Se poate sau nu vorbi despre o nouă criză imobiliară, în 2019? „Ce criză? Colcăie piaţa de clienţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul de pe Someşul Mic este unul dintre cele mai afectate de criza instaurată pe piaţa imobiliară

Şocurile, inclusiv economice, lasă urme: discuţiile (şi speculaţiile) cu privire la iminenţa unei noi crize imobiliare continuă şi în 2019, scrie Imobiliare.ro. Cu toate acestea, specialiştii consultaţi de portalul imobiliar au păreri optimiste cu privire la viitorul imediat al rezidenţialului autohton sunt optimiste per ansamblu.

Anul trecut a adeverit estimările cu privire la încetinirea ritmului de creştere a pieţei rezidenţiale autohtone, atât în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, cât şi volumul de tranzacţii. Cel puţin deocamdată, tendinţa pare a se menţine şi în 2019 – este semnificativ faptul că, la finele lunii februarie, suma medie solicitată pentru un apartament la nivel naţional era, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cu doar 3% mai mare decât în perioada similară a lui 2018, mai scrie Imobiliare.ro.

„Criză” sau „corecţie”?                                     

După câţiva ani de creşteri de preţ susţinute (din a doua jumătate a lui 2014 încoace), situaţia actuală alimentează, din nou, temerile cu privire la declanşarea unei noi crize imobiliare. Aceasta a fost, de altfel, una dintre temele abordate în cadrul ediţiei naţionale a Clubului Profesioniştilor în Imobiliare, ediţie ce a marcat împlinirea a zece ani de existenţă a CPI. Părerile jucătorilor din piaţă cu privire la viitorul imediat al rezidenţialului autohton au fost optimiste per ansamblu – chiar dacă nuanţate pe alocuri.

„Astăzi se discută foarte mult despre o eventuală criză, eu i-aş spune mai degrabă corecţie – oricum ar fi, este firesc ca piaţa să fie vie, iar cum în ultimii ani am avut creşteri constante, să vină şi momente în care piaţa stagnează, în care poate chiar să scadă”. David Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR)

Stocul de locuinţe noi, la 10% din necesar

Principalul contraargument cu privire la iminenţa unei noi crize – în adevăratul sens al cuvântului! – este dat de factorul cerere – înţeleasă atât ca necesar locativ (la nivelul marilor oraşe, dar nu numai), cât şi ca cerere solvabilă. „Personal, sunt optimist în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, pentru că cerere există, nevoia de locuinţe noi (şi mai vechi) este foarte mare”, spune David Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR). Luând exemplul Timişoarei, Marius Şchiopotă, reprezentantul agenţiei locale Hitch&Mosher, estimează că, proporţional cu alte oraşe europene, populaţia ar avea nevoie de aproximativ 100.000 de unităţi locative noi. În capitala Banatului există, însă, un stoc locativ nou de doar circa 10.000 de unităţi (incluzând aici locuinţele ce ar urma să fie livrate anul acesta, dacă lucrurile merg bine, iar dezvoltatorii reuşesc să-şi ducă planurile la bun sfârşit).

„Pentru mine, lucrurile ori cresc, ori scad. Dacă am +3% sau +1,5% în Bucureşti, înseamnă că este o creştere. Piaţa, cifrele arată că este loc în continuare de foarte mare creştere. Dacă mă uit la faptul că faţă de momentul de vârf din 2008 suntem la 31% creştere, înseamnă că este în continuare loc să facem treabă”. Daniel Tudor, fondator The Concept

Locuinţele noi se vând off-plan

Că cererea – solvabilă, de data aceasta – se află la un nivel ridicat este dovedit şi de ritmul alert al vânzărilor de locuinţe noi, multe dintre acestea fiind contractate înainte de terminarea construcţiei sau chiar din faza de proiect. „În momentul de faţă, pe zona centrală şi semicentrală (din Braşov, n.red.), nu avem ce livra. 90% din proiectele care se fac în Braşov se vând off-plan sau în stadii intermediare”, spune Răzvan Caliţă, de la agenţia Coldwell Banker Alpin. „Tot ce înseamnă proiect nou în cea mai mare parte se vinde off-plan. Este foarte clar că suntem într-o zonă a pieţei în care lucrurile nu vor descreşte. Dacă stăm să calculăm câţi oameni se căsătoresc în fiecare an sau câţi oameni divorţează în fiecare an, întotdeauna va fi nevoie de spaţiu locativ nou”, completează Andreea Parti, RE/MAX Choice Timişoara.

Preţul locuinţelor noi depinde de costul de construcţie

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor locuinţelor noi în perioada imediat următoare, Ciprian Iovu, reprezentantul agenţiei ieşene Inter Imobiliare, recunoaşte că în piaţă se simte, într-adevăr, o temperare a creşterii faţă de anii trecuţi. Acesta se arată însă neîncrezător în posibilitatea ca preţurile să intre pe o tendinţă descendentă. „Atât timp cât apar multe proiecte, iar preţul pe metru pătrat nu prea are cum să scadă foarte mult, pentru că mai este şi un cost de construire, nu prea văd cum ar putea fi o criză aşa de mare (…) ca lumea să aştepte să mai scadă preţul ca să facă o achiziţie ulterioară. Mai ales că, cel puţin în Iaşi, un apartament, dacă apare la un raport calitate-preţ foarte bun, se vinde imediat, adică şi cu, şi fără criză”, explică acesta.

 „Ce criză? Colcăie piaţa de clienţi. O perioadă mai bună de dezvoltare imobiliară n-am cunoscut în ultimii 16 ani, de când sunt eu în această industrie. Ce criză să vină în momentul de faţă, când avem clienţi nesunaţi?” Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz Imobiliare (Cluj)

O piaţă totuşi sensibilă

Deşi perspectivele rezidenţialului autohton sunt, după cum am văzut, optimiste pentru jucătorii din piaţă, se impun totuşi câteva nuanţări. David Grigorescu, preşedintele APAIR, consideră că piaţa din România este foarte sensibilă la influenţe precum scăderea gradului de îndatorare, creşterea euro sau a ROBOR. La asemenea schimbări, cumpărătorul de pe piaţa rezidenţială face, de regulă, un pas înapoi – vrea să ştie ce se întâmplă, unde se opreşte euro, câţi bani mai poate lua de la bancă, aşteaptă un timp pentru a vedea ce se întâmplă, dacă scad sau nu preţurile. Tocmai această sensibilitate face ca numărul de tranzacţii să scadă în anumite perioade.

„N-aş vrea să vă spun dacă urmează o criză sau nu, cred că niciunul dintre noi nu este în măsură să facă acest lucru, cred totuşi că o corecţie în perspectiva următorilor trei-patru ani va fi pe piaţă, indiferent de cât optimism abordăm astăzi” Marius Şchiopotă, Hitch&Mosher Timişoara
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite