Să fac credit în lei sau în euro?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te califici pentru un credit ipotecar sau imobiliar şi nu ştii în ce monedă să te împrumuţi? Decizia nu este uşoară, ambele variante au riscurile şi avantajele lor

Credit in moneda salariului

Teoretic, se spune că un împrumut de orice natură trebuie luat în moneda în care aplicantul este plătit, pentru a evita eventualele pierderi provocate de cursul valutar care pot interveni pe durata creditării. Însă, decizia finală va trebui luată doar în momentul în care solicitantul şi-a făcut toată documentaţia necesară şi a discutat pe larg opţiunile sale cu instituţia financiară. Aceste alegeri diferă de la bancă la bancă şi variază în funcţie de tipul de împrumut dorit. De exemplu, pentru un credit de o valoare mare, precum este cel  implicat de achiziţia unei locuinţe, clientul va trebui să fie extrem de atent la toate condiţiile impuse de compania financiară prin contractul de creditare.

Astfel, posibilitatea de a fi indus în eroare de anumite reguli şi/sau comisioane bancare este redusă la minimum. Moneda împrumutului va depinde în mare măsură de câţiva factori principali precum tipul de credit, mărimea sa, durata creditării sau moneda în care aplicantul îşi va primi salariul. În cazul unei creditări pe firmă,variantă aleasă de anumiţi solicitanţi pentru a se folosi de avantajele TVA-ului pe firmă, solicitantul se poate proteja de eventualele diferenţe de curs valutar pe durata creditării printr-un sistem de tip „hedging” încheiat cu banca. Acest sistem oferă nenumărate posibilităţi în funcţie de fiecare bancă, care îi conferă clientului garanţia dorită pentru a se proteja împotriva schimbărilor de curs valutar, contra unui cost ce diferă de la bancă la bancă. Din păcate însă, această posibilitate nu există şi pentru persoanele fizice.

Vor scădea dobânzile în lei


Specialiştii financiari îi asistă pe clienţi în alegerea celui mai potrivit credit şi oferă pe loc o analiză preliminară a gradului de îndatorare. Le solicităm clienţilor să-şi estimeze veniturile şi cheltuielile, în aşa fel încât să se asigure că vor putea face faţă ratelor. Un factor important este moneda aleasă pentru credit. În condiţiile actuale de piaţă, costurile asociate unui credit în euro sunt semnificativ mai mici decât cele ale unui credit în lei. Pentru o decizie corectă trebuie evaluate şi riscurile asociate cu un credit în valută, şi anume evoluţia cursului de schimb, care poate genera creşteri ale ratelor exprimate în lei. Pentru majoritatea clienţilor, care au veniturile în lei, poate apărea astfel pe termen scurt un efort suplimentar în plata ratelor.

Pentru cele mai multe bănci, dobânda este exprimată ca suma dintre dobânda de referinţă şi marja fixă a băncii. În cazul creditelor în euro, trebuie ţinut cont de faptul că EURIBOR (indice de referinţă independent) este în acest moment la un minim. Pe termen mediu şi lung aşteptările sunt de creştere, ceea ce se va reflecta direct în aprecierea ratelor. Un alt element important este gradul maxim de îndatorare acceptat de către bănci, acesta reflectându-se în suma maximă a creditului. Acest parametru este mai mic pentru creditele în valută decât pentru cele în lei, tocmai pentru a asigura clienţilor o rezervă în cazul unei evoluţii defavorabile a ratei de schimb valutar şi a celei de referinţă. Ca atare, recomandarea noastră este de a solicita un credit în valută în care sunt denominate şi veniturile clienţilor – pentru marea majoritate a clienţilor aceasta însemnând leul. În plus, pe termen mediu şi lung ne aşteptăm să vedem o scădere a dobânzilor
în lei.

Moneda euro, mai sigură


Raţionamentul de la care pornim atunci când contractăm un credit este că nu trebuie să fie pe termen scurt. După cum ştim, majoritatea creditelor ipotecare se acordă pe o durată medie între 25 şi 30 de ani şi de aceea tot acest proces de creditare şi de achitare ulterioară trebuie analizat din punct de vedere al avantajului pe termen lung. Deşi în acest moment poate părea o decizie riscantă, se recomandă împrumuturile în euro, cu atât mai mult cu cât în următorii cinci-şase ani , euro va înlocui moneda naţională. Într-adevăr, în prezent, dacă vorbim despre creditele în euro, ne gândim la riscul valutar, o dată cu deprecierea monedei naţionale. Cel mai recent exemplu a fost înregistrat în perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, când devalorizarea leului a fost de peste 30%, raportată la moneda euro. Cei mai mulţi angajaţi care reuşesc să obţină un credit ipotecar provin din mediul privat, sunt angajaţi în companii mari româneşti ori în multinaţionale.

În cadrul acestor companii, veniturile au ca monedă de referinţă euro, riscul deprecierii fiind astfel diminuat. Este adevărat că, în acest moment, creditetele în lei nu prezintă risc valutar, dar au o dobândă mult mai mare. Trebuie să luăm însă în calcul că peste câţiva ani, o dată cu introducerea euro ca monedă de schimb, inclusiv creditele în lei vor fi recalculate la un curs leu-euro arbitrar. Poţi fi expus unui risc valutar şi în situaţia în care contractezi un credit în lei. Durata medie pentru obţinerea unui credit ipotecar este de aproximativ o lună, din momentul depunerii dosarului. În condiţiile în care toate tranzacţiile imobiliare se realizează în euro, după obţinerea creditului în lei, din cauza fluctuaţiei cursului, există posibilitatea ca suma obţinută să fie insuficientă pentru a finaliza achiziţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite