România a atras în primele nouă luni investiţii imobiliare de 600 de milioane de euro, ocupând locul al treilea în regiune

România a atras în primele nouă luni investiţii imobiliare de 600 de milioane de euro, ocupând locul al treilea în regiune

CTP Invest, unul dintre liderii parcurilor de business din Europa Centrală, a preluat proiectul Deva Logistics Park de la grupul belgian Weerts

România a înregistrat în primele nouă luni tranzacţii imobiliare în valoare de 600 de milioane de euro, ocupând poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est (ECE), după Cehia şi Polonia, iar pe ansamblul întregului an indicatorul ar putea depăşi 800 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În majoritatea tranzacţiilor realizate în acest an au fost implicate nume noi de investitori, respectiv CTP Invest, P3, GLL şi Lonestar, după mai mulţi ani în care NEPI şi Globalworth au dominat piaţa“, arată compania imobiliară JLL, implicată în peste 70% din volumul tranzacţiilor din România.
 
Cehia a avut o cotă de piaţă de 43% din totalul tranzacţiilor din regiune, fiind urmată de Polonia, cu 28%, România (11%), Ungaria (10%) şi ţările din Europa de Sud-Est (6%).
 
„România tranzacţionează proprietăţi prime la un ecart de yield între 150 puncte de bază la office şi 275 puncte de bază la industrial faţă de Polonia şi Cehia. Odată cu îmbunătăţirea susţinută din ultimele 12 luni a indicatorilor economici şi a condiţiilor de finanţare, considerăm că există argumente care să susţină micşorarea acestui ecart în următoarele 12 luni. În orice caz, în condiţii similare de risc, România promite un randament superior al investiţiilor faţă de restul regiunii pentru investitorii care intră acum“, a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets JLL România, potrivit Mediafax.
 
Anul trecut, tranzacţiile imobiliare din România au totalizat 1,15 miliarde euro, reprezentând un record al ultimilor ani. Volumul a fost influenţat de două tranzacţii mari - achiziţia magazinelor Real de către Auchan, în valoare de 260 - 280 de milioane de euro, şi consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participaţiei deţinute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, în sumă de circa 200 de milioane de euro.
 
Structura pe segmente de piaţă arată că tranzacţiile cu birouri şi cu spaţii industriale reprezintă peste 70% din piaţă, restul fiind achiziţii de proiecte de retail. De asemenea, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut în acest an, în timp ce valoarea medie a tranzacţiei a scăzut, un indicator că piaţa este mai lichidă şi că investitorii nu mai caută doar proiecte de peste 50 de milioane de euro, ci şi de dimensiuni mai mici.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările