Primul cartier de bordeie ecologice. Ce avantaje are şi cât costă FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ecobordei

Un grup format dintr-un arhitect, un inginer electrotehnist şi un specialist în energie sustenabilă a pus în practică un proiect surprinzător în era în care construcţiile sunt bazate pe oţel şi sticlă: un cartier de bordeie ecologice despre care se spune că nu-şi vor pierde proprietăţile timp de 50 de ani.

Bordeiele ecologice sunt construite din lemn şi argilă şi sunt acoperite cu iarbă, ceea ce face să aibă un consum redus de energie şi să fie uşor de încălzit iarna.

„Reglează umiditatea în aer şi funcţionează ca baterie termică. Umiditatea rămânând constantă, noi putem garanta că nu o să crească bacterii, mucegaiuri, nu o să se facă condens. Pornind de la materialele care se foloseau pe vremuri, acum se fac în autobetonieră, se toarnă în cofrag şi au proprietăţi similare cu acelea. Toţi pereţii de la această casă i-am făcut în 2 zile”, a declarat pentru Digi 24 Vlad Stanciu, iniţiatorul proiectului.

Potrivit acestuia, pereţii îşi reglează singuri nivelul de umiditate, variaţiile fiind atent monitorizate cu ajutorul unei aplicaţii.

bordei ecologic
interior ecobordei

Vegetaţia de pe acoperiş opreşte razele soarelui şi,  fiind pământ dedesubt care e umed, vara se formează un fel de „coajă răcoroasă” a casei.

Pe de altă parte, aerul viciat din baie şi bucătărie este absorbit şi reintrodus împrospătat în spaţiile de locuit.

Cartierul prototip a fost construit cu bani europeni la Săcălaz, lângă Timişoara. Preţul unui eco bordei începe de la 47.000 de euro şi ajunge până la 75.000, în funcţie de suprafaţă.

ecobordei
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite