Tubulatura PVC, pe plus din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, piaţa a înregistrat o scădere de 20% - 35%, potrivit principalilor jucători din domeniu. Producătorii de ţevi din material plastic au fost deziluzionaţi de anul trecut, în condiţiile în care lucrările publice de infrastructură au scăzut sensibil ca volum.

Fondurile alocate de stat pentru lucrări de infrastructură au fost în scădere anul acesta. Companiile care oferă servicii preponderent îndreptate spre acest domeniu estimau în 2008 că în anul ce tocmai s-a încheiat, în ciuda crizei, lucrările de infrastructură vor consemna creşteri.

Aceste speranţe s-au bazat şi pe fondurile consistente puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. „În 2009, evoluţia pieţei de tubulatură PVC a fost influenţată de rapiditatea cu care au fost accesate finanţările pentru proiectele publice de infrastructură de canalizare şi alimentare cu apă. Aproximativ 70% din vânzările de ţevi din PVC sunt realizate pe acest gen de proiecte", declară Marius Albescu, director de cercetare şi dezvoltare strategică în cadrul Teraplast şi membru în conducerea executivă a companiei. Compania Teraplast este unul dintre principalii producători autohtoni din această piaţă.

Vânzări în scădere

Cele mai optimiste estimări legate de cuantumul scăderii vânzărilor din această piaţă vizează o cifră de 20%. „Credem că în 2009 piaţa de profil s-a situat ca valoare la aproximativ 80% din cifra înregistrata în anul precedent", spune Albulescu. Valoarea pieţei a ajuns la finele lui 2008 la aproximativ 50 de milioane de euro, corespondenzând unui volum de circa 40.000 tone. Un alt jucător important, cu o producţie consistentă de ţevi de plastic, este Romstal. Potrivit conducerii acestei companii, scăderile în ceea ce priveşte vânzările sunt ceva mai mari, de aproximativ 35%.

„Credem că anul trecut scăderea vânzărilor proprii şi a pieţei a fost de 35% faţă de 2008. În 2010 nu prevedem creşteri, ci din contră", afirmă Cătălin Axente, director departament strategii de marketing din cadrul diviziei Thermo-Hidro Romstal. Datele acestuia au la bază mai mulţi factori. În primul rând, proiectanţii care realizează proiecte pentru locuinţe,birouri şi clădiri industriale lucrează la 20% din capacitatea din 2008.

Pentru anul viitor se pare că nu au proiecte noi, abia din 2012 vor începe să apară noi comenzi. „Dacă ei încep să proiecteze din 2011, proiectul şi autorizările durează în jur de un an, un an jumătate , ceea ce înseamnă că materialele produse sau comercializate de noi sunt instalate la un an după începerea lucrării", explică Axente. Potrivit calculelor sale domeniul construcţiilor şi instalaţiilor îşi va reveni în perioada 2013-2014 .

Fondurile europene, colac de salvare

Albulescu spune că şi blocarea creditării proiectelor private din domeniul rezidenţial, ca şi fluctuaţiile de preţ la materiile prime au avut un rol important în rezultatele negative ale actorilor din piaţă. El crede că trebuie acordată în viitor o atenţie sporită accesării fondurilor europene.

„Revenirea acestei pieţe va fi posibilă doar în momentul în care se va asigura finanţarea completă pentru proiectele publice de infrastructură. Acum există probleme de asigurare a cofinanţărilor", declară Albulescu. Tubulatura de PVC de pe piaţa locală deţine o pondere importantă raportat la alte tipuri de ţevi realizate din alte materiale, în special în cazul reţelelor de canalizări exterioare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite