Renovarea unei case. Ce trebuie să urmărim ca să reducem costurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renovarea unei case trebuie să pornească de jos în sus, de la fundaţie la structura de rezistenţă şi mai apoi la zidărie şi acoperiş FOTO Eduard Enea
Renovarea unei case trebuie să pornească de jos în sus, de la fundaţie la structura de rezistenţă şi mai apoi la zidărie şi acoperiş FOTO Eduard Enea

Renovarea unei case, fie că vorbim de modernizarea unei case bătrâneşti din lut, a uneia de lemn, sau pur şi simplu de creşterea confortului prin dotarea cu sisteme noi a unei locuinţe mai recente, se dovedeşte un lung şir de operaţiuni complicate, de durată şi, de cele mai multe ori, costisitoare.

Renovarea unei case implică schimbarea finisajelor pentru pereţi, podea sau parchet, tâmplăria – respectiv uşi şi ferestre, şi chiar montarea unor noi sisteme electrice, de gaze sau de apă, inclusiv ţevi, robineţi sau instalaţii sanitare.

De asemenea, şi acoperişul poate fi vizat, caz în care costurile cresc. La fel şi în cazul în care se doreşte izolarea termică a locuinţei.

Renovarea unei case bătrâneşti de lemn. Cum procedăm

Chiar dacă au fundaţie puternică, scurgerea timpului produce efecte vizibile asupra caselor vechi, mai ales dacă sunt realizate din lemn, astfel că este indicată renovarea. În această situaţie, este recomandată evaluarea de jos în sus, adică pornind de la starea fundaţiei, la structura de rezistenţă şi mai departe la zidărie.

În cazul în care acoperişul este susţinut de bârne şi stâlpi de lemn masiv, acestea sunt primele elemente care trebuie verificate şi înlocuite dacă se constată probleme. Mai pot exista situaţii în care se poate dori o mansardare, ceea ce va creşte, din nou costurile pentru amenajare prin renovarea casei.

Schimbarea acoperişului la renovarea unei case poate avea şi ea, mai multe implicaţii. De exemplu, dacă se doreşte schimbare tablei cu ţiglă, atunci trebuie verificat dacă bârnele şi căpriorii pot susţine greutatea suplimentară. În cazul unei case cu ţiglă, aceasta poate fi înlocuită sau periată şi curăţată cea veche, în cazul în care se prezintă în stare bună.

La renovarea unei case, pereţii pot fi şi ei întăriţi cu plasă şi ciment, în vreme ce vechile uşi şi ferestre bătrâneşti, chiar dacă dau un aer clasic, trebuie schimbate cu unele moderne, fie din PVC, fie din lemn, care să asigure o etanşeitate mai bună şi să prevină pierderea căldurii.

În caz că ţineţi la aspectul tradiţional, renovarea unei case mai implică şi costuri suplimentare pentru pridvor, prispă, sală sau ornamentele în stil popular. În fine, şi mobilierul necesită fonduri suplimentare în acest caz.

Renovarea unei case, varianta cu bani puţini

În mod clar, renovarea unei case cu bani puţini trebuie să pornească de la un plan. Aşadar, trebuie să concepeţi un plan cât mai exact de la ce vreţi să porniţi şi unde vreţi să ajungeţi, pentru a nu vă trezi la jumătatea lucrărilor că aţi terminat bugetul. Trebuie să decideţi de la început exact ce schimbări vreţi să faceţi prin renovarea casei, pentru că oricum lucrurile se complică pe parcurs chiar şi aşa. 

În cazul unui contract cu o companie, este recomandat ca specialiştii acesteia să cumpere materialele necesare pentru renovarea casei. Dar dacă sunteţi genul de meşter priceput la toate, veţi putea reduce costurile, însă în anumite cazuri tot va trebui să apelaţi la un specialist, cum este cazul instalaţiei electrice. În varianta în care faceţi o parte de lucrările de renovare de unul singur, trebuie să cumpăraţi cu timpul materialele necesare. Puteţi vâna, de exemplu, promoţiile retailerilor din domeniul bricolajului. În cazul materialelor scumpe, trebuie pusă în balanţa calitatea acestora versus utilitatea lor.

Renovarea unei case din lut sau paiantă

În multe cazuri, casele bătrâneşti nu sunt de lemn, ci de lut, astfel că problemele organizatorice apărute la renovarea unei case sunt puţin diferite. Acestea au, de cele mai multe ori pereţi din lut sau paiantă la interior şi sunt zidiţi cu mortar la exterior. De asemenea, tavanul este, de regulă, de lemn sau grinzi, dar există cazuri în care şi tavanul este de împletituri de nuiele cu lut. Există, astfel, mai multe variante pentru renovarea unei case vechi: fie se dă lutul jos şi se fac pereţi de tip sandwich, cu vată de sticlă şi gipscarton, fie se poate pune direct gipscarton dacă locuinţa nu a prezentat probleme de igrasie şi umezeală.

Pentru renovarea optimă a unei case vechi, este foarte important să se ferească locuinţa de lut de eventualele infiltraţii. De asemenea, din cauza materialelor uşoare folosite, nu se poate folosi ţigla pe o astfel de construcţie, deoarece este mai grea, aşa că este necesară tabla la renovarea unei case bătrâneşti.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite