„Prima Casă“ devine „Noua Casă“. Programul va permite doar cumpărarea de locuinţe noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul„Noua Casă“ este destinat cumpărării doar locuinţelor nou-construite.
Proiectul„Noua Casă“ este destinat cumpărării doar locuinţelor nou-construite.

Guvernul Ponta II intenţionează să modifice, în intervalul 2013-2016, programul „Prima Casă“ în „Noua Casă“, un proiect destinat achiziţionării doar de locuinţe noi prin intermediul creditelor bancare garantate de stat.

„Proiectul Prima Casă va fi transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi“, se arată în programul de guvernare al Cabinetului Ponta II, la capitolul IMM-urilor şi mediul de afaceri, subsecţiunea consolidarea instrumentelor de garantare şi contragarantare pentru stimularea investiţiilor în sectoarele strategice, inclusiv creditarea rurala.

Acest proiect a fost gândit şi de Guvernul Boc, în 2010, când a propus schimbarea cadrului legal pentru a determina cumpărarea de locuinţe noi. În schimb, Consiliul Concurenţei a atenţionat că o asemenea modificare ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei, potrivit Mediafax.

Programul „Prima Casă“ a fost lansat în vara anului 2009, în contextul crizei economice, de Guvernul Boc, cu scopul de a ajuta atât tinerii să-şi cumpere o locuinţă (nou-construită sau veche), cât şi să stimuleze piaţa imobiliară, aflată în scădere.
 
Treptat, programul guvernamental s-a schimbat în funcţie de cerinţele pieţei imobiliare şi ale sectorului bancar, ajungând, în cele din urmă, să se achiziţioneze, prin intermediul acestui program, şi a doua casă.

La acest moment, prin program sunt acordate garanţii bancare atât pentru locuinţe noi sau aflate în fază de construcţie, cât şi pentru case vechi.

Pentru 2013, Guvernul a decis recent ca programul „Prima Casă“ să continue, dar cu garanţii emise în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an, fără vreo prevedere legată de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garanţii.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite