Guvernul vrea să transforme programul „Prima Casă“ în „Noua Casă“, destinat achiziţiei numai de locuinţe noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „Prima Casă“, prin care românii pot contracta credite garantate în proporţie de 50% de stat şi la dobânzi sub media pieţei în vederea achiziţionării unei locuinţe, ar putea fi transformat în „Noua Casă“, prin care beneficiarii îşi vor putea cumpăra numai case noi, se arată în noul program de guvernare.

„Proiectul «Prima Casă» va fi transformat în proiectul «Noua Casă», adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi“, se arată în programul de guvernare al Cabinetului Ponta III.

Încă din toamna anului trecut, Executivul se afla în discuţii avansate cu privire la lansarea acestui nou program de susţinere a pieţei imobiliare. Totuşi, nu tot mediul financiar se arata încântat de idee, multe bănci preferând suplimentarea sau continuarea programului actual.

Guvernul a aprobat la începutul anului o hotărâre prin care stabileşte un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garanţiile care vor fi acordate în acest an pentru programul „Prima Casă“, prag similar cu cel din 2013, şi permite utilizarea sumelor repartizate anul trecut şi care nu au fost consumate.

Programul „Prima Casă“ a fost introdus în anul 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi determinate în principal de lipsa garanţiilor solicitate de instituţiile de credit.

Din anul 2011 până în prezent, garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe se acordă de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare, în limita plafonului reutilizat, rezultat în urma restrângerii garanţiei statului, precum şi a plafonului suplimentar acordat în anul 2012 şi 2013.

De asemenea, în programul de guvernare al Cabinetului Ponta III se precizează că „preţul de achiziţie al locuinţelor pentru tineri va fi mult diminuat. Prin implicarea autorităţilor locale (primărie, consiliul judeţean) şi a guvernului se va ajunge la diminuarea substanţială a preţului locuinţelor“. Asta pentru că, conform statisticilor, „familiile tinere nu au posibilitatea de a-şi procura propria casă. Acesta este şi unul dintre principalele motive pentru care tinerii ne pleacă din ţară “.

Program de Guvernare PONTA III


Mai puteţi citi: 

„Prima Casă“ continuă şi în 2014. Noi bănci se pot înscrie în program. Programul „Prima Casă“ se prelungeşte în acest an, astfel că băncile înscrise vor primi sumele care nu au fost alocate în 2013, dar vor putea folosi şi sumele neutilizate anul trecut, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Ritmul de primire a dosarelor pe programul „Prima Casă” a scăzut. Ritmul de primire a dosarelor pe programul „Prima Casă” a scăzut la 50-60 pe zi, faţă de 70 de dosare cât reprezenta media zilnică normală, a declarat, sâmbătă, Aurel Şaramet, preşedinte de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), potrivit Agerpres.ro.

Cum să-ţi reduci rata la credit cu 10%. Un client care îşi refinanţează în acest moment un credit de consum în lei poate să-şi reducă nivelul ratei lunare cu 10%, a declarat vineri Marius Istrati, şef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice în cadrul Volksbank România, citat de Agerpres.ro.

BCR are alocat cel mai mare plafon de garanţii pentru „Prima Casă“ - 220 de milioane de lei. BRD a primit 180 de milioane de lei, BT - 105 milioane de lei. Banca Comercială Română (BCR) a primit, de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), un plafon de garanţii de 220 de milioane de lei pentru acordarea de credite în cadrul programului guvernamental „Prima Casă 6“. BCR şi-a adjudecat astfel cel mai mare plafon din totalul de 1,2 miliarde de lei.

„Prima Casă“ în lei sau credit clasic în euro? Avantajele şi dezavantajele celor două variante.Împrumuturile din programul „Prima Casă“ se vor acorda numai în lei, însă creditul clasic în euro rămâne o alternativă mai bună, datorită dobânzilor mai mici. Dezavantaje? Riscul valutar şi avansul minim mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite