Acţiunile Romgaz sunt cele mai tranzacţionate la BVB, dar au scăzut cu 0,6%. Titlurile Petrom au scăzut cu 5,59%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa este animantă de mai multe evenimente în aceste zile, de la listarea Romgaz si vânzarea de titluri Petrom, până la oferta derulata de către Fondul Proprietatea FOTO Reuters
Bursa este animantă de mai multe evenimente în aceste zile, de la listarea Romgaz si vânzarea de titluri Petrom, până la oferta derulata de către Fondul Proprietatea FOTO Reuters

Titlurile Romgaz au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, investitorii transferând titluri în valoare cumulată de 30 milioane lei, însă cotaţia acestora a scăzut cu 0,58%, până la la 34,3 lei bucata.

Ieri, în prima zi de tranzacţionare, acţiunile producătorului de gaze şi energie au urcat cu 15% peste preţul din ofertă. Statul a vândut un pachet de 15% din acţiunile Romgaz, operaţiune prin care a strâns 380 de milioane de euro la buget.

Departamentul pentru Energie mai deţine acum 70% din Romgaz, alţi 15% fiind deţinuţi  de către Fondul Proprietatea.

„Vedetele“ zilei au fost acţiunile Petrom, care au înregistrat o scădere de 5,59%, după ce în piaţă au ajuns informaţii potrivit cărora un investitor vinde 0,81% din acţiunile companiei. 

„Investitorii se aşteptau ca Fondul Proprietatea să fie un candidat serios, o eventuală vânzare de acţiuni OMV Petrom putând alimenta disponibilităţile băneşti necesare micşorării capitalului social şi un nou program de răscumpărare de acţiuni din piaţă. Părerea mea este că vânzătorul acestui pachet este BERD, mai ales că valoarea este destul de apropiată de cea a acţiunilor cumpărate la Romgaz“, a afirmat Adrian Tod, directorul general al Rombell Securities.

Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni. Oferta este suprasubscrisă de aproape 8,5 ori. Fondul vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (134,5 milioane euro). Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, respectiv cu 21,1% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de miercuri, de 0,789 lei.

Operaţiunea se încheie joi.

Mai multe pe aceeaşi temă:

Acţiunile Romgaz au adus într-o zi un câştig cât dobânda pe patru ani la un depozit bancar

Micii investitori bifează, din prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Romgaz, un câştig de 21% în cazul în care au preluat titluri cu discount de 5%. Astfel, aceştia au câştigat într-o singură zi echivalentul dobânzii primite pentru un depozit încheiat pe patru ani, potrivit calculelor „Adevărul“.

Acţiunile Romgaz au marcat o creştere de 15% în prima zi la bursă

Acţiunile Romgaz, tranzacţionate sub simbolul SNG, au încheiat şedinţa de la Bucureşti cu 15% peste preţul din ofertă, pe un rulaj de 92,5 milioane de lei, iar volumul de titluri transferate a fost cu puţin sub rulajul certificatelor de depozit (GDR-uri) Romgaz la bursa de la Londra.

Mitul „independenţei energetice“ a României şi scopul alianţei politicieni-petrolişti împotriva populaţiei

O ştire mică-mică apărută într-un colţ de pagină economică la sfârşitul lunii aprilie ne anunţa că Exxon şi Petrom studiază posibilitatea de a nu aduce la ţărmul românesc hidrocarburile pe care le vor extrage din perimetrele concesionate pe platforma continentală a Mării Negre. În felul acesta, conform Legii Petrolului, statul român ar rămâne doar cu redevenţele (care se pot încadra în marja 3,5-13%) şi taxele de producţie.

Redevenţele plătite de Romgaz şi Petrom ar putea creşte cu 24-40% pentru concesiunile noi

Redevenţele plătite statului român de către companiile care extrag petrol şi gaze ar putea creşte de anul viitor cu procente situate între 25% şi 40%, se arată în prospectul pregătit pentru listarea  Romgaz.

Scandalul Hidroelectrica-Energon: Alro a început să viziteze "oameni superiori ierarhic", presează pentru energie sub 160 de lei/MWh

Alro a început să viziteze „oameni ierarhic superiori“ celor din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi presează să obţină energie la preţuri sub 160 lei/MWh, declara Eugen Brădean, fostul director de furnizare al Hidroelectrica, în şedinţa Consiliului de Supraveghere care analiza oferta celor de la Energon.

O nouă luptă la Fondul Proprietatea: Comitetul Reprezentanţilor propune un alt mandat pentru Templeton, dar fondul Elliot solicită îndeplinirea a două obiective

O nouă luptă se prefigurează în perioada următoare:Comitetul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP) recomandă acţionarilor să aprobe în AGA din noiembrie un nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton, începând cu septembrie 2014, în vreme ce fondul Elliot Asociates propune doar doi ani de mandat şi îndeplinirea a două obiective.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite