Valoarea tranzacţiilor imobiliare a depăşit în primul trimestru nivelul din întreg anul trecut. Cele mai mari transferuri: Upground şi Innovations

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea tranzacţiilor cu proiecte imobiliare din România a crescut spectaculos în primul trimestru, la 303 milioane de euro, depăşind nivelul din întreg anul trecut, piaţa locală plasându-se pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Rusia.

Tranzacţiile au crescut şi ca valoare, dar şi ca volum, în perioada ianuarie- martie 2014 fiind înregistrate nouă transferuri, faţă de patru anul trecut, potrivit unui comunicat al CBRE România. 

Anul trecut, România a atras investiţii de 229 milioane de euro, în creştere cu aproape 25% faţă de 2012, iar în primul trimestru al anului trecut acestea s-au plasat la 85 de milioane de euro.

Cele mai importante tranzacţii din acest an au fost răcumpărarea proiectul mixt Upground (birouri şi rezidenţial) de către Globalworth Real Estate de la un fond de investiţii parte Deustche Bank, achiziţia Innovations Park (industrial), a Moldova Mall (retail), a centrului comercial Mario Plaza din Bucureşti şi a fostului hipermarket PIC Oradea.

De asemenea, în statistici este luat în considerare şi transferul clădirii Charles de Gaulle Plaza între două fonduri ale companiei germane GLL Real Estate Partners.

Europa Centrală şi de Est a atras în primul trimestru un volum investiţional totalizând 1,954 miliarde de euro, în scădere cu 40% faţă de perioada similară a anului trecut. Polonia a fost principala ţintă pentru investitorii imobiliari, atrăgând investiţii de 893 milioane de euro, în creştere cu 40% comparativ cu primul trimestru din 2013.

„Apetitul pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est continuă şi, deşi volumele investiţionale din primul trimestru în unele ţări ar putea reprezenta o încetinire, acest an va înregistra o creştere generală. În ţări precum Republica Cehă, Ungaria şi România se înregistrează activităţi sporite şi un nou interes din partea investitorilor, care acum dau mai multă atenţie acestor pieţe decât în trecut. Deşi acest interes nu s-a materializat încă în tranzacţii concrete, ne aşteptăm ca acest lucru să se schimbe de-a lungul anului 2014 şi volumele să crească faţă de 2013“, a declarat Mike Atwell, director pieţe de capital Europa Centrală şi de Est al CBRE.


Mai puteţi citi: 

ANALIZĂ Unde vor lovi falimentele în anul 2014? Sectoarele alimentar şi imobiliar, în pericol.Conform specialiştilor Casei de Insolvenţă Transilvania, cei mai expuşi în 2014 dificultăţiilor financiare vor fi producătorii din sectorul alimentar, precum şi beneficiarii de subvenţii sau de chirii, care se vor confrunta anul viitor cu situaţii dificile.

30 de creditori roiesc peste oraşul falimentar Aninoasa. Lichidatorii vor să taie din cheltuielile edilitare şi renegociază contractele primăriei. Falimentul din Valea Jiului “reflectă prăpastia dintre visul european şi realitate”, relatează agenţia internaţională de presă Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite