Profit imobiliar din cursul valutar: deprecierea leului, bucuria dezvoltatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţele construite în anii de boom se vând acum doar aparent mai ieftin, dezvoltatorii câştigând de fapt 20% din preţ numai prin diferenţa de curs valutar.

Statisticile oficiale arată scăderi ale preţurilor la locuinţe de 25% până la 30% în 2013 faţă de 2009, fapt care ar putea fi o veste bună pentru eventualii cumpărători şi, în acelaşi timp, o veste proastă pentru dezvoltatori.

Dacă ne uităm, însă, pe evoluţia cursului de schimb valutar, putem observa că dezvoltatorii nu sunt chiar atât de puternic deranjaţi de scăderea preţurilor la care vând locuinţele.

Preţurile se apropie de normal

În 2008, cursul mediu anual era de 3,6 lei/euro, iar în 2009 – 4,2 lei/euro, pentru ca acum să urce la 4,4-4,5 lei/euro. Asta înseamnă că o locuinţă a cărei construcţie, în 2008, a costat 500 de euro/mp (1.800 de lei/mp la cotaţiile de atunci) şi care se vinde azi tot cu 500 de euro/mp (2.200 de lei la cotaţiile de acum) îi aduce dezvoltatorului un câştig de 400 de lei/mp numai din diferenţa de curs valutar.

Astfel că reducerea de 25-30% a preţului locuinţelor, care pare drastică, se acoperă încă destul de bine şi dezvoltatorii sunt încă pe profit chiar dacă, aparent, vând la preţuri egale cu costurile de producţie.

Pierderea, dacă vorbim de pierdere, este relativă, având în vedere că în momentul construcţiei euro era undeva la 4 lei, iar acum este la 4,5 lei. Avem o ieftinire mai ales la locuinţele noi, o ieftinire care apropie preţurile de nivelul care ar fi normal, şi asta se întâmplă la majoritatea proprietăţilor scoase acum pe piaţă“, a declarat pentru „Weekend Adevărul“ consultantul imobiliar Adrian Chirca.

Cinci ani de aşteptare e prea mult

Dacă faţă de 2009 scăderile sunt de aproape 30%, faţă de 2012 avem stagnări de preţuri sau reduceri nesemnificative, sub 2%. Observând aceste evoluţii, Dragoş Vâlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, ne-a declarat că declinul cotaţiilor s-a atenuat şi se aşteaptă chiar la unele creşteri.

Preţurile nu mai scad ca înainte, pentru că nici nu au de ce să mai scadă. În aceşti cinci ani de criză, oamenii şi-au tot amânat decizia de cumpărare a unei locuinţe. Cât să mai tot plăteşti chirie, mai ales că rata pentru o locuinţă cumpărată este acum mai mică decât chiria? Cinci ani de aşteptare este, totuşi, prea mult“, a spus Dragoş Vâlceanu.

El a mai arătat că şi la nivelul costurilor de producţie s-au înregistrat scăderi semnificative, atât manopera, cât şi materialele de construcţii fiind cu până la 50% mai ieftine. Aşa se explică, în opinia specialistului, ofertele surprinzătoare cu care au ieşit, în ultima perioadă, dezvoltatorii imobiliari.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite