Revoluţie în imobiliare. Cine va răspunde pentru viciile ascunse ale caselor vândute DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva Adev[rul
Foto arhiva Adev[rul

Un proiect de lege înregistrat deja la Senat propune implementarea uneor măsuri menite să tragă la răspundere pe cei vinovaţi în cazul în care un imobil este vândut ştiindu-se că avea vicii ascunse.

Potrivit proiectului de lege privind activitatea agenţilor imobiliari, iniţiat de trei parlamentari liberali, printre care şi Florin Roman, pentru a putea profesa, agenţii imobiliari ar trebui să facă un curs de 6 luni, dintre care 3 luni de practică, şi să dea un examen organizat de Agenţia Naţională pentru Calificări, în faţa un ei comisii alcătuite din 5 membri.

La examen se poate prezenta persoana care a absolvit cursul de pregătire pentru agenţi imobiliari, nu a fost condamnată definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni de fals. 

„Reatestarea agenţilor imobiliari se face o dată la 2 ani, pe baza unei verificări în domeniu”, se arată în proiectul de lege, cu precizarea că neprezentarea la reatestare duce automat la pierderea dreptului de a profesa. 

Cu diploma obţinută, agentul se înscrie, după plata unei taxe, în Registrul Naţional Electronic al Agenţilor Imobiliari, care va fi gestionat de Ministerul Justiţiei.

În desfăşurarea activităţii lor, agenţii imobiliari răspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, se mai arată în actul normativ.

În ceea ce privelşte viciile ascunse, proiectul prevede că agenţii imobiliari răspund în solidar cu vânzătorii imobilului în cazul existenţei unor vicii ascunse ale bunului vândut.

„Titularii drepturilor asupra imobilului au obligaţia de a prevedea în contractul de intermediere eventualele vicii ascunse ale imobilului, cunoscute de aceştia. Agenţii imobiliari răspund solidar delictual cu aceştia, dacă nu au comunicat persoanei interesate viciile ascunse ale imobilului, menţionate în contractul de intermediere”, se arată în proiect. 

Sunt incluse în categoria viciilor ascunse şi vicii precum surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor, pe care titularul drepturilor asupra imobilului şi agentul imobiliar în mod rezonabil puteau să le cunoască.

Agenţii imobiliari primesc pentru activitatea depusă o remuneraţie stabilită prin contractul încheiat cu clienţii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite