Încă o piedică în realizarea gazoductului BRUA. Licitaţia organizată de Transgaz a fost contestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazoductul BRUA Foto Transgaz

O firmă de apartament, cu numai un angajat, dar cu o cifră de afaceri de 1,7 milioane lei, a contestat săptămâna trecută licitaţia organizată de Transgaz pentru atribuirea contractului de execuţie a conductei BRUA faza I. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis solicitarea, astfel încât procedura este suspendată până la soluţionarea contestaţiei.

Contestatarul este firma SC Best Achiziţii SRL din Cernica, al cărei obiect de activitate este"consultanta pentru afaceri si management".

Licitaţia organizată de Transgaz priveşte atribuirea contractului de execuţie a conductei BRUA, faza 1, de 479 km, de la Podişor până la Recaş, proiect evaluat la 1.278.615.120 lei, fără TVA. 

Blocarea licitaţiei este încă o lovitură pentru BRUA după ce Ungaria a decis să scoată Austria din proiect.

Operatorul naţional de transport gaze naturale din Ungaria, FGSZ, a informat că se retrage din proiectul de transport al gazelor naturale Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), coridor care va transporta gazele din regiune către vestul Europei, – faza II.

Potrivit Transgaz, în paralel, FGSZ ar urma să continue discuţiiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica în continuare posibilităţi de transport fizic dinspre Ungaria înspre Austria.

Despre proiectul BRUA

Proiectul BRUA este dezvoltat în contextul diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale a ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, facilitării accesului pieţei din Centrul şi Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspică. Proiectul va asigura: pe direcţia Bulgaria - o capacitate de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 miliarde mc/an şi, pe direcţia Ungaria - o capacitate de transport de 1,75 miliarde mc/an în faza I şi 4,4 miliarde mc/an în faza II.

În forma sa iniţială condusă de UE, BRUA ar trebui să parcurgă o distanţă de 582 km pe relaţia sud-nord, care leagă Bulgaria de hub-ul Baumgarten din Austria.

Aceasta ar include atât infrastructura existentă, cât şi cea nouă, oferind o alternativă de aprovizionare şi o nouă rută care ar ajuta regiunea să nu mai depindă de gazele ruseşti. Gazele naturale ar putea veni fie din Marea Neagră, fie din regiunea caspică, când noile volume vor fi lansate până la sfârşitul deceniului.

În prezent Transgaz se află în plin proces de implementare a fazei I a proiectului, beneficiind şi de suportul financiar din partea Uniunii Europene.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite