Să vând acum sau să mai aştept?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Dacă aţi cumpărat o proprietate ca investiţie, specialiştii recomandă să mai aşteptaţi şi să nu o scoateţi acum pe piaţă. Vindeţi doar dacă nu aveţi încotro!

Creştere sigură

În general e bine să nu vinzi nimic dacă nu ai o presiune financiară, precum un credit. Socoteala de acasă nu se potriveşte însă cu cea din târg. Asta ne-a demonstrat piaţa imobiliară în ultima perioadă şi, în ciuda faptului că unele proprietăţi au scăzut foarte mult, au fost momente când pentru anumite imobile nu a existat cerere indiferent de cât de mic a fost preţul.

Proprietăţile imobiliare sunt o investiţie pe termen lung, de obicei se lasă din generaţie în generaţie, deci de principiu orice calcul pe termen scurt este greşit.Ca să ne decidem dacă vindem acum sau nu, trebuie să analizăm motivul din spatele acestei vânzări: o fac strict speculativ sau pentru că am o nevoie imediată.

Dacă vânzarea se face speculativ, atunci răspunsul depinde de fiecare în parte şi de cât de mult vrea să câştige sau cât de mult este dispus să piardă fiecare. Dar, dacă înstrăinarea se face din nevoie de bani sau imposibilitate de plată a datoriilor, atunci trebuie făcut un plan foarte bine pus la punct, prin care să se evite sau să se limiteze cât mai mult pierderile. Din păcate, nimeni nu poate ghici ce se va întampla cu adevărat cu piaţa imobiliară în viitorul apropiat, însă istoria ne arată că pe termen lung proprietăţile imobiliare îşi măresc întotdeauna valoarea.

Pe temen lung preţurile vor creşte sigur, cel mai probabil direct proporţional cu avansul puterii de cumpărare, influenţată de starea economiei. Dacă ne referim strict la apartamente şi case, creşterea preţurilor în viitor este evidentă ţinând cont şi de deficitul de locuinţe din România.

Ionuţ Bordei

Ionuţ Bordei,head of land department CBRE

Piaţa face preţul

Întrebarea oricărui proprietar de teren sau de imobile în această perioadă este dacă să vândă sau să mai aştepte. Prima variabilă ca răspuns la această întrebare este cea legată de preţ. În ultima vreme, toată lumea se întreabă care este preţul corect cu care poate vinde o proprietate, iar răspunsul este unul simplu: „cel pe care ţi-l oferă piaţa!".

Nu întotdeauna evaluarea este cea care te poate ajuta în procesul de stabilire a preţului de vânzare. Vom lua cel mai bun exemplu, cel al apartamentelor vechi. La sfârşitul anului 2008, la nivelul Bucureştiului, preţurile de vânzare solicitate la garsoniere ajunseseră la 60.000-70.000 de euro, iar pentru apartamentele cu două camere preţul se situa în jurul valorilor de 80.000 - 90.000 de euro.

Deşi atunci proprietarul ar fi putut vinde doar la un preţ cu 10.000 de euro mai mic, nu a solicitat un astfel de cost care să-l ajute în prima dimensionare a ofertei. Apoi, în numai trei luni, preţurile medii de listare a proprietăţilor vechi ajunseseră la 50.000-55.000 euro în cazul garsonierelor şi 60.000 - 70.000 de euro în cazul
apartamentelor cu două camere. O a doua variabilă, strâns legată de preţ, este cea a contextului economic şi prognoză.

Întâlnim foarte multe cazuri de aşteptare a creşterii preţurilor în imobiliar, însă trebuie să existe o înţelegere a faptului că acest avans nu va fi atât de pronunţat precum căderea şi nici nu ne vom mai întâlni prea curând cu preţurile din 2007. Această perioadă este una propice achiziţiilor, iar în cazul vânzărilor, cine nu este constrâns de anumite nevoi financiare poate să mai aştepte, dar aceasta nu-i va mai aduce randamentele din trecut.

Vlad Vlăsceanu

Vlad Vlăsceanu director Timon

Profit pe termen lung

Pe fondul recesiunii economice generalizate la care asistăm de aproximativ un an şi jumătate, piaţa imobiliară autohtonă trece acum prin cea mai „neagră" perioadă pe care a cunoscut-o din anul 1989 până în prezent.

Proprietăţi care stau acum pe piaţă spre vânzare, de un an sau doi, cumpărători indecişi, finanţare ca şi inexistentă, vânzători inflexibili - acestea sunt aspectele cele mai vizibile din piaţa de profil actuală. Ca idee generală, în prezent se caută doar „ponturile imobiliare" - acele proprietăţi care au ajuns la o treime din preţul maxim, care a fost înregistrat în anii 2007- 2008. Tot acum, doar aceste imobile mai au şanse să fie vândute într-un termen rezonabil, să spunem de circa două, trei luni în cazuri bune.

În timp ce cumpărătorii aşteaptă cu interes preţurile din vara sau toamna acestui an, vânzătorii speră într-o revenire a pieţei tot cam pentru acelaşi interval de timp. În această perioadă, tranzacţiile sunt puţine şi nesemnificative pentru această industrie care generează pe alte continente 40% din produsul intern brut.
În condiţiile în care creditarea este îngheţată (cu excepţia programului „Prima Casă 2"), există nesiguranţa unui loc de munca şi a unor venituri stabile şi constante, există presiune fiscală accentuate asupra companiilor private dar şi a bugetarilor, este puţin probabil ca revenirea pieţei să se producă în intervalul imediat următor.

Deoarece există cerere, în funcţie de priorităţile financiare ale fiecărui vânzător în parte, vânzarea poate fi totuşi o soluţie, iar reinvestirea banilor în aceste condiţii de piaţă ar putea să aducă un profit pe termen lung.

Antoaneta Petre

Antoaneta Petre broker Regatta

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite