Valentin Tănase a pus ochii pe proiecte nefinalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Platinum Group a coordonat investiţii în România de peste 55 de milioane de euro. El este mandatat să mai cheltuiască încă pe atât pe complexuri rezidenţiale nefinalizate pe care să le ducă la bun sfârşit. Vitan Platinum Towers este primul proiect al companiei conduse de Valentin Tănase. În ultimele 10 luni, el a vândut 83% din apartamentele din complex.

Valentin Tănase coordonează cu zâmbetul pe buze o afacere în plină dezvoltare. Are planuri mari pentru următoarele luni, chiar şi în condiţiile în care este convins că România abia acum intră în cea mai grea perioadă din punct de vedere economic.

„Următoarele luni vor fi cele mai grele, iar momentul critic va fi  atins în luna ianuarie”, spune el. Are şi un argument în plus pentru această situaţie, respectiv venirea iernii. „Nu poţi să torni beton sau să construieşti la minus cinci grade. Nici să chemi muncitori din toate colţurile ţării pe şantiere pentru doar câteva zile”, explică Valentin Tănase, managerul de profesie inginer constructor.

Tănase vede însă şi jumătatea plină a paharului. „În piaţă vor rămâne doar profesioniştii adevăraţi. Dacă nu ai suficientă experienţă în domeniu, această criză te poate doborî foarte uşor”, spune el.

Finanţarea, greu de găsit

Personal, nu-şi face griji că nu va depăşi cu bine acest moment. Ba chiar mai mult decât atât, face planuri de extindere. Este în negocieri pentru achiziţionarea unor proiecte blocate de către dezvoltatori pe care vrea să le finalizeze.

În plus, în primăvară, Platinum Group speră să înceapă lucrările la un nou ansamblu de blocuri cu garsoniere şi apartamente cu două camere pe care vrea să le vândă cu maximum 50.000 de euro. Are deja proiectul făcut şi autorizaţiile obţinute pentru un teren de 23.800 de metri pătraţi în Prelungirea Ghencea.

Pe numele Platinum Group mai figurează şi un teren de 40.000 de metri pătraţi în Pipera pe care dezvoltatorul vrea să ridice un alt complex rezidenţial cu peste 2.000 de apartamente. Au planurile făcute şi totul aprobat, dar preferă să mai aştepte până să înceapă  efectiv lucrul. „Ca să faci un proiect atât de mare, trebuie să ai în spate o bancă puternică şi serioasă”, explică Valentin Tănase.

Nu vrea ca şantierele coordonate de el să se întindă pe ani întregi şi să dea nenumărate termene de finalizare, în câteva etape. „Ori faci ceva serios, în care omul să se simtă bine, ori nu mai faci, pentru că cei care se mută primii nu vor să locuiască în mijlocul unui şantier”, crede el.

Tănase a căutat oportunităţi şi în afara Bucureştiului. L-au atras Craiova şi Piteştiul, dar momentan nu a luat o decizie clară legată de dezvoltări imobiliare în aceste oraşe.

15%-20%, randamentul corect

image

Speră că lucrurile se vor aşeza uşor-uşor de la anul. „Vor rezista doar cei serioşi, care ştiu ce înseamnă o dezvoltare normală, nu ca în 2007 şi 2008”, spune Tănase. Dezvoltare normală înseamnă pentru el preţuri echilibrate, nu haotice, aşa cum erau în anii trecuţi. Nu este de acord cu cei care consideră că toţi dezvoltatorii au câştigat sume enorme.

„Nu a fost aşa pentru toţi, ci doar pentru speculatori sau pentru cei care cumpărau terenuri la preţuri modice şi apoi le vindeau către constructorii adevăraţi la preţuri de câteva ori mai mari”, crede managerul Platinum Group. Costul crescut al acestor loturi  şi o oarecare inconştienţă a băncilor care dădeau credite aproape oricui au fost, după părerea lui, principalele motive pentru care locuinţele ajunseseră să coste extrem de mult. Un randament corect pentru un dezvoltator  rezidenţial este 15%-20%, consideră Tănase.

„Nu e mult pentru că întotdeauna intevin cheltuieli auxiliare, care nu pot fi calculate, aşa cum o faci atunci când te gândeşti preţul construcţiei sau al terenului”, spune el şi dă ca exemplu taxele de urgenţă pentru diferite acte, care nu fac niciodată parte din bugetul iniţial, dar care trebuie achitate dacă dezvoltatorul vrea să se încadreze în termen. Surpriza este că acestea pot fi şi de cinci ori mai mari decât tariful standard pentru serviciul respectiv.

Vânzări bune într-un an prost

Valentin Tănase a păstrat acelaşi preţ pentru singurul complex de locuinţe pe care compania pe care o conduce aproape l-a finalizat: Vitan Platinum Towers. Proiectul se construieşte pe un teren de 7.000 de metri pătraţi în zona Vitan a Bucureştiului, pe strada Peneş Curcanul, la 200 de metri de staţia de metrou Mihai Bravu.

„Noul Vitan” va cuprinde patru blocuri de 12, 14 şi 16 etaje, cu un total de 313 apartamente, cu termen de livrare martie 2010. Două clădiri sunt gata, iar celelalte două la stadiul de structură. Sub acestea se află o parcare subterană cu 300 de locuri.

Primii locatari ai complexului se mută în noile lor apartamente chiar săptămâna aceasta. 83% dintre locuinţele complexului sunt deja vândute.

„Apartamentele nu se vând câteva sute pe săptămână. Cine spune asta minte. Noi am vândut şapte apartamente la ultimul târg imobiliar, dar cu oferte promoţionale şi reduceri”, explică Valentin Tănase reţeta după care a reuşit să vândă în plin blocaj imobiliar.

În plus, în luna septembrie, odată cu apariţia programului „Prima Casă” a apărut cerere pentru apartamentele cu două camere. Astfel încât, la biroul de vânzări al companiei există deja o listă de aproximativ 30 de persoane care aşteaptă finalizarea apartamentelor pentru a putea obţine cadastru şi intabulare, fără de care nu se pot înscrie în programul guvernamental.

Ridicarea clădirii,un joc de lego

image

Şi Platinum a avut întârzieri legate de termenele de predare, dar Valentin Tănase le-a oferit oamenilor opţiuni alternative: să se mute în blocurile deja finalizate sau să-şi primească banii înapoi. Doi-trei au preferat să se mute, dar nimeni nu a renunţat complet.

Predarea Blocului A  a fost amânată cu două luni, iar a blocului B cu 3-4 luni. Amânările au survenit şi din cauza unor probleme tehnice. Primul antreprenor cu care Platinum a bătut palma în urmă cu doi ani, nu a făcut nimic vreme de trei luni de zile. Tănase a rupt contractul şi a semnat altul cu firma Tungal.

Cea mai grea etapă a lucrării a fost chiar ... primul pas. A durat aproape un an până când construcţia fost adusă la cota zero pentru că au trebuit ridicaţi pereţi mulaţi, în condiţiile în care pânza freatică era la mai puţin de un metru adâncime. „Apoi, totul e ca un joc de lego, structura se ridică repede dacă ai banii necesari”, explică Valentin Tănase.

A intevenit apoi problema preţurilor la materialele de construcţie care creşteau văzând cu ochii. „Preţul pe metru pătrat construit era aproximativ 500 de euro la debutul construcţiei, în august 2007. La fiecare trei luni acest preţ creştea. Urca în mod deosebit preţul betonului şi al fierului. S-a adăgat criza betonului. Era bătaie în Portul Constanţa pentru acest material. Am cumpărat cu bani lichizi ca să reuşim să ne menţinem cât de cât în buget”, îşi aminteşte Valentin Tănase.

image

Clientul român abia învaţă ce să ceară. Deocamdată sunt fericiţi că au văzut în sfârşit casa terminată. Şi îi înţeleg, pentru că în România sunt multe ansambluri care probabil că nu vor mai fi finalizate niciodată.

image


Valentin Tănase
Vicepreşedintele
Platinum Group


image

În piaţă vor rămâne doar profesioniştii adevăraţi. Dacă nu ai suficientă experienţă în domeniu, această criză te poate doborî foarte uşor.

image


Valentin Tănase
Vicepreşedintele
Platinum Group


Pe scurt

  • Valentin Tănase s-a născut în România, dar după terminarea studiilor a plecat în Israel pentru 15 ani. A urmat facultatea de Construcţii şi Arhitectură din Iaşi şi a fost vicepreşedintele Ligii Studenţilor din România. A lucrat la două companii mari de imobiliare în Israel. A primit acţiuni la una dintre ele, la care a renunţat când a părăsit ţara. Acum se simte în aceeaşi măsură român şi israelian.
  • Are 37 de ani şi este Vărsător. Este pasionat de tehnică şi călătorii. Vizitează cu plăcere Praga, Roma, Paris, dar şi destinaţii exotice, îndepărtate. Îi pare rău că nu are copii, mai ales că toţi prietenii lui au câte doi-trei.
  • Se consideră un sportiv prin excelenţă. Merge la sală de cel puţin patru ori pe săptămână. Din păcate nu are unde să alerge, deşi îşi doreşte. A fost fotbalist. A jucat la Politehnica Iaşi când era student. Acum simpatizează cu Rapid, dar ţine cu Real Madrid.
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite