Termenul evacuărilor silite din locuinţe a restanţierilor a sosit, dar „Legea Diaconu“ pentru amânarea acestora trenează la Senat

Termenul evacuărilor silite din locuinţe a restanţierilor a sosit, dar „Legea Diaconu“ pentru amânarea acestora trenează la Senat

Evacuarea restanţierilor la credite, întreţinere sau utilităţi este, de astăzi, posibilă în orice moment

La 1 martie, în fiecare an, expiră termenul până la care datornicii pot amâna pentru finalul sezonului rece evacuarea silită din locuinţe. În această iarnă, deputatul Bogdan Diaconu a iniţiat un proiect de lege care ar amâna cu doi ani acest termen, salvând zeci de mii de familii, dar Senatul a întârziat adoptarea normativului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Camera Deputaţilor a trimis deja Senatului proiectul de lege privind moratoriul pentru amânarea executării silite a cetăţenilor persoane fizice din locuinţe. Acest proiect prevede ca, în cazul în care executările silite ajung în faza evacuării din locuinţă, plecarea efectivă să se amâne cu doi ani, pentru a da restanţierului timp să se redreseze financiar.
„Legea Diaconu“, cum probabil se va numi după adoptare, descrie modalitatea prin care cetăţenii aflaţi în executare silită din cauza unor datorii pot evita evacuarea din locuinţe.

A doua şansă pentru restanţieri

„Situaţia socială din România face extrem de necesară o astfel de lege pentru că altfel vom vedea distruse vieţile a zeci de mii de români care sunt în impas financiar şi nu-şi mai pot plăti deocamdată datoriile“, arată iniţiatorul. El precizează că intenţia sa „nu este de a încuraja neplata datoriilor, fie ele la credite sau la utilităţi, ci de a-i sprijini pe cei care nu reuşesc efectiv să-şi achite restanţele, oferindu-le posibilitatea să-şi revină“.
Bogdan Diaconu, care este susţinut în iniţiativa sa de mai mulţi deputaţi, argumentează că „aruncarea datornicilor restanţieri în stradă, din propriile locuinţe, prin executare silită, înseamnă sfârşitul şansei la normalitate“.

Peste 100.000 de români riscă evacuarea

În nota de fundamentare a proiectului, iniţiatorul arată că motivul emiterii actului normativ este următorul: „Potrivit situaţiei de la finele anului 2012, peste 100.000 de români se află în situaţia de risc de evacuare din locuinţe în urma contractării de credite sau alte tipuri de împrumuturi şi a imposibilităţii de a achita ratele. Situaţia se referă nu doar la creditele ipotecare, ci şi la restanţele contractate pentru alte tipuri de credite, unde nu s-a garantat cu locuinţa. O altă categorie numeroasă de cetăţeni este ameninţată de evacuare din locuinţe din cauza neplăţii taxelor la utilităţi. Astfel, peste 100.000 de locuinţe din toată ţara pot fi executate silit de firmele de insolvenţă sau de firmele de recuperare pentru datorii la întreţinere de peste 10.000 de lei“.
Reamintim că, potrivit legislaţiei în vigoare, în perioada 1 decembrie – 28 februarie (sezonul rece) nu se pot face evacuări silite din locuinţe. Ei bine, 28 februarie a trecut şi, începând de astăzi, restanţierii se pot trezi oricând cu executorii la uşă. Asta (şi) pentru că proiectul legislativ care îi protejează a întârziat prin sertarele parlamentarilor, cu toate că fusese depus chiar înainte să înceapă actuala sesiune.

La limita unei vieţi normale

În condiţiile scăderii nivelului de trai al populaţiei, „imposibilitatea achitării creditelor restante, în special a celor ipotecare, sau a facturilor la utilităţi, va duce la evacuarea silită din locuinţe a zeci de mii de cetăţeni români care se vor trezi aruncaţi în stradă cu familiile lor“.
Aceştia ar ajunge, astfel, „în imposibilitatea de a mai duce o viaţă normală şi de a deveni capabili să mai achite vreodată restanţele la bănci, la firmele de utilităţi sau la asociaţiile de proprietari unde sunt datori la întreţinere“, avertizează iniţiatorul.

Atenţie la scandalul evacuărilor din Spania!

Deputaţii spanioli au acceptat, recent, să deschidă dezbaterea privind o iniţiativă semnată de 1,4 milioane de persoane, privind evacuările proprietarilor datornici, subiect devenit sensibil după sinuciderea unui cuplu de pensionari, potrivit agenţiei AFP. Opinia publică fusese şocată de numeroasele sinucideri ale micilor proprietari care urmau să fie evacuaţi din casele lor.
Platforma pentru Victimele Evacuărilor (PAH) a adunat peste 1,4 milioane de semnături, de trei ori mai mult decât era necesar, pentru a propune spre dezbatere în Parlament un proiect de lege privind „problema cea mai dramatică a crizei din Spania“.
"Vrem să oferim o recunoaştere politică acestei iniţiative sociale", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Popular, Alfonso Alonso.

Peste 100.000 de locuinţe din toată ţara pot fi executate silit de firmele de insolvenţă sau de firmele de recuperare pentru datorii la întreţinere de peste 10.000 de lei.
Bogdan Diaconu
deputat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările