Proiecte de case ecologice. Locuinţele eficiente energetic, un pas în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele ecologice sunt acele construcţii care ţintesc să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător. În timp ce definiţia tehnică include atât folosirea unor materiale ecologice, cât şi eficienţa energetică, unele merg la extrem, fiind pasive, cu o balanţă energetică aproape neutră. „Adevărul“ vă prezintă mai multe proiecte de case ecologice.

Casele ecologice sunt realizate preponderent din materiale naturale şi proiectate să utilizeze în mod eficient resursele de energie electrică, apă sau lumina disponibilă natural. 

Pe lângă atenţia sporită la eficienţa energetică, adică un consum cât mai mic de energie pentru încălzire sau la electricitate, o casă ecologică presupune alegerea unor materiale care elimină sau scad puternic degajările toxice, presupune reutilizarea materialelor existente sau a unui aer interior de calitate.

Proiecte de case ecologice. Materiale utilizate

De regulă, casele ecologice consumă cu 25% mai puţine resurse decât cele obişnuite. În cea mai mare parte, acestea sunt realizate din lemn, dar şi din lut sau chirpici, în vreme ce altele pot fi realizate din baloţi de paie

Casele de lemn, fie cele tradiţionale realizate exclusiv din butuci sau bârne, fie cele cu structură de lemn dar realizate din prefabricate prezintă un avantaj substanţial: lemnul este un material natural, prietenos cu mediul. Mai mult, este şi o resursă regenerabilă. Dintre avantajele acestora se află faptul că la final costurile sunt mai mici decât în cazul materialul clasice de construcţii. 

Lemnul este şi un bun izolator termic. Potrivit Casaneo.ro, un perete din lemn masiv de 20 cm grosime are acelaşi grad de izolare al unui perete de cărămidă de un metru.

Majoritatea sunt izolate cu polistiren, material ce protejează camerele de pierderea căldurii.

Proiecte de case ecologice. Domul geodezic

Pe lângă construcţiile clasice, sunt incluse în această categorie şi domurile geodezice. De forma unei hemisfere, acestea au nevoie cu 40% mai puţin material de construcţie, reduc costurile de încălzire cu până la 80% şi sunt mult mai ieftine.

Inginerul Alexandru Dinulescu a realizat în judeţul Prahova un dom geodezic. El a spus, pentru „Adevărul“, că, la un diametru de 10 metri, interiorul unei astfel de case rotunde ajunge la o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. Iar pentru un dom cu o astfel de suprafaţă, preţul ajunge între 40.000 şi 45.000 de euro. 

Proiecte de case ecologice. Pariul lui Iustin Capră, casa controlată de pe smartphone

Inventatorul Iustin Capră a avut şi el o preocupare în domeniul caselor ecologice. El a creat un concept modular de locuinţă, care este alimentată din energie regenerabilă. De asemenea, 45% din eficienţa energetică este obţinută printr-o monitorizare inteligentă a energiei, climei şi ventilaţiei. Prin opţiunile de automatizare, se poate controla în timp real temperatura, iluminarea naturală şi artificială, ventilaţia, consumul de energie şi nivelul de securitate al casei prin smartphone.

Preţul unei case de bază este 25.000 de euro. Un astfel de model se află expus la sediul Euro Gardens din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. Un sistem de energie pentru un minim de consum costă de la 5.000 de euro în sus, dar totul depinde de proprietar. Mai exact, ce fel de consum are casa.

Proiecte de case ecologice. Variante de preţ

Modelul Emilia, realizat de către compania Bege & Bege Company din judeţul Harghita, are un preţ de pornire de la 16.000 de euro fără TVA, însă în ofertă nu sunt incluse fundaţia, transportul şi masa echipei de montare.

Constructorul Mobar, din Rădăuţi, judeţul Suceava, oferă case cu un consum energetic redus, cu un consum maxim anual de 70-80 kWh pe metrul pătrat, iar compania oferă chiar şi case cu un consum de 40-50 kWh pe metrul pătrat pe an, dar acestea presupun un effort financiar mai mare cu 15-20%.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/case-ecologice" target="_blank">View the story "case ecologice" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite