Reciclarea electrocasnicelor va fi pe val în 2008

Pe la mijlocul anului 2008, în România va exista o masă critică de echipamente care vor apărea la punctele de colectare. Majoritatea obiectelor de uz casnic îşi încheie durata de viaţă

Pe la mijlocul anului 2008, în România va exista o masă critică de echipamente care vor apărea la punctele de colectare. Majoritatea obiectelor de uz casnic îşi încheie durata de viaţă la 5-10 ani, iar cele cumpărate în ultimii ani au termene care se împlinesc în 2008. Deocamdată, doar se vor colecta. Teoretic, boom-ul vânzărilor de acum 2-3 ani se va regăsi într-un boom al reciclărilor peste 7-8 ani, în cazul electrocasnicelor. Practic, intră însă în discuţie şi necunoscutele pieţei, de exemplu, mentalitatea românilor care nu e ca a vesticilor - să cumpere un aparat nou pentru că au trecut cinci ani de când l-au cumpărat pe ultimul.

O taxă verde va apărea pe facturi din această primăvară, mai precis în luna aprilie. Tot atunci, comercianţii vor trebui să colecteze de la cumpărători aparatele vechi, în vederea reciclării. Consumatorul va suporta costul operaţiunilor, prin achitarea taxei vizibile, care va fi stabilită în funcţie de greutatea produsului. Pentru gestionarea echipamentelor electronice şi electrocasnice au fost înfiinţate trei asociaţii; Ceced (pentru produsele albe şi maro), Eco Tic (pentru produsele gri) şi ELC Lamps (pentru echipamentele de iluminat). Acestea vor prelua responsabilităţile de colectare şi reciclare ale producătorilor de echipamente electronice şi electrocasnice (DEEE). Conform legii, până la 31 decembrie 2008, rata medie anuală de colectare a DEEE pe cap de locuitor provenite de la gospodăriile particulare este de patru kilograme, iar până la sfârşitul lui 2007, obiectivul care trebuie atins este de trei kilograme pe cap de locuitor.

Marea problemă în reciclarea echipamentelor electronice este că mai puţin de zece municipalităţi au puncte proprii de colectare. Însă va exista oportunitatea ca, atunci când cumpărăm un produs nou, comercianţii să ni-l aducă acasă şi să preia ei produsele vechi.
Valentin Negoiţă
preşedintele Asociaţiei ECO TIC

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: