Topul celor mai bune cartiere din marile oraşe şi cât costă aici apartamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt demarate puţine proiecte noi imobiliare, pentru că băncile nu finanţează

Se ştie că amplasamentul unei proprietăţi constituie unul dintre factorii majori de influenţă când vine vorba de valoarea unei proprietăţi imobiliare. Important este, desigur, şi raportul cerere-ofertă, care se află în strânsă corelaţie cu preţurile.

Cel mai recent raport de piaţă realizat de Imobiliare.ro şi Analize Imobiliare cuprinde clasamentul celor mai apreciate şi/sau căutate cartiere din marile oraşe şi preţurile locuinţelor din aceste zone.

În general vorbind, vânzătorii de locuinţe din aceste zone şi-au majorat pretenţiile trimestrul trecut. Au avut loc, însă, şi câteva evoluţii negative ale preţurilor.

Bucureşti

În ciuda variaţiilor de preţ consemnate trimestrul trecut, clasamentul cartierelor bucureştene cu cele mai scumpe apartamente arată, în cea mai mare parte, la fel, primele patru locuri fiind ocupate de aceleaşi zone exclusiviste din arealul central-nordic al Capitalei. Este vorba despre Herăstrău – Nordului (unde preţurile s-au majorat cu 0,7%, până la 2.750 de euro pe metru pătrat), Kiseleff – Aviatorilor (+2,3%, până la 2.660 de euro pe metru pătrat util), Dorobanţi – Floreasca (unde a avut loc o scădere de 3,4%, până la 2.240 de euro pe metru pătrat util) şi Aviaţiei (+3,1%, până la 2.120 de euro pe metru pătrat). În urma unui avans trimestrial consistent, de 8,3%, Zona Dacia – Eminescu a revenit pe poziţia a cincea în clasament, cu o medie de 2.040 de euro pe metru pătrat (după ce fusese devansată, la începutul anului, de zonele Victoriei – Romană – Universitate şi, respectiv, Unirii).

Cluj-Napoca

Comparativ cu primul trimestru al acestui an, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca nu a suferit modificări. Astfel, arealul central şi ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, cu o medie de preţ de 2.200 de euro pe metru pătrat util (în creştere cu 3,2% faţă de cele trei luni anterioare), fiind urmat de arealul Gheorgheni – Andrei Mureşanu (unde preţurile s-au majorat cu 2,1%, până la 1.930 de euro pe metru pătrat util), la egalitate cu Plopilor (tot cu 1.930 de euro pe metru pătrat, după un avans de 3,5%). De asemenea, locurile patru şi cinci din clasament sunt ocupate de zonele Mărăşti – Între Lacuri – Aurel Vlaicu (cu o medie de 1.810 euro pe metru pătrat, după un avans de 1,8%) şi Bună Ziua – Europa – Calea Turzii (cu 1.800 de euro pe metru pătrat, după un plus de 2,5%).

Timişoara

În oraşul de pe Bega, topul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare a suferit ceva modificări comparativ cu trimestrul anterior. După un avans de 0,5% la trei luni, zona Ultracentral – Medicină – Piaţa Unirii se situează, în continuare, pe prima poziţie (cu 1.630 de euro pe metru pătrat util), aceasta fiind urmată de Complex Studenţesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia – Stadion (+0,4%, până la 1.400 de euro pe metru pătrat) şi Zona Central – Bălcescu – Take Ionescu – Piaţa Maria (+0,6%, până la până la 1.380 de euro pe metru pătrat). De pe locul al doilea în top în T1 2020 (la egalitate cu arealul Complex Studenţesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia – Stadion), Zona Torontalului a trecut pe cel de-al patrulea, după o scădere trimestrială de 1,6% (până la 1.370 de euro pe metru pătrat). În fine, poziţia a cincea în clasament este ocupată de Circumvalaţiunii (-0,8%, până la 1.340 de euro pe metru pătrat).

Braşov

În oraşul de la poalele Tâmpei, Drumul Poienii continuă să fie zona imobiliară cel mai bine cotată: un apartament poate fi achiziţionat, aici, cu o sumă medie de 1.820 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 3,5% faţă de trimestrul anterior. În Centrul Istoric – Centrul Civic – Ultracentral – Dealul Cetăţii, pe de altă parte, valoarea medie de listare a unei asemenea unităţi locative ajunge la 1.340 de euro pe metru pătrat (în urma unui avans de 0,4%), iar în Schei – Stupini la 1.310 euro pe metru pătrat (în urma unei scăderi de 2,8% la trei luni). Ultimele două poziţii în top cinci sunt ocupate de Central – Braşovul Vechi – Blumana – Aurel Vlaicu (cu o medie de 1.270 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 1,6%) şi, respectiv, de Avantgarden – Bartolomeu (cu 1.250 de euro pe metru pătrat, după un minus de 0,8%).

Constanţa

În oraşul de la malul mării, arealul Faleză Nord – Trocadero – City Park Mall – Capitol – Delfinariu se situează, în continuare, în fruntea clasamentului zonelor cu cele mai scumpe apartamente: preţul mediu solicitat de către vânzători se situează, aici, la 1.440 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 1,2% faţă de cele trei luni anterioare. Pe următoarele locuri se găsesc, la foarte mică distanţă între ele, zonele Central – Ultracentral – Peninsula (cu un avans trimestrial de 2,2%, până la 1.270 de euro pe metru pătrat), urmată de Tomis III – Dacia – Tomis II – Brotăcei – Tomis I (cu un minus de 0,8%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat), apoi de Tomis Nord – Inel II – Inel I – Primo – Far (+1,7%, până la 1.250 de euro pe metru pătrat) şi, respectiv, Casa de Cultură – Tomis Plus (+1%, până la 1.240 de euro pe metru pătrat).

Iaşi

În arealul cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare în Iaşi, anume Centru Civic – Gară – Central – Ultracentral, pretenţiile vânzătorilor au stagnat trimestrul trecut, la un nivel de 1.320 de euro pe metru pătrat util. În zona Podul de Fier – Moara de Vânt, valoarea medie de listare s-a majorat cu 3,9% în decursul a trei luni, ajungând la 1.300 de euro pe metru pătrat. În Copou a avut loc, pe de altă parte, o scădere trimestrială de 3,5%, până la o medie 1.200 de euro pe metru pătrat. Pe următoarele două poziţii din clasamentul la nivel de oraş se găsesc Tătăraşi – Tudor Vladimirescu (cu un avans trimestrial de 1,1%, până la 1.110 euro pe metru pătrat) şi Podu Roş (după un plus de 3,2% la trei luni, până la 1.070 euro pe metru pătrat).În arealul cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare în Iaşi, anume Centru Civic – Gară – Central – Ultracentral, pretenţiile vânzătorilor au stagnat trimestrul trecut, la un nivel de 1.320 de euro pe metru pătrat util. În zona Podul de Fier – Moara de Vânt, valoarea medie de listare s-a majorat cu 3,9% în decursul a trei luni, ajungând la 1.300 de euro pe metru pătrat. În Copou a avut loc, pe de altă parte, o scădere trimestrială de 3,5%, până la o medie 1.200 de euro pe metru pătrat. Pe următoarele două poziţii din clasamentul la nivel de oraş se găsesc Tătăraşi – Tudor Vladimirescu (cu un avans trimestrial de 1,1%, până la 1.110 euro pe metru pătrat) şi Podu Roş (după un plus de 3,2% la trei luni, până la 1.070 euro pe metru pătrat).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite