Întreţinerea şi conservarea amplasamentului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 4 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nuclearelelectrica reactoarele 3 4 5 cernavoda foto Adevarul

Întreţinerea şi conservarea anvelopelor reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă – a căror construcţie a fost demarată în anii 1984 – 1985 – va costa 4 milioane lei, Nuclearelectrica intenţionând să acorde un „împrumut de acţionar” Energonuclear, actuala companie de proiect.

Nuclearelectrica intenţionează să împrumute Energonuclear – actuala companie de proiect – cu această sumă, împrumut ce va putea fi convertit ulterior la capitalul noii societăţi înfiinţate de Nuclearelectrica împreună cu China General Nuclear Power Corporation. Varianta va fi luată în discuţie în următoarea şedinţă AGEA, programată pentru 11 iulie.

Dacă acest lucru va fi aprobat în şedinţa AGEA din 11 iulie, ulterior, împrumutul ar putea fi convertit la ulterior la capitalul noii societăţi înfiinţate de Nuclearelectrica împreună cu China General Nuclear Power Corporation (singura companie interesată să inveestească în construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă).

Potrivit notei Consiliului de Administraţie a Nuclearelectrica din 8 iunie a.c., lucrările ce vor fi executate sunt eliminarea vegetaţiei perene, drenarea apei infiltrată în subsolurile clădirilor, recondiţionarea drumurilor, a scărilor de acces şi a platformelor în clădiri, montarea unor capace de protecţie şi izolare la penetraţiile din pereţi, recondiţionarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor electrice de iluminat şi monitorizarea stării tehnice a amplasamentului.

Costul acestora este de 3,26 milioane lei, alte 600.000 lei reprezentând cheltuielile de personal ale Energonuclear.

„Durata estimată pentru pregătirea documentaţiilor de achiziţie, contractarea şi implementarea lucrărilor/serviciilor de întreţinere şi conservare este de 18 luni”, se arată în nota Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica.

Ultimele lucrări de întreţinere, făcute în 2013

În perioada 2011 – 2013, au fost executate activităţi vizând menţinerea unei stări tehnice adecvate a amplasamentului U3-U4. De asemenea, a fost executat - împreună cu CANDU Energy/AECL (Licenţiatorul Tehnologiei) - un amplu program detaliat de inspecţii a structurilor civile existente, care a pus în evidenţă faptul că acestea corespund scopului lor iniţial, respectiv utilizarea lor în finalizarea construcţiei celor două unităţi care se preconizează să funcţioneze pentru o perioadă de 50 de ani. Raportul acestei inspecţii a recomandat efectuarea unor lucrări de conservare la structurile metalice, care se preconizau să fie făcute în perioada imediat următoare, prin acordul investitorilor parte în proiect la acea dată”, se arată în notă.

Energonuclear a fost înfiinţată în 2009, având misiunea de a dezvolta proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. SNN deţinea atunci 51% din Energonuclear, restul fiind împărţit între alţi 6 investitori, care s-au retras pe rând până în 2013.

În 2014 a fost demarat un nou proces de selecţie a investitorilor dispuşi să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4.

Un singur investitor - China General Nuclear Power Corporation (“CGN”) - a depus documentaţia de calificare şi, ulterior, a fost declarat investitor selectat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite