Viitorul aduce apocalipsa mall-urilor. România, împotriva curentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate mall-urile care nu vor reuşi să domine şi să atragă clienţii vor dispărea în cele din urmă, ceea ce va face ca în oraşele mici din România să rămână un singur mare centru comercial, susţine David Hay, cel care a condus până anul trecut operaţiunile AFI Europe, proprietarul AFI Cotroceni, în Europa.

„În opinia mea, presiunea dezvoltării comerţului electronic şi a comportamentului modificat al consumatorilor va diminua traficul în mall-urile mici, care nu pot fi dominante în oraşele lor, iar câştigurile vor scădea. Nu pot spune când, dar moartea lor este aproape sigură. Mall-urile mari, dominante, investesc şi se dezvoltă continuu, dar trebuie să spun că, fără oferte puternice pe segmentele alimentar şi divertisment, un mall nu poate supravieţui prea mult”, a spus David Hay, potrivit Business Review.

Fostul şef al AFI Europe susţine că tânăra generaţie de astăzi se mută spre online, iar magazinele tradiţionale devin neglijabile. Astfel, toate centrele comerciale mici, de 30.000 - 40.000 de metri pătraţi, vor dispărea, iar în oraşele mici poate va mai rămâne un singur mall, a precizat Hay, potrivit profit.ro.

România, împotriva curentului

Anul trecut în România au fost livrate spaţii comerciale care însumează 115.000 mp, cu 28% mai mult decât în 2017, conform unui raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE. Cele mai mari trei proiecte de spaţii comerciale din 2018 totalizează o suprafaţă închiriabilă de 71.000 mp. Acestea au fost: Centrul comercial Shopping City Satu Mare, Parcul de retail Value Center din Baia Mare şi Parcul de retail Value Center din Roman.

Pentru 2019 a fost anunţată finalizarea a aproximativ 270.000 mp de spaţii comerciale. Sunt 12 proiecte comerciale în prezent în construcţie, iar cele mai mari, din punct de vedere al suprafeţei dezvoltate, sunt: Openville Timişoara, Festival Centrum Sibiu, Shopping City Târgu Mureş şi Târgovişte Mall.

În Statele Unite, mall-urile au trecut demult de perioada de glorie. În prezent, ele sunt fie deja abandonate, fie plănuiesc să se închidă în curând, totul datorită trendului de a cumpăra online. Dezvoltatorii plănuiesc acum să le transforme în proiecte rezidenţiale, în galerii de artă, centre medicale şi spaţii de evenimente.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite