi în străinătate, dar aceasta nu pe fondul aderării, ci pentru că aceasta era strategia lor pe termen lung", spune Cătălin Predoiu, asociat coordonator în cadrul firmei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu. Zamfirescu Racoţi Predoiu a fost creată în anul 2005, prin fuziunea a două case de avocaţi, Călin - Andrei Zamfirescu şi Asociaţii şi Racoţi - Predoiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite