Proprietăţi chilipir în Bran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Lucian Muntean
Foto: Lucian Muntean

Cunoscuta staţiune braşoveană se confruntă cu o lipsă acută de clienţi pentru proprietăţile imobiliare. În localitatea montană, preţurile pensiunilor aflate în stadiul „la roşu” pornesc de la 90.000 de euro. Şi asta pentru că oferta pe acest segment este una extrem de bogată.

Localitatea s-a dezvoltat alert în ultimii ani. Dovadă stau zecile de vile, pensiuni şi hoteluri aflate în construcţie, multe dintre ele fiind deja în faza „la roşu".

Ritmul construcţiei de facilităţi de cazare şi agrement a încetinit în 2009, comparativ cu anul precedent, pe fondul crizei economice. Efectul nu a întârziat să apară, astfel că un număr însemnat de proprietari din zonă reclamă lipsa fondurilor pentru finalizarea proiectelor şi decid să le scoată la vânzare în speranţa unei recuperări măcar parţiale a investiţiei de până acum.

David Mihalache, consultant al agenţiei imobiliare Monte din Râşnov, spune, că, în prezent, are zeci de proprietăţi scoase la vânzare. Deţinătorii acestora, mulţi dintre ei cu credite bancare contractate, sunt dispuşi să negocieze destul de mult preţul afişat.

Lipsa de strategie în proiecte

„Problema principală este reprezentată de faptul că mulţi au construit fără vreo strategie viabilă, în sensul că au achiziţionat anii trecuţi parcele întinse de teren pe care au început să dezvolte construcţii mult prea mari, cu zeci sau chiar sute de camere, bazându-se doar pe bani împrumutaţi de la bănci", spune consultantul. Pe de altă parte, scăderea numărului de turişti în 2009, dar şi nevoia de lichidităţi, au făcut ca respectivele persoane, anul acesta, să-şi revizuiască planul de afaceri.

„Să ajungi repede la profit şi să recuperezi rapid o investiţie de sute de mii de euro este destul de dificil, lucru care, din păcate,nu a fost luat în seamă de mulţi proprietari şi investitori din zonă", crede Mihalache. Aceeaşi situaţie există şi în cazul terenurilor fără construcţii, care, deşi au ajuns la nişte preţuri minime istorice pentru ultimii patru ani, stau la vânzare luni întregi până apare vreun client.

10 euro  pe metru pătrat costă cele mai ieftine terenuri  din Bran

Ofertă mare, cerere mică

Noua stare de fapt din piaţa imobiliară a făcut ca, în prezent, zona Branului şi a localităţilor din jurul său să nu mai prezinte acelaşi interes pentru cumpărători, aşa cum se întâmpla anii trecuţi.

Terenurile au, în prezent, preţuri de pornire începând de la 10 euro pe metru pătrat, în zonele limitrofe, dar pot ajunge până la 50 de euro pe metru pătrat cu cât avansăm spre centrul localităţii. Mai mult, din aceste preţuri se scad discounturile cuprinse între 15 şi 20%, în funcţie de poziţionarea şi suprafaţa proprietăţii.

Totuşi, aşa cum se poate observa în planul tranzacţiilor, cumpărătorii nu se mai înghesuie să cumpere în zonă. Grija cu care fiecare îşi gestionează lichidităţile în prezent este principalul motiv al reticenţei investitorilor. Radu Dobre deţinea, în 2007, în zonă, aproximativ 15.000 de metri pătraţi de teren intravilan, mare parte din el parcelat în loturi de 500-700 de metri pătraţi.

Potrivit declaraţiilor sale, în intervalul 2007-2008 a reuşit să vândă aproape jumătate din proprietate, la un preţ cuprins între 38 şi 35 de euro pe metru pătrat, în timp ce, pe tot parcursul lui 2009, a încheiat o singură tranzacţie. „Bilanţul este unul care nu aduce nicio mulţumire, pentru că, deşi preţurile au scăzut, clienţii tot întârzie să apară", spune proprietarul.

No title

Interes doar pentru case de vacanţă

Analizând piaţa imobiliară actuală din Bran, în anul 2009, aproape toate proprietăţile tranzacţionate au fost achiziţionate de persoane fizice care doresc să le exploateze pentru interesul personal, nu pentru dezvoltarea de afaceri în zona tursimului.

„Majoritatea celor care au cumpărat aici proprietăţi anul acesta au fost persoane din oraşe mari, care au decis să investească într-un teren de 500-700 de metri pătraţi, pe care să construiască o casă de vacanţă ce urmează să fie exploatată doar de familie şi prieteni", precizează David Mihalache. Consultantul mai spune că situaţia actuală s-ar putea prelungi şi pe întreg parcursul anului viitor. Astfel, pentru 2010 sunt previzionate mai puţin de zece tranzacţii care au ca obiect terenuri pe care urmează să fie dezvol­­tate pensi­­uni sau ho­­­­te­­­luri.

Investiţii nejustificate şi greu de întreţinut

O altă problemă a Branului este reprezentată de proiectele imobiliare deja finalizate, care au fost introduse în circuitul turistic în anii precedenţi. „Există aici, la Bran, zeci de pensiuni sau hoteluri care nu sunt ocupate niciodată la capacitate maximă, deşi ele oferă condiţii destul de bune pentru turişti", spune David Mihalache. Acestea, cu zeci sau sute de camere, demonstrează că proprietarii au construit fără să studieze atent piaţa ofertelor de cazare, destul de dezvoltată în zonă.

Spre exemplu, să întreţii un hotel cu 50 de camere, deservit de un personal format din 15 angajaţi permanenţi este destul de dificil, dacă acesta nu este ocupat niciodată în proporţie de mai mult de 50%. Situaţia este cauzată şi de preţurile destul de mari practicate la cazare, care pot ajunge şi până la 100 de euro pe noapte, în condiţiile în care, în Austria, spre exemplu, o facilitate de cazare similară nu are un preţ mai mare de 40-50 de euro pe noapte.

Ca urmare, proprietarii unor astfel de clădiri sunt puşi acum în faţa unor dificultăţi greu de depăşit. Pe de o parte, este greu, aproape imposibil, să identifici clienţi pentru a vinde proprietatea, iar pe de altă parte bate la uşă pericolul apariţiei datoriilor către bănci.

No title

Istoria locului

Principala atracţie turistică a zonei Bran o reprezintă castelul medieval din localitate. Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei, la 19 noiembrie 1377, confirmă saşilor din Scaunul Braşovului dreptul de a ridica pe cheltuiala şi cu meşterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran.

În 1407, Sigismund de Luxemburg îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran şi Bologa, iar primul rămâne sub autoritatea Ţării Româneşti până în 1419.

După expulzarea din ţară a familiei regale, în 1948, castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat şi devastat.

În 1987 a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993. Recent el a fost restituit în natură de statul român lui Dominic de Habsburg şi celor două surori ale sale, în calitate de moştenitori
ai principesei Ileana.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite