Sfaturi pentru alegerea parchetului. Cum să alegi tipul de parchet potrivit nevoilor casei tale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele aspect pe care trebuie să le ai în vedere pentru alegerea parchetului sunt cele practice
Primele aspect pe care trebuie să le ai în vedere pentru alegerea parchetului sunt cele practice

Alegerea parchetului poate părea o treabă simplă, dar nu este. Trebuie să ţii cont de mai multe aspecte atunci când iei o astfel de decizie pentru a te bucura de un parchet trainic şi frumos. „Adevărul“ îţi dă câteva sfaturi pentru alegerea parchetului.

Atunci când vrei să alegi parchetul trebuie să ţii cont de destinaţia încăperii, de dimensiunile acesteia, de modul în care aceasta este decorată, de culorile folosite în designul interior, dar şi de gradul de luminozitate.  

Sfaturi pentru alegerea parchetului. În funcţie de destinaţia încăperii

În primul rând, primele aspect pe care trebuie să le ai în vedere pentru alegerea parchetului sunt cele practice. Dacă parchetul este destinat camerei de zi, bucătăriei sau holului de intrare, este obligatoriu să alegi plăci de parchet laminat cu grosimea de minimum 8 milimetri, prevăzute de către producător cu specificaţii de tipul „trafic casnic intens“. Pentru dormitoare sau pentru alte camere cu trafic mai puţin intens poţi alege parchet laminat cu o grosime mai mică, de la 6 milimetri în sus. 

Sfaturi pentru alegerea parchetului. Pentru ce culoare să optezi

Culoarea parchetului trebuie să ţină seama nu numai de restul culorilor din cameră, dar şi de dimensiunea acesteia. De exemplu, nuanţele închise de parchet se potrivesc pentru încăperile cu suprafeţe mari, cum ar fi livingul. Este recomandat contrastul între parchet şi culoarea pereţilor şi a mobile. Dacă alegeţi un parchet laminat închis la culoare, vopsiţi pereţii într-o nuanţa deschisă şi optaţi pentru mobilier luminos. Acelaşi aspect plăcut îl puteţi obţine şi prin contrastul dintre un parchet de culoare închisă şi un covor în nuanţe vesele, pastelate. 

Încăperile întunecoase, care nu beneficiază de multă lumina naturală, nu vor arată bine cu un parchet închis la culoare. Înveseliţi aceste camere cu ajutorul unui parchet în nuanţe mai deschise: stejar alb, fag sau păr. Evitaţi nuanţele închise de parchet, cum ar fi wenge sau tek, în aceste încăperi. Camerele de mici dimenisuni vor arată, de asemenea, mai bine dacă montaţi un parchet deschis la culoare. 

Când vine vorba despre asortarea parchetului laminat cu mobilierul şi acesoriile din încăpere, o greşeală frecvenţă este alegerea aceleiaşi nuanţe pentru întreagă încăpere. Dacă mobilă din încăpere este făcută din stejar auriu, nu este o idee foarte bună să montaţi un parchet în aceeaşi culoare. Cameră va arată lipsită de viaţă şi monotonă. Trebuie să existe un anumit contrast între diferitele elemente de design ale unei încăperi. 

Sfaturi pentru alegerea parchetului. Ce este parchetul laminat

Parchetul laminatul este unul din materialele cele mai moderne în acoperirile de sol. Modular, cu designuri foarte versatile si cu un preţ atrăgător, este alegerea multor români. Principalul avantaj al parchetului laminat este posibilitatea montajului flotant, nefiind necesară lipirea lui sau prinderea în cuie de pardoseală, astfel costurile montajului sunt reduse şi se realizează foarte uşor.

Ieftin, durabil, uşor de instalat şi uşor de întreţinut, parchetul laminat oferă un excelent raport calitate-preţ. Alegerea tipului potrivit de parchet laminat este foarte importantă pentru o exploatare de durată, în bune condiţii, a acestuia. Grosimea parchetului, indicaţiile producătorului cu privire la zonă unde poate fi montat, precum şi montarea corectă a acestuia sunt câteva dintre lucrurile de care trebuie să ţii cont atunci când alegi parchet laminat pentru interiorul tău. 

Grosimea parchetului laminat variază, în general, între 6 şi 12 mm. Plăcile de parchet laminat cu grosime mai mică, de 6, 7 sau 8 mm sunt recomandate pentru zonele din locuinţa unde traficul nu este foarte intens: dormitoare, birou, holurile de interior. Pentru cameră de zi, bucătărie şi holul de intrare, alegeţi parchet cu grosimi de minim 8 mm, preferabil peste. 

Unele sfaturi pentru alegere parchetului le puteţi obţine chiar din indicaţiile producătorului. Majoritatea tipurilor de parchet au indicaţii precum: trafic casnic, trafic casnic intens, trafic comercial mediu, trafic comercial intens. Este esenţial să cumpăraţi parchet laminat care să fie adaptat tipului de spaţiu unde va fi instalat. 

Pentru o exploatare în bune condiţii a parchetului laminat este foarte important că acesta să fie montat corect. Pentru că îmbinarea plăcilor de parchet laminat să fie perfectă şi să rămână aşa, suprafaţa de montaj trebuie să fie perfect dreaptă. 

Sfaturi pentru alegerea parchetului
Sfaturi pentru alegerea parchetului

Sfaturi pentru alegerea parchetului. Ce este parchetul triplustratificat 

Dacă te-ai hotărât să montezi parchet triplustratificat în locuinţa ta, iată câteva amănunte pe care trebuie să le le ştii despre acest produs. Parchetul triplustratificat îmbină avantajele şi calităţile parchetului din lemn masiv cu cele ale unei suprafeţe moderne, este uşor de montat, de curăţat şi de întreţinut. 

Parchetul triplustratificat are o structură compusă din trei straturi de lemn: stratul superior, stratul de contact şi stratul de uzură, este făcut din lemn de esenţa nobilă, cu grosimea de 4-5 milimetri. Stratul din mijloc, de legătură, sporeşte rezistentă mecanică şi este compus din lemn de răşinoase, cu o grosime de 7 milimetri. Stratul de bază are o grosime de 4 milimetri şi este, de asemenea, compus din lemn de răşinoase. Această structură stratificata asigură o rezistentă deosebită a produsului. Singurul minus, atunci când îl comparăm cu parchetul din lemn masiv, este că nu poate fi recondiţionat prin şlefuire şi lăcuire.  

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite